Nova vest
Fudbal

Sreda, 27.05.2015.

13:55

‘Mr 10%’ razotkrio korupciju u FIFA

Bivši član Izvršnog komiteta Svetske fudbalske federacije Čak Blejzer, poznat kao ‘Mr 10%’, bio je taj koji je pomogao da se razotkrije korupcija u FIFA.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/Ennio Leanza/Keystone via AP

Šest visokih zvaničnika vladajućeg tela svetskog fudbala uhapšeno je ovog jutra u Cirihu po nalogu tužilaštva Sjedinjenih Država, a ukupan broj uhapšenih je 14.

Blejzer je pre četiri godine optužen za primanje mita, zbog čega je suspendovan, a upravo zbog procenta koji je uzimao dok je bio na čelu CONCACAF dobio je nadimak ‘Mr 10%’.

“Njujork dejli njuz” prenosi da je Blejzer bio taj koji je Federalnom istražnom birou (FBI) davao informacije o navodnim prevarama, a čak je imao prisluškivač u ključu tokom sastanka sa visokim zvaničnicima tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Upravo Blejzer je jedan od najzaslužnijih što je fudbal poslednjih decenija postao unosan biznis u Sjedinjenim Državama. Visoke plate koje je primao na svim funkcijama omogućile su mu luksuzan život, a poznato je da poseduje velike apartmane na Menhetnu i Bahamima.

Prošle godine mu je dijagnostikovan rak debelog creva, zbog čega je priznao krivicu za sve prekršaje za koje ga je tužilaštvo teretilo povodom primanja mita.

Blejzer je od 1996. do aprila 2013. godine bio član Izvršnog komiteta FIFA, a takođe je od 1990. do 2011. godine obavljao funkciju generalnog sekretara CONCACAF. Tokom karijere, bio je i Komesar fudbalske lige Sjedinjenih Država i izvršni potpredsednik Fudbalske federacije Sjedinjenih Država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

10 h

U fokusu

Vidi sve