Iz Zvezde o dodeljenoj tituli: Odluka o saveznom takmičenju doneta tri meseca kasnije

Predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde Dragan Milošević, pokušao je da objasni zašto jeklubu priznata titula osvojena 1946. godine.

Izvor: B92
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Proteklih dana vodila se velika polemika oko toga da li je odluka Skupštine FSS da se šampionu Srbije dodeli ta titula bila ispravna ili ne.

Milošević je pokušao da obrazloži viđenje Crvene zvezde zašto je po njima to bilo ispravno.

"Telo osnovano 1945. godine od strane saveznih organa bilo je nadležno za organizovanje sportskih akrivnosti na teritoriji čitave savezne države. Sa druge strane, postojala su tela na federativnim ili republičkim nivoima koja su bila osnovana od strane federativnih organa. Ta tela osnovana su autonomno i bila su zadužena za organizovanje sportskih aktivnosti na nivou federativne jedinice. Svaka federativna jedinica, ili republika kako ih mi danas poznajemo, imala je svoj organ koji sa bavio organizacijom sportskih aktivnosti, a ono što je bitno kad su u pitanju argumenti suprotne strane jeste da je Vojvodina, nezavisno od sportskog tela Srbije, imala sportski organ osnovan od strane njenih organa zadužen za sprovođenje sportskih aktivnosti na teritoriji Vojvodine i bio je potpuno nezavisan od organa na teritoriji Srbije", priča Milošević.

On je potom objasnio šta se dalje dešavalo.

"Republički sportski organi, koji su bili zaduženi za čitav sport, a ne samo za fudbal, su na svim teritorijama, a organ za Vojvodinu na teritoriji Vojvodine, u avgustu i septembru 1945. godine doneli odluku da se sprovedu fudbalska takmičenja na teritoriji federativnih jedinica i na teritoriji pokrajine Vojvodine. U tom trenutku to je bio najviši rang fudbalskog takmičenja. Tako je, na osnovu odluke srpskog organa zaduženog za sport, u septembru 1945. godine, počelo prvo prvenstvo Srbije u fudbalu".

Milošević kaže da je tri meseca posle početka takmičenja sportski organ zadužen za takmičenje na saveznom nivou doneo odluku o osnivanju fudbalske lige.

"Kad je počelo prvenstvo u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji i Vojvodini, inicijalno, ni jedno od njih nije predstavljalo bilo kakvo kvalifikaciono prvenstvo. U decembru 1945. godine, kad je već odigran jedan turnus u prvenstvima, sportski organ zadužen za takmičenje na saveznom nivou je doneo odluku da će se od sezone 46/47. igrati savezna klupska fudbalska liga. Logično, u tom trenutku, koristeći postojeća prvenstva određeno je kako će ko od učesnika prvenstava učestvovati u Saveznoj ligi. Pa su tako za učesnike određeni prvaci Slovenije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, kao dva prvoplasirana tima iz Srbije i Hrvatske, ali prvoplasirani timovi na kraju takmičenja koja se završavaju tokom juna i jula."

"Prema tome, federativni organ se priključio na već postojeća prvenstva na koja nije imao nikakav uticaj, nije mogao da delegira sudije, da uloži žalbu i nije posedovao bilo kakva ovlašćenja. Dakle, organ koji je bio nadležan za federativnu teritoriju Republike Srbije organizovao prvenstvo za 1946. godinu i u tom trenutku nije postojalo takmičenje višeg ranga, a ovo prvenstvo je bilo jedno od najmasovnijih fudbalskih takmičenja do dan danas na teritoriji Srbije i savezni organ nije imao nikakvu nadležnost nad ovim takmičenjem", dodaje Milošević.

Predsednik Nadzornog odbora Crvene zvezde objašnjava poziciju Vojvodine u tom trenutku.

"Vojvodina je u tom trenutku imala specifičan status. Iz nekog razloga, a ne bih ulazio u ideološko i političko pitanje, Vojvodina je tokom 1945. i 1946. godine potpuno autonomna kad je u pitanju fudbal i sport uopšte. Vojvodina je po pitanju sporta imala potpuno isti status kao sve federalne jedinice. Na saveznom nivou je 1945. godine organizovano jedno fudbalsko prvenstvo na nivou federanih jedinica i tu je Vojvodina takođe imala poseban status i učestvovala je zasebno, pored Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, time JNA i Srbije. Takođe, u odluci iz decembra 1945. godine, koju donosi savezni organ, navodi se da će u toj saveznoj ligi koja će biti organizovana 1946/47. godine učestvovati prvak Vojvodine. Dakle, Vojvodina je u smislu fudbala potpuno odvojena od ostatka Srbije", zaključio je Milošević, koji je dodao i da je ta titula iz 1946. zapisana u monografijama Crvene zvezde.

Šta je još imao da kaže na tu temu možete da pogledate u priloženom videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu