Nova vest
Fudbal

Petak, 13.11.2015.

22:39

Baraž: Džeko sprečio poraz BiH u Zenici

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Irske remizirale su 1:1 u Zenici, u prvom meču baraža za Evropsko prvenstvo.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

U veoma teškom uslovima na Bilinom polju, po velikoj magli, BiH je imala više od igre i češće pretila rivalu, ali su Irci neočekivano poveli u 82. minutu preko Robija Brejdija.

Međutim, "Zmajeve" teškog poraza samo tri minuta kasnije spasava Edin Džeko, na asistenciju Stojana Vranješa. Revanš meč je za tri dana u Dablinu.

BiH je odmah krenula ofanzivno, u 11. minutu Mujdža pronalazi Pjanića, ali vezista Rome šutira preko gola. U nastavku Zukanović propušta šansu glavom, a Višća i Ibišević greše u kaznenom u završnici.

Do kraja poluvremena Višća je bio u centru pažnje, dva puta je bio najbliži golu gostiju, jednom je Ibišević zaustavljen povlačenjem koje nije kažnjeno, dok Irci nijednom nisu zapretili Begoviću.

U drugom poluvremenu magla se spušta na Bilino polje i dodatno otežava posao fudbalerima, gosti konačno stižu do gola domaćina, ali Begović zaustavlja šut.

Irci postaju sve opasniji, dok Rendolf zaustavlja pokušaje Džeka i Lulića s druge strane. "Zmajevi" su i dalje imali više od igre, ali ne i pravu reakciju u završnici.

Baždarević je reagovao uvođenjem junaka kvalifikacije Đurića, ali gosti na to reaguju neočekivanim golom u 82. minutu. Brejdi je sjajno istrčao kontru, izborio se za poziciju pored Šunjića i iz kaznenog prostora utišao Bilino polje.

Međutim, "Fanatikose" je u trans samo tri minuta kasnije bacio njihov "dijamant", Edin Džeko je iskoristio sjajno dodavanje Vranješa po zemlji, te iz neposredne blizine doneo izjednačenje rezultata.

U završnici meča Đurić ne uspeva glavom da donese preokret, pa će BiH morati da slavi u Dablinu ako želi na svoje prvo Evropsko prvenstvo.

Baraž je otvorila neočekivana pobeda Mađarske u Norveškoj, a u subotu Ukrajina dočekuje Sloveniju, dok u skandinavskom derbiju Švedska čeka Dansku.

Baraž za EURO 2016:
BiH Irska 1:1
Džeko 86 – Brejdi 82

BiH: Begović – Spahić, Šunjić, Mujdža (Vranješ 51'), Zukanović – Cocalić, Lulić (Hajrović 88'), Pjanić, Višća (Đurić 73') – Ibišević, Džeko

Irska: Rendolf – Coleman, Keog, Klark, Vord (Vilson 67') – Vilan, Mekarti, Brejdi (Mekgridi 86'), Hendrik – Hulahan (Meklin 60') – Marfi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve