Qatar 2022

FIFA objavila pravila žreba za Mundijal

FIFA je objavila procerudu žrebanja grupa za Svetsko prvenstvo u Kataru 21. novembra do 18. decembra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žreb će se održati u petak 1. aprila u Dohi od 17 časova po našem vremenu, a reprezentacije će biti razvrstane u četiri "šešira" na osnovu FIFA rang-liste koja će biti objavljena 31. marta.

Domaćin Katar će automatski dobiti poziciju A1, dok će sedam najbolje rangiranih selekcija popuniti prva mesta u preostalih sedam grupa.

Reprezentacije od 8. do 15. pozicije će biti svrstane u "Šešir 2", selekcije od 16. do 23. mesta u "Šešir 3" i konačno u "Šeširu 4" biće selekcije rangirane od 24. do 28. mesta uz tri tima koja će se na Mundijal kvalifikovati kroz dva finala međunarodnih baraža i jedan pobednik UEFA baraža.

Selekcija Srbije će najverovatnije biti u trećem "šeširu".

Međunarodni baraž će se igrati 13. i 14. juna u Kataru, a nastupiće po jedna selekcija iz Azije, Južne Amerike, Centralne i Severne Amerike i Okeanije.

Žreb će početi izvlačenjem selekcija iz "Šešira 1", a završiće se sa reprezentacijama iz "Šešira 4".

Prvo će se izvlačiti kuglica sa reprezentacijom, a potom druga kuglica iz "šešira" sa grupama čime će se određivati pozicija tima.

Reprezentacije iz iste konfederacije će biti razdvojene u svih osam grupa, osim selekcija iz UEFA koja ima 13 predstavnika.

U pet od osam grupa će međusobno igrati po dve evropske reprezentacije.

Za Svetsko prvenstvo do sad su se kvalifikovali Srbija, Katar, Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Argentina, Iran i Južna Koreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.