Klipersi u štrajku zbog rasizma?

Situacija u Los Anđeles Klipersima posle rasističkih izjava vlasnika franšize ne ide u dobrom smeru, a u najavi je i štrajk igrača.

Izvor: SV

Ponedeljak, 28.04.2014.

12:36

Default images

Donald Sterling, vlasnik Klipersa je u telefonskom razgovoru sa devojkom negodovao zbog toga što se ona slikala sa Medžikom Džonsonom, uz dodatak da „ni ne pomišlja da crnce dovodi na utakmice u Stejpls centar“.

Prema nepotvrđenim informacijama košarkaši Klipersa su odlučili da otkažu trening koji je trebalo da imaju u utorak.

Lagao bih kada bi rekao da nisam nervozan i da se ne brinem o budućnosti. Sada stvarno ne znamo šta i kako dalje. Biće teško“, rekao je Kris Pol.

Svoje viđenje odluke igrača izneo je i trener Dok Rivers.

Nisam prezadovoljan njihovom odlukom, ali to je ono što oni žele da urade. Nismo igrali dobro protiv Voriorsa, ja nisam dobro obavio svoj trenerski posao, pokušao sam da ih usmerim na prave stvari, ali nisam uspeo“, rekao je Rivers posle poraza od Golden Stejta rezultatom 118:97.

Povodom izjava vlasnika Klipersa oglasio se veliki broj bivših i sadašnjih NBA igrača, komentar je imao i predsednik SAD Barak Obama, a Karim Abdul Džabar je potvrdio da je glas sa snimka upravo Sterlingov.

Znam ga, znam njegov glas... Nisam previše iznenađen time što je rekao“, naveo je Abdul Džabar, aludirajući na dve optužbe za rasizam koje je vlasnik Klipersa imao u prošlosti.

Vlasnik Šarlot Bobketsa, legendarni Majkl Džordan, rekao je da za Sterlinga ne bi trebalo da bude mesta u NBA ligi.

„Zgrožen sam njegovim izjavama kao vlasnik kluba, a kao bivši igrač mogu da kažem da sam u trenutku potpuno pobesneo. Tome nema mesta u NBA, tome nema mesta nigde na ovome svetu“, rekao je iznervirani Džordan.

Odgovor na ponašanje svog predsednika imali su i košarkaši Klipersa. Oni su u utakmici protiv Golden Stejta u plej-ofu na teren izašli u crvenim majicama na kojima nije bilo obeležja kluba. Ipak, meč su odigrali u regularnoj opremi, međutim nije isključeno da se odluče za štrajk.

Naime, čak 12 od 14 košarkaša Klipersa su tamnoputi, uključujući i trenera Doka Riversa koji je izjavio da je veoma uzrujan nakon objavljivanja snimka razgovora vlasnika kluba.

Biće vremena da reagujemo, sada to ne možemo, plej-of je, pokušavamo da osvojimo titulu i nećemo dozvoliti da nas išta spreči u tome. Odluka je na ligi, kao i na asocijaciji igrača. Najveća izjava koju mogu da kažem kao čovek, ne kao crni čovek, je da je neophodno da ostanemo zajedno i da pokažemo da smo ekipa. Najveći protest će biti naša igra“, rekao je Rivers.

Prema nezvaničnim informacijama, prvi čovek lige Adam Silver naveo je da će Sterling biti kažnjen sa milion dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: