Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.04.2021.

17:45

Barselona neće izlaz iz Superlige: Ostavka istorijska greška

Tek dva dana nakon početka kraja Superlige Evrope, dobili smo i reakciju iz Barselone.

Izvor: SS/MS

Autor: SS/MS

Barselona neće izlaz iz Superlige: Ostavka istorijska greška
EPA/MARTA PEREZ

Katalonski gigant nije zvanično istupio, budući da su to učinili svi engleski klubovi i Inter i Milan, a i dalje drži tezu da je ESL nužno takmičenje.

Oglasio se predsednik Đoan Laporta koji je objasnio svoje viđenje situacije koja je napravila pravi "zemljotres" u svetu fudbala.

"Apsolutno je nužno da veliki klubovi izraze svoj stav oko raspodele dobitaka. Podržavamo nacionalne lige i nastavićemo dijalog s UEFA. Veliki klubovi doprinose najviše, pa toliko moraju da dobiju zauzvrat", izjavio je Laporta za "TV3".

Potom je nastavio da podržava ovu ideju, iako je devet od 12 klubova odustalo, a gotovo ceo svet je protiv.

"Mi nastupamo trezveno i mudro. Superliga je apsolutno i preko potrebna, ali njeni članovi će na kraju imati poslednju riječ. Veliki klubovi doprinose najviše i shodno tome moraju da učestvuju u raspodeli premija. Superliga mora da bude atraktivno takmičenje, zasnovano na sportskim zaslugama. Otvoreni smo za dijalog s UEFA. Mislim da ćemo se sporazumeti. Potrebno nam je više resursa kako bismo napravili šou, a Superliga bi to bila".


"Neki klubovi su bili izloženi pritiscima, ali predlog da se priključe Superligi i dalje postoji, a samim tim i taj projekt i dalje živi. Investicije u njega su jako važne, a plate ogromne i sve to mora da bude uzeto u obzir, kao i sportske zasluge", zaključio je Laporta.

Ubrzo posle njega katalonski klub izdao je saopštenje povodom Superlige.

"Barselona deli analizu koju je sprovela većina glavnih evropskih fudbalskih klubova u smislu da je, čak i više u trenutnoj socijalno-ekonomskoj situaciji, neophodno da se preduzmu strukturne reforme. Za cilj garantovanje finansijske održivosti i sveta fudbala, poboljšavajući spektakl koji se nudi navijačima celog sveta. Tako i povećavajući društvenu osnovu na kojoj se ovaj sport održava, što je njegova glavna snaga. U tom kontekstu, Upravni odbor Barselone je hitno prihvatio da, kao osnivački klub, bude deo Superlige, takmičenja čija je pretpostavka poboljšanje kvaliteta i atraktivnosti za ljubitelje fudbala", navodi se na sajtu.

Odluka je doneta sa uverenjem da bi ostavka, koja je deo ove inicijative kao osnivačkog kluba bila istorijska greška, navode iz Barselone.

"Кao svetski referentni sportski klub branimo ideju kluba, koje je nezamjenjiv deo identiteta. Proverivši društvenu reakciju koju je pomenuta inicijativa proizvela na mnogim i raznim poljima, nesporno je da Barselona razume da se mora da se otvori mnogo dublja analiza razloga koji su izazvali ovu reakciju. Da se sve reši u interesu opšteg sveta fudbala. Ova vežba u dubinskoj analizi zahteva vreme i potrebnu smirenost kako bi se izbeglo preduzimanje bilo kakvih radnji. Smatramo podjednako važnim da istaknemo objektivnu činjenicu da je Sud pravde već odobrio traženu hitnu pravnu zaštitu, potvrđujući tako inicijativu osnivačkih klubova u projektu Superlige. U tom smislu, Barselona smatra da ne bi bilo na mestu da se neophodni proces razmišljanja i rasprave uspostavi pod kriterijumima neopravdanog pritiska i zastrašivanja", zaključuje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

15 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d