Nova vest
Fudbal

Utorak, 05.12.2017.

12:42

"Šeikovo ludilo": Mesi odbio stotine miliona

Lionel Mesi, najbolji fudbaler Barselone, odbio je astronomsku ponudu Mančester sitija, otkrivaju novinari španske "Marke".

Izvor: B92, marca

Autor:B92, marca

EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Prema pisanju renomiranog madridskog lista, Argentinac je odbio od ‘Građana’ 100 miliona evra bonusa za potpis, kao i godišnju platu od 50 miliona neto, ali nije otkriveno da li su u pitanju evri ili funte.

Ukoliko bi plata bila obračunata u britanskim novčanicama, iznosila bi skoro 57 miliona evra!

Šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan, vlasnik kluba sa ‘Etihada’, želeo je po svaku cenu da dovede petostrukog osvajača Zlatne lopte i nije tražio izgovore, već je ponudu direktno poslao predsedniku Blaugrane Đosebu Mariji Bartomeuu.

"Marka" piše da je period između dve sezone ove godine bio "biti ili ne biti" za dovođenje Mesija, kao i da nije bilo važno ni kakav je odnos menadžera Pepa Gvardiole sa svojim bivšim učenikom – šeiku je samo Mesio bio u glavi.

Ponuda ‘Građana’ je bila toliko velika da su na ‘Kamp Nouu’ znali da moraju da odgovore u sličnom maniru, kako bi zadržali čoveka koji je više puta ponovio da želi da se penzioniše u glavnom gradu Katalonije. To je nekoliko puta tokom leta bilo potvrđivano i demantovano, a on je konačno stavio potpis na produženje saradnje pre nekoliko dana.

Opširnije o tome pročitajte OVDE.

Tada je postao najplaćeniji igrač sveta sa godišnjom platom od 43.000.000 evra, sa mogućnošću da poraste na punih 50 miliona. Prestigao je nekadašnjeg saigrača Nejmara, kao i velikog rivala Kristijana Ronalda i u klubu će ostati do 2021, kada će imati 34 godine.

U međuvremenu, Brazilac je napustio Barsu i prešao u Pari Sen Žermen u rekordnom transferu, dohodak Barselone nikada nije bio veći, ali je šira slika ostala ista. Bartomeu je morao da zatraži smanjenje plate ljudima u klubu jer od trenutka kada je ozvaničeno produženje ugovora sa Leom, Katalonci troše približno istu svotu novca kao na kompletan trio MSN (Mesi-Suares-Nejmar) prvoga dana njihovog zajednog boravka na ‘Kamp Nouu’.

"Mnogo smo platili", priznao je Bartomeu kada je upitan za detalje ugovora, ali je bio primoran da tako nešto učini, kako Horhe Mesi, Lionelov otac i agent, ne bi bio previše uključen u proces pregovora, već da oni idu direktno sa igračem.

Mesiju je ovo bio osmi put u karijeri da je produžio ugovor sa Barselonom. Posle prvog profesionalnog ugovora, Mesi je u drugom iz 2005. godine zarađivao 3.000.000 evra godišnje. Od tada je njegova plata rapidno rasla. Posle dve godine je dobio povišicu na 7.000.000 evra, već 2008. novu na 8.500.000 po sezoni, pa sledeće godine na 10.500.000 evra godišnje. Potom je usledio period mirovanja da bi 2012. godine Mesijeva godipnja plata bila skočila na 15.500.000 evra godišnje, a 2014. na 22.800.000 što je bila plata koju je zarađivao sve do ovog poslednjeg ugovora.

On je sa jednom od najdominantnijih ekipa svih vremena do sada osvojio ukupno 30 trofeja, odigrao je 604 utakmice i postigao 524 gola.

Mesi i Barselona su zajedno osvojili četiri Lige šampiona, osam titula državnog prvaka, tri titule klupskog prvaka sveta... ukupno čak 30. Osvajao je pet puta nagradu za najboljeg igrača na svetu, odnosno Zlatnu loptu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

13 h

U fokusu

Vidi sve