FIFA predstavila loptu za SP – najbrža u istoriji

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) predstavila je zvaničnu loptu za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: FIFA/Adidas
Foto: FIFA/Adidas

"Al Rihla" je nova, 14. u nizu mundijalski lopti kompanije "Adidas". "Leti brže od bilo koje prethodne lopte na svetskim prvenstvima, podržavajući mečeve visokog tempa i kvaliteta igre", navodi se u opisu lopte.

"Al Rihla" upravo znači "putovanje" na arapskom jeziku i inspirisana je kulturom, arhitekturom, kultnim čamcima i zastavom Katara. Smele, žive boje postavljene na sedefastoj pozadini predstavljaju domaćina turnira.

"Ovo je zapanjujuća, održiva, lopta visokog kvaliteta u kojoj će uživati fudbalske zvezde na vrhuncu svoje igre na najvećoj sceni u Kataru, kao i svi igrači širom sveta", kaže direktor marketinga FIFA Žan-Fransoa Pati.

"Al Rilino svetsko putovanje će predstaviti neverovatan doseg Svetskog prvenstva i dati navijačima jedinstvenu priliku da se uključe u događaj dok raste uzbuđenje pred početak SP".

Dizajnirana iznutra prema van koristeći podatke i rigorozne testove u laboratorijama, vazdužnim tunelima i na terenu od strane fudbalera lično, Al Rihla pruža najveći nivo preciznosti i pouzdanosti, delom i zbog novog oblika 20 panela i površinske teksture.

"Igra postaje brža i kako se ubrzava, preciznost i stabilnost leta postaju kritično važni", kaže Franciska Lefelman, direktorka dizajna i fudbalske grafike u Adidasu.

"Novi dizajn omogućava lopti da održi značajno veću brzinu dok putuje kroz vazduh. Za najveći svetsku pozornicu u celom sportu, rešili smo da učinimo nemoguće radikalnim inovacijama kreiranjem najbrže i najpreciznije lopte za FIFA SP do sad".

Al Rihla je dizajnirana sa održivošću kao prioritetom. To je prva lopta za SP naporavljena ekskluzivno od mastila i lepkova na bazi vode.

Novi mundijalsku loptu će javno predstaviti fudbalske legende poput Ikera Kasiljsa i Kake, uz talentovane fudbalere i fudbalerke iz Katara, UAE, Saudijske Arabije i Egipta, a potom će "Al Rihla" proputovati svet obilazeći deset gradova uključujući Dubai, Tokio, Meksiko Siti i Njujork.

Svetsko prvenstvo je na programu od 21. novembra do 18. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu