Žreb za SP 2018: Za Srbiju nema lake grupe

Žreb za Svetsko prvenstvo u Rusije održaće se 1. decembra u Kremlju u Moskvi, a Srbija ga čeka u četvrtom, najslabijem šeširu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Poslednja šansa da “orlovi” pređu u treći šešir bila je baraž utakmica Perua i Novog Zelanda I eventualni odlazak gostiju na Mundijal, ali Južnoamerikanci nisu dozvoli iznenađenje (2:0).

Tako je Srbija ostala jedina evropska reprezentacija u poslednjem šeširu i u takvoj situaciji gotovo da je treško izabrati idealnu grupu za “orlove” čak I kada bi nam FIFA dozvolila da to sami uradimo.

Svetska fudbalska federacija je šešire odredila na osnovu svoje rang liste, ali će na žrebu I dalje poštovati geografski princip, što znači da u istoj grupi ne mogu da budu dve reprezentacije iz iste konfederacije, sa izuzetkom Evrope koja može da ima do dva tima u istoj grupi.

Reprezentacije koje će igrati na Svetskom prvenstvu u Rusiji:

Evropa (14)
Belgija, Hrvatska, Danska, Engleska, Francuska, Nemačka, Island, Poljska, Portugalija, Rusija, SRBIJA, Španija, Švedska, Švajcarska.

Južna Amerika (5)
Argentina, Brazil, Kolumbija, Peru, Urugvaj.

Afrika (5)
Egipat, Maroko, Nigerija, Senegal, Tunis.

Azija (5)
Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija.

Severna, Centralna Amerika i Karibi (3)
Kostarika, Meksiko, Panama

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nadamo se da Rusi neće na žreb dovesti neku svoju Hajdi Klum, koja je Srbiju I Crnu Goru svrstala u “grupu smrti” 2006. godine, jer grupa od koje bi “orlove” zabolela glava mogla bi da izgleda recimo ovako: Brazil/Argentina, Španija, Egipat/Tunis, SRBIJA. A, mogla bi I ovako: Argentina/Brazil, Engleska/Hrvatska, Senegal, SRBIJA.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Sada ide onaj teži deo “zabave”, a to je napraviti najbolju grupu za Srbiju. Po snazi bi nam Rusi najviše odgovarali iz prvog šešira, ali igrati protiv domaćina na Svetskom prvenstvu nikada nije naivna stvar, u šta su se, na primer, svi uverili 2002. godine kada se igralo u Japanu i Južnoj Koreji, s naglaskom na Južnu Koreju.

U drugom šeširu ruka bi mahinalno krenula ka Peruu, ali protiv Novog Zelanda (bez obzira na ime rivala) pokazali su da za Srbiju i njenu igru, oni uopšte ne bi bili “lak zalogaj”. Nadamo se da bi Iran iz trećeg šešira bio rival po meri.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Svetsko prvenstvo u Rusiji igraće se od 14. juna do 15. jula na 12 stadiona u 11 gradova, a mečevi će biti, zbog velikog broja vremenskih zona u Rusiji, igrani u osam termina, od 11, 13, 14, 15, 16, 17, 19 i 20 sati.

Koja ja bi vama bila najteža i najlakša grupa za Srbiju?

Žreb za Mundijal:

Šešir 1
Rusija (65. na FIFA rang listi) – domaćin
Nemačka (1)
Brazil (2)
Portugalija (3)
Argentina (4)
Belgija (5)
Poljska (6)
Francuska (7)

Šešir 2
Španija (8)
Peru (10)
Švajcarska (11)
Engleska (12)
Kolumbija (13)
Meksiko (16)
Urugvaj (17)
Hrvatska (18)

Šešir 3
Danska (19)
Island (21)
Kostarika (22)
Švedska (25)
Tunis (28)
Egipat (30)
Senegal (32)
Iran (34)

Šešir 4
SRBIJA (38)
Nigerija (41)
Australija (43)
Japan (44)
Maroko (48)
Panama (49)
Južna Koreja (62)
Saudijaska Arabija (63)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu