Sin Zaira, nesuđeni doktor i Čovek

Nedavno su Atlanta Hoksi povukli njegov dres sa brojem 55, a to bi uskoro trebalo da urade i Denver Nagetsi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2015.

10:22

Default images
Getty Images

Dikembe Mutombo ostavio je dubok trag u NBA ligi – jedan je od najboljih defanzivnih igrača svih vremena, ali njegovi košarkaški kvaliteti izgledaju bledo u poređenju sa ljudskim. Nijednog trenutka nije zaboravio odakle je potekao, kroz život korača sa velikim srcem i zato će ga svet pamiti kao mnogo više od običnog sportiste.

Kandidata je na svetu nažalost mnogo, ali Dikembe dolazi iz možda najnesrećnije države na svetu – Demokratske Republike Kongo. Zemlje izuzetno bogate rudama, što je u Africi uvek prokletstvo a ne blagoslov, zemlje u kojoj je počinjen prvi genocid u 20. veku (pod belgijskom vladavinom ubijeno je između sedam i 13 miliona ljudi) i zemlje koja je i danas najilustrativniji primer onoga što je od tzv. crne Afrike učinjeno – primitivizam, nasilje, bolesti, korupcija...

Ipak, Mutombo je imao srećnije detinjstvo – rođen je 1966. godine, na samom početku 32-godišnje vladavine zloglasnog Mobutua Sesea Seka, ali njegova porodica pripadala je plemenu Lube, tj. višoj klasi tadašnjeg Zaira. Živeli su u kući sa šest spavaćih soba, a Dikembe je bio sedmo od desetoro dece. Njegov otac obrazovao se u Francuskoj na Sorboni i bio je direktor jedne srednje škole.

“Pomaganje ljudima predstavljalo je tradiciju u mojoj porodici – moji mama i tata uvek su držali vrata otvorenima i u našem domaćinstvu niko nije bio stranac. Mama je davala hranu svima i spavali smo u sobama sa različitim ljudima koji nisu imali kuda“,objašnjava Dikembe kako je počeo njegov put filantropa.

Ceo tekst Saše Ozma o inspirišućem životnom putovanju Dikembea Mutomba pročitajte u našoj rubrici TEME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: