Nova vest
Fudbal

Sreda, 01.07.2020.

11:10

Istraživanje: Fudbalski TV komentatori imaju rasne predrasude

Jedna studija pokauuje da postoje očigledne predrasude u načinu na koji se fudbalski TV komentatori odnose prema igračima različitih boja kože.

Izvor: B92

Autor:B92

Istraživanje: Fudbalski TV komentatori imaju rasne predrasude
Foto: Depositphotos/edmond77

Analizirano je više od 2.000 izjava TV komentatora na 80 utakmica engleske Premijer lige, španske La Lige, italijanske Serije A i francuske Lige 1.

Studijom koja je sporvedena u saradnji sa engleskim Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA) su obuhvaćene i analizirane izjave komentatora koji govore na engleskom jeziku i koji rade za medije iz Velike Britanije, SAD i Kanade, a komentarisali su 643 igrača raznih tonova kože.

Prema "Gardijanu", analizirani su "Sky Sports", "BT Sport", "FreeSports", "beIN Sports", "TSN", "NBCSN" i "ESPN".

Rezultati otkrivaju predrasude komentatora koji su igrače sa svetlijim tonovima kože pohvalili kao inteligentnije, kvalitetnije i boljih radnih navika od igrača s tamnijim tonovima kože, dok se tamnoputi igrači svode na svoje fizičke i atletske sposobnosti.

Studija je otkrila da su razlike u izjavama "najistaknutije kada komentatori raspravljaju o fizičkim karakteristikama ili atletskim sposobnostima – brzini i snazi".

Kada su komentarisali inteligenciju, 62,6 odsto pohvala bilo je usmereno na igrače sa svetlijom kožom, dok je 63,3 % kritika upućeno igračima sa tamnom.

Kada se govori o radnoj etici, 60,4 % pohvalnih komentarima bilo je upućeno na račun igrača sa svetlijom kožom, dok su komentatori kada se govorilo o moći 6,6 puta češće govorili o tamnoputim igračima.

"Da bismo rešili stvarni uticaj strukturalnog rasizma, moramo priznati i rešavati rasne predrasude. Ova studija pokazuje očitu pristranost u načinu na koji opisujemo atribute fudbalera na temelju njihove boje kože. Komentatori pomažu u oblikovanju percepcije svakog igrača, produbljujući sve rasne predrasude koje gledala već ima. Važno je da se razmotri koliko mogu biti dalekosežne te percepcije i na koji način utiču na fudbalere čak i kad završe igračku karijeru
", rekao je izvršni direktor službe za jednakost PFA Džejson Li.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu