Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.10.2017.

16:08

"Bogati sve bogatiji, moramo spasiti fudbal"

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin upozorio je da bi opstanak fudbala mogao doći u opasnost jer je sve veći jaz između bogatih i siromašnih klubova.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Getty images

Čeferin zagovara finansijske restrikcije za najbogatije klubove koji bi plaćali i neku vrstu "poreza na luksuz", kako bi se izbalansirao kvalitet klubova i podigao nivo zanimljivosti takmičenja, te osigurao razvoj fudbala u manje bogatim sredinama.

"Razlike između siromašnih i vrlo bogatih klubova sve su veće, pa ćemo u Evropi uskoro imati četiri do pet klubova s godišnjim proračunom iznad milijardu evra. Zato moramo nešto uraditi ako želimo da sačuvamo sport", rekao je Čeferin u intervjuu za RTV Slovenija.

Prvi čovek evropskog fudbala očekuje podršku u fudbalskoj struci, ali najviše zavisi od evropskih političara koji se protive američkom sistemu gde postoji limit (popularni "seleri kep") sredstava koje profesionalni klubovi mogu da potroše na plate i dovođenje novih igrača.

"Evropska komisija nam kaže da se to kod nas ne može jer se radi o slobodnom tržištu, dok nas političari širom Evrope pozivaju da nešto učinimo za siromašnije jer se ovako dalje ne može. To je za mene populizam. Sami ne možemo to promeniti i političari nam moraju pomoći. Ako to ne učine, javno ćemo ih prozvati zašto nisu", naglasio je Čeferin.

Prethodnih godina se dosta spekulisalo o Superligi koja bi bila zatvoreno takmičenje rezervisano samo za najbogatije klubove, ali UEFA odoleva tom pritisku.

"UEFA će nastaviti s aktivnošću kako bi se bolje kontrolisale velike finansijske razlike, što bogate klubove podstiče da bez ograničenja kupuju i igrače koji im ne trebaju, da bi smanjili takmičarsku konkurenciju. Ujeren sam da ćemo u tome imati podršku klubova, liga, javnosti i medija, a preostaje da vidimo kako će se prema tome opredeliti politika", zaključio je predsednik UEFA Čeferin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve