Predsednik UEFA "opleo" po Sloveniji: Primitivci traže neprijatelje od pre 70 godina

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je da će taj sport prevladati teškoće nastale pandemijom koronavirusa.

MTIzvor: B92, Beta
Podeli
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images
Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images

On je dodao da se nada povratku publike na stadione već na jesen.

"Čovečanstvo je preživelo mnoge ratove i epidemije, pa će sasvim sigurno i novi korona virus, a nadam se da će se na stadione već na jesen vratiti i navijači", kazao je Čeferin u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik, prenela je Hina.

Po njegovim rečima, UEFA će iz krize izaći kao pobednik i finansijski će preživeti, kao i nacionalni fudbalski savez.

Čeferin je početkom aprila u Sloveniji izazvao političku buru, kritikujući tonove koje je u svojim javnim nastupima o posledicama epidemije najavljivala tada nova vlada premijera Janeza Janše koju je okrivio za stvaranje lošeg raspoloženja u društvu, pesimizam i lošu javnu komunikaciju, pa su se pojavila nagađanja da namerava ući u slovenačku politiku nakon završetka sadašnje dužnosti, što nije sasvim porekao.

U intervjuu za Dnevnik, Čeferin je kazao da sada nema "skoro nikakav kontakt" sa vladom kojoj je na početku epidemije pomogao omogućivši donaciju potrebnog medicinskog materijala iz Kine putem ličnih veza s Džekom Maom, osnivačem kompanije Alibaba.

"Nemam s njima nikakav kontakt i drago mi je da s tim ljudima imam što manje posla, a moj stav da bih im mogao pomoći pokazao se naivnim", kazao je Čeferin, ali je kritikovao vladu Janeza Janše rekavši kako u Sloveniji primećuje sve nižu kulturu dijaloga, napade na novinare i pravosudni sistem, kao i druge društvene sisteme.

"Treba prestati sa sramotnom retorikom, optuživanjem i traženjem prividnih neprijatelja od pre 70 godina i poglede usmeriti u budućnost",
dodao je Čeferin aludirajući na konflikte između sadašnje vlade i novinara, te optužbe da su neke današnje društvene strukture u Sloveniji povezane s razdobljem komunističkog režima.

"Većina Slovenaca je pozitivna, ali ih znaju nadglasati negativci jer su agresivni i primitivni", naveo je Čeferin.

strana 1 od 2 idi na stranu