Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 04.06.2015.

09:51

Bivši čelnik FIFA: Primio sam mito!

Bivši član Izvršnog odbora FIFA Čak Blejzer prizao je pred američkim saveznim sudijama da su on, i drugi članovi vrhovnog tela FIFA pristali da prime mito.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/Keystone, Patrick B. Kraemer, File via AP

Blejzer je otkrio da su čelnici Svetske fudbalske asocijacije primili mito kako bi glasali za Južnu Afriku kao domaćina Svetskog prvenstva 2010. godine.

Američki tužioci otpečatili su transkript saslušanja održanog 2013. godine, tokom kojeg se Blejzer pred sudom saglasio da prizna krivicu za reketiranje i druge tačke optužnice.

Čak Blejzer, bivši drugi čovek fudbala za Severnu, Centralnu Ameriku i Karibe, izjavio je da je pristao da primi mito.

"Drugi iz Izvršnog odbora FIFA i ja pristali smo da primimo mito u vezi sa izborom Južne Afrike za domaćina Svetskog kupa 2010. godine", stoji u njegovoj izjavi na saslušanju.

Blejzer je priznao i da je posredovao u davanju mita i 1992. godine, prilikom izbora za domaćina Svetskog kupa 1998. godine.

Inače, Južna Afrika je u međuvremenu priznala da je novac uplaćen, ali da je bio namenjen za pomoć razvoju fudbala u karipskom regionu i da se nije radilo o podmićivanju.

Blejzer je takođe priznao da je primio mito za još pet takmičenja KONKAKAF-a - Zlatni kup i to u periodu od 1996. do 2003.

Sedamdesetogodišnji Amerikanac jedan je od optuženih za korupciju koji se izjasnio krivim i tajno odlučio da sarađuje sa američkim istražnim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

13 h

U fokusu

Vidi sve