Srpski klubovi na neutralnom terenu – četiri moguće destinacije

UEFA i generalni sekretari iz 55 nacionalnih saveza sastali su se putem video-konferencije kako bi razgovarali o temama u vezi sa nastavkom UEFA takmičenja.

SSIzvor: B92
Podeli

Najviše priče bilo je o klupskim i reprezentativnim takmičenjima, kao i o takmičenjima mlađih kategorija.

Sada već ozbiljno se razmatra opcija da se igra na neutralnom terenu, a četiri su destinacije – Poljska, Mađarska, Grčka i Kipar.

“Što se tiče klupskih takmičenja, razgovor je bio fokusiran na predstojeća kvalifikaciona kola i data su detaljna objašnjenja o nedavno objavljenom Aneksu Pravilnika takmičenja Lige šampiona i Lige Evropa UEFA za sezonu 2020/21, koji se bavi ograničenjima putovanja i pozitivnim testovima na COVID-19, što može uticati na nastavak takmičenja", objavio je Fudbalski savez Srbije.

Naglašeno je da bi neke utakmice morale da se odigraju u neutralnim državama/stadionima i predstavljeni su detaljni scenariji u vezi sa tim, a sve da bi se poštovale restrikcije u vezi sa putovanjima i zahtevi nadležnih vlasti u vezi sa karantinom.

"S tim u vezi, UEFA se zahvaljuje na saradnji nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra, što znači da je obezbedila lokacije kao neutralna mesta odigravanja, uz to da ove države na raspolaganje stave neke od svojih stadiona na zakazane datume utakmice, i ponude putni koridor da ekipe dođu i odigraju utakmicu bez ograničenja".

"Period za međunarodne susrete u septembru je takođe bio tema, kao i poteškoće sa kojima će nacionalne reprezentacije morati da se suoče zbog istih ograničenja. Biće potrebna bliska saradnja svih ekipa i UEFA da bi se obezbedilo regularno održavanje svih utakmica. U ovom trenutku se ne može odbaciti mogućnost odigravanja međunarodnih utakmica u neutralnim mestima".

"I UEFA i nacionalni savezi su svesni važnosti povratka navijača na stadione, ali situacija u Evropi je trenutno veoma različita. UEFA stalno nadgleda razvoj regulatornog okvira u različitim državama i revizija situacije je planirana za sredinu avgusta, da bi se videlo da li trenutna odluka da se sve utakmice igraju pred praznim tribinama može makar delimično da se promeni”, navodi se u saopštenju FSS.

Na kraju, razgovaralo se i o šampionatima reprezentacija mlađih kategorija, uključujući i predloge da se većina ovih aktivnosti pomeri za proleće 2021. godine.

Naredni sastanak planiran je takođe u avgustu, kako bi se rešila neka od glavnih pitanja.

strana 1 od 2 idi na stranu