Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.10.2019.

13:16

UEFA gubi "bitku" – Turci salutirali vojnicima u Siriji

U Bugarskoj nacistički pozdravi i majmunski krici, na utakmicama Turske vojničko salutiranje.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

UEFA gubi
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Evropska fudbalska unija (UEFA) polako gubi bitku protiv politike na stadionima uprkos čestim drakonstim kaznama.

UEFA je najavila da će istražiti salutiranje reprezentativaca Turske na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Turci su prvo salutirali nakon gola Dženka Tosuna protiv Albanije u petak u Istanbulu, a potom i u Parizu posle remija sa Francuskom.

Oni su salutiranjem pružili podršku svojim vojnicima koji već nekoliko dana ratuju sa Kurdima u severnoj Siriji.

"Za našu naciju, posebno za one koji rizikuju svoje živote", napisao je Tosun na Instagramu uz sliku sa salutiranjem u Istanbulu, a potom je objavio i salutiranje iz Pariza uz poruku, "Još nismo gotovi".

UEFA ne dozvoljava političke poruke na utakmicama u okviru svojih takmičenja, pa Turcima sledi kazna. Spekuliše se čak i o oduzimaju domaćinstva finala Lige šampiona ove sezone koje je dodeljeno Istanbulu.

Portparol UEFA Filip Taunzend je rekao italijanskoj novinskoj agenciji Ansa da turski pozdrav izgleda kao provokacija.

"Mogu da vam garantujem da ćemo da istražimo ovu situaciju", rekao je Taunzend.

Turci su remijem na Sen Deniju zadržali prvo mesto u Grupi H ispred Francuske, pa su na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Salutiranjem su rizikovali kaznu koja bi možda mogla da ih čak košta nastupu na EURO 2020. Međutim, na osnovu nekih prethodnih sličnih situacija, možda prožu samo sa novčanom kaznom.

Tosunovu poruku su "lajkovali" Nemci turskog porekla Ilkaj Gindoan i Emre Džan, koji su kasnije povukli svoje "lajkove".

"Verujte mi, posle onoga što se dogodilo prošle godine, poslednja stvar koju želim je politička poruka", rekao je Gindoan, a Džan je dodao, "Ja sam apsolutni paficista i protiv sam svakog oblika rata".

U maju 2018. FS Nemačke je kritikovao svog reprezentativca turskog porekla Mesuta Ezila zbog poziranja sa predsednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom.

FIFA je kasnije kaznila trojicu reprezentativaca Švajcarske Granita Džaku, Đerdana Šaćirija i Štefana Lihtštajnera zbog albanskih nacionalističkih poruka na utakmici sa Srbijom na SP u Rusiji.

Ali oni tu kaznu jedva da su i "osetili" jer je bila izražena u samo nekoliko desetina hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

11 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d