Terzić o postignutim rezultatima Crvene zvezde

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić obratio se delegatima Skupštine kluba iz Ljutice Bogdana.

MTIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

On je govorio o postignutim rezultatima u protekloj godini.

Prenosimo Vam u celosti i bez redakcijskih izmena obraćanje Zvezdana Terzića.

"Poštovani članovi Skupštine, dragi prijatelji,

Pre svega želim da vas pozdravim i poželim uspešan rad na današnjoj skupštini. Iza nas je 2019. godina, treća godina zaredom koja će biti upisana zlatnim slovima u istoriji Crvene zvezde. Mnogo razloga imamo za ponos i zadovoljstvo urađenim u prošloj godini.

Svi znamo da je ova skupština usvojila tri osnovna cilja:

1. Sportski rezultat (šampionska titula i grupna faza UEFA takmičenja)

2. Finansijska stabilizacija

3. Infrastruktura

Dozvolite mi da vas u par reči podsetim urađenog u protekloj godini.

1. Sportski rezultati:

• Crvena zvezda je treći put zaredom učesnik grupne faze UEFA takmičenja, od toga dva puta Lige šampiona.

• Osvojili smo u maju 2019. godine šampionsku titulu, jubilarnu 30, dominantno sa ogromnom bodovnom razlikom.

• Sada smo prvi sa 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan sa realnim šansama da osvojimo treću šampionsku titulu u nizu. To će biti tek treći put u 75 godina dugoj istoriji Crvene zvezde.

• U decembru je iz našeg kluba otišao trener Vladan Milojević, jedan od najuspešnijih trenera koje je Zvezda ikada imala. Na njegovo mesto smo doveli igračku legendu našeg kluba Dejana Stankovića, za koga sam uveren da će kao trener biti jednako uspešan kao što je bio igrač.

• Posebno se radujem što je novi trener Dejan Stanković od starta čvrsto stao iza naših mladih igrača Veljka Nikolića, Željka Gavrića i Njegoša Petrovića i od njih ovog proleća očekujemo punu afirmaciju.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

2. Pored sportskih uspeha, uspešno realizujemo i zacrtane poslovne ciljeve:

• Nastavili smo sa daljom finansijskom stabilizacijom kluba, UEFA licencu dobijamo u roku, redovno izmirujemo sve obaveze, uspešno rešavamo stare nasleđene dugove. Organizovali smo se tako da sami obezbeđujemo novac za funkcionisanje kluba. Problem funkcionisanja Crvene zvezde je jasno definisan: ako hoćemo dobar sportski rezultat imamo sigurne rashode u iznosu od oko 30 miliona evra, a sigurne prihode od samo 5.2 miliona evra (od Gazproma četiri miliona i 1.2 milion evra od Telekoma). Razliku od 25 miliona evra moramo sami obezbediti iz veoma nesigurnih izvora prihoda, a to su transferi igrača i bonusi od UEFA takmičenja. Vec šest godina smo uspešni u tome i dokazali smo da ova uprava ima kapacitet da tako nastavi i u budućem periodu.

• Skoro 90% prihoda ostvarujemo iz inostranstva. Nismo na teretu države i poreskih obveznika, funkcionišemo isključivo preko računa - bez sive zone, i sa zadovoljstvom na ime poreza uplaćujemo novac u budžet Republike Srbije.

• Ono što je takođe važno i hoću da istaknem je da smo konačno rešili dug prema Agrobanci.

• Ono što je najbitnije je da petu godinu zaredom poslujemo finansijski pozitivno, a to znači da smo svake godine do sada više zaradjivali nego što smo trošili. To mora biti naš cilj i u narednom periodu.

3. Mnogo smo uložili u infrastrukturu i nastavićemo da ulažemo.

• Preko sedam miliona evra do sada je uloženo u stadion i objekte oko stadiona. Sve iz tekućeg poslovanja, bez dinara zaduživanja. U ovoj godini smo renovirali zapadnu tribinu sa svim pratećim sadržajima, a završavamo i novu zgradu za teretanu, mediko blok i dnevni odmor igrača.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

4. Omladinska škola je naš veliki ponos i nastavićemo i dalje da ulazemo u nju.

• Omladinci su se plasirali među 16 najboljih klubova Evrope, nadam se da ćemo proći i dalje. U kvalitetnoj ligi Srbije i omladinci i kadeti su jesenji šampioni. U svim mladjim kategorijama imamo rekordan broj reprezentativnih igrača. Osim investicije u izgradnju trening kampa za mlađe selekcije, mi svake godine ulozimo oko tri miliona evra u rad omladinske škole, a planiramo da u narednom periodu uložimo jos više. To je investiranje koje će se sigurno isplatiti.

• Znamo da igrači koji izađu iz omladinske selekcije teško mogu odgovoriti visokim rezultatskim zahtevima prvog tima pa sve najtalentovanije igrače šaljemo u naš razvojni tim koji igra pod imenom FK Grafičar. Naši mladi igrači su jesenji prvaci Prve lige Srbije i svojim igrama i rezultatima su pokazali da imaju ogroman potencijal. Najveći benefit za naš klub su mladi igrači koji preko Grafičara dolaze spremni za prvi tim Crvene zvezde. Najbolji dokaz za to su Veljko Nikolić i Željko Gavrić od kojih ovog proleća mnogo očekujemo.

• Prvi smo fudbalski klub na ovim prostorima koji je osnovao svoju televiziju. Zvezda TV ce ući u dom svakog zvezdaša koji će svakodnevno moći da prati dešavanja u našem klubu.

• Bili smo društveno odgovoran klub koji je učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama, i donirali smo značajna finansijska sredstva za bolnice u Srbiji.

• Finansijski smo pomogli mnogim klubovima u okviru našeg sportskog društva, i tako pokazali jedinstvo i solidarnost unutar Zvezdine porodice.

• Izborili smo se da nam skupstina FSS prizna titulu iz 1946, osvojenu na terenu, i tako ispravi višedecenijsku nepravdu.

Nastavićemo vredno da radimo, svesni smo da u Crvenoj zvezdi nema minulog rada ni stare slave. Svaki dan je novo dokazivanje. Ciljevi su jasni: šampionske titule i stalno igranje u grupnim fazama UEFA takmičenja - evropske utakmice moraju biti naša obaveza".

strana 1 od 2 idi na stranu