Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.10.2022.

20:09

Katar odgovorio na optužbe: Nijedna zemlja nije savršena

Organizacioni komitet Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru odgovorio je na kritike reprezentativaca Australije o stanju ljudskih prava u toj zemlji.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Katar odgovorio na optužbe: Nijedna zemlja nije savršena
Foto: Profimedia

Komitet je, pre svega, istakao da "nijedna zemlja nije savršena".

Fudbaleri Australije, njih 16, objavili video snimak na kome su govorili o tome kako se u Kataru odnose prema radnicima migrantima i članovima LGBTQ populacije.

"Uložili smo velike napore da obezbedimo da ovo Svetsko prvenstvo poboljša živote ljudi. Zaštita zdravlja, bezbednost i dostojanstvo svakog radnika koji doprinosi ovom Svetskom prvenstvu je naš prioritet", izjavio je portparol organizacionog komiteta.

Iz organizacionog odbora su insistirali na reformama koje odnose na radno pravo i bezbednost na gradilištima za ovo takmičenje.

"Novim zakonima i reformama često je potrebno vreme, a čvrsto uspostavljanje zakona o zapošljavanju je globalni izazov, čak i za Australiju", rekao je portparol.

"Nijedna zemlja nije savršena i svaka zemlja, bez obzira da li je domaćin nekog velikog događaja ili ne, ima svoje izazove", dodao je on.

Ne pominjući posebno prava LGBT+ osoba, on je naveo da je "ovo Svetsko prvenstvo doprinelo nasleđu napretka" koje će se nastaviti nakon Svetskog prvenstva.

Fudbalska reprezentacija Australije prva je ekipa koja je javno kritikovala Katar zbog nepoštovanja ljudskih prava.

Kapiteni brojnih evropskih timova, uključujući Englesku, Francusku i Nemačku, najavili su da će nositi kapitenske trake u duginim bojama tokom Svetskog prvenstva u Kataru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu