Nova vest
Fudbal

Utorak, 22.07.2014.

17:55

Srbija u 90. minutu izgubila pobedu

Mlada reprezentacija Srbije nije uspela da savlada Nemačku na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, iako je do 90. minuta imala prednost.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

“Orlići“ su u finiš utakmice ušli sa prednošću od 2:1, Jovanović je onda morao van terena zbog pocepanog dresa, što je iskoristio Štark i doneo poravnanje.

Srbiji je početnu prednost doneo kapiten Nemanja Maksimović u 32. minutu, iznednačio je Dejvi Selke posle sedam minuta, a u 41. se u strelce upisao Luka Jović, koji je do kraja meča propustio nekoliko velikih šansi.

Izabranici Veljka Paunovića su od početka utakmice zauzeli defanzivnu postavku, zonsko markiranje je odlično funkcionisalo i omogućavalo brzim ofanzivnim fudbalerima Živkoviću, Gaćinoviću i Pantiću da atakuju na gol protivnika.

Nemačka je napadala uglavnom preko levog boka, gde je veoma opasan bio Brant, a veliku šansu imao je Selbi, međutim Rajković je u tim momentima bio na visini zadatka.

Do prednosti je Srbija stigla posle odlične akcije Živkovića, prevario je čuvara na desnom krilu, centrirao u šesnaesterac gde je kapiten Maksimović bio priseban, krenuo glavom na loptu, bio brži od noge golmana Šniclera i zatresao mrežu u 32. minutu.

Prednost "Orlića" bila je na snazi svega sedam minuta, posle udarca iz ugla Rajković je očajno reagovao, lopta je došla do Selbija koji je makazicama ubacio u gol, iako su dvojica fudbalera Srbije pokušala da je zaustave na gol-liniji.

Na poluvreme se otišlo sa vođstvom Srbije od 2:1, Živković je još jednom napravio problem Nemcima na desnom krilu, Šnicler je reagovao u stilu svog kolege sa druge strane, a Jović je veoma smireno plasirao loptu u nebranjeni deo mreže.

Nastavak je doneo još agilniju igru Srbije i još brzopletiju Nemačke, čiji fudbaleri su pravili veliki broj grešaka na sredini terena, što je omogućavalo "Orlićima" da ugrožavaju Šniclera. Ipak, veliki broj šansi nisu uspeli da realizuju, a kazna je stigla pred sam kraj utakmice.

Jovanovića je sudija uputio na zamenu dresa, Srbija je ostala bez jednog fudbalera, a je protivnik iskoristio već u prvom napadu. Centaršut sa levog krila prihvatio je Štark u petercu i doneo izjednačenje, a da stvar bude još gora po selektora Veljka Paunovića, u 95. minutu crveni karton je dobio Maksimović, iako se na usporenom snimku videlo da je startovao na loptu.

Srbija sada ima dva remija iz dve utakmice, a sledeći meč je na programu za tri dana, protiv Bugarske.

Tok meča:

Sastavi

Srbija: Rajković - Stevanović, Jovanović, Babić, Antonov - Zdjelar, Maksimović - Živković, Pantić, Gaćinović - Jović;

Nemačka: Šnicler - Akpoguma, Štark, Kemp, Holthaus - Kimih - Dzudzijak, Eztunali, Muktar, Brant - Selke.

U prvih nekoliko minuta selekcija Srbije je bila opasnija, a serija napada je usledila posle jedne kontre kada je Živković dobro povukao, ali loše dodao Gaćinoviću, koji je bio u ofsajdu.

Nekoliko minuta kasnije Pantić i Gaćinović su odigrali dobru kombinaciju po levom boku, usledilo je ubacivanje u šesnaesterac, ali Jović je bio daleko od šanse da se približi lopti.

Prvih desetak minuta proteklo je u dobroj defanzivnoj igri Srbije, zonska markacija nije dozvoljavala protivniku da stigne do prilike da ugrozi Rajkovića, a golman Srbije je svaki pokušaj centaršuta u kazneni prostor uspešno neutralisao.

Srbija je prepustila inicijativu Nemačkoj, koja napada uglavnom preko leve strane, Brant je najopasniji po gol Rajkovića, u nekoliko navrata se ubacivao u sredinu i tražio mesto za šut.

Startna agilnost Srbije u napadu je pomalo utihnula, Paunovićevi puleni čekaju grešku protivnika i šansu da preko brzih Jovića i Živkovića iskoristi kontru. Prvu najozbiljnju šansu na utakmici imao je Šelbi, izašao je pred Rajkovića, šutirao po zemlji, ali je golman Srbije odlično reagovao i sprečio siguran pogodak.

Kapiten Nemanja Maksimović postigao je svoj drugi gol na turniru, u 32. minutu se dogodila gotovo preslikana akcija iz prve utakmice, Andrija Živković je uputio odličan centaršut sa desnog boka, a Maksimović je krenuo glavom, bio brži od noge golmana Nemačke i smestio loptu iza njegovih leđa.

Golu je prethodila sjajna akcija Srbije, Mijat Gaćinović je naređao nekoliko fudbalera Nemačke, ali Antonov nije uspeo da centrira i izborio je korner. Lopta je posle prekida završila na levoj aut liniji, na usporenom snimku se videlo da je i napustila igru, ali sudija nije reagovao. Živković je zbunjenost protivnika iskoristio, proturio mu loptu kroz noge i centrirao pravo na glavu Maksimoviću.

Vođstvo Srbije je trajalo svega nekoliko minuta, korner Nemačke Rajković nije uspeo da prihvati, lopta ga je iznenadila, promenila pravac i stigla pravo na makazice Selkeu, a Maksimović na gol liniji nije mogao ništa da uradi, 1:1.

Još jedna kardinalna greška golmana, ali srećom, na drugoj strani, lopta je stigla do Živkovića na desnom boku, prišao je ivici kaznenog prostora, uputio nešto između šuta i centaršuta, Šnicler je reagovao početnički, nogom je pokušao da izbaci, pogodio je jednog od svojih saigrača u ruku, ali se lopta odbila do Jovića, koji ju je sasvim smireno poslao u nebranjenu mrežu.

Prethodno je Živković uputio veoma lep šut ka golu protivnika, sa nekih dvadesetak metara, ali je lopta otišla tik iznad prečke. Fudbaler Partizana je potom dobio žuti karton, zbog simuliranja, iako je bilo evidentno da ga je jedan od fudbalera Nemačke zakačio po levoj nozi.

Prvu veliku šansu u drugom poluvremenu imala je Nemačka, Brant je krenuo ka lopti u šesnaestercu Srbije, ali je Rajković bio siguran i neutralisao napad protivnika.

Istom merom uzvratio je Šnicler, posle kornera Živkovića Jović je bio na nekoliko metara od gola, međutim, uputio je veoma slab udarac, tako da je golman Nemačke imao vremena da se vrati u osnovnu poziciju i interveniše.

Potpuno su se oslobodili fudbaleri Srbije, a kontranapadi su i u drugom poluvremenu bili najjače oružje, Jović je u nekoliko navrata bio nadomak šesnaesterca, Pantić je odlično izneo loptu sa svoje polovine, imao saigrača otvorenog, ali se odlučio na šut i bio zamalo neprecizan. Već u sledećem napadu Gaćinović je imao priliku za šut.

Velika šansa ponovo za Jovića, Kimih je loše reagovao, otvorio priliku fudbaleru Srbije koji je pohitao ka golu Šniclera, ali ga je Kemf sustigao i izblokirao. Sve se to događalo u 70. minutu utakmice. Još jedna velika šansa za Jovića, presekao je jednu loptu na dvadesetak metara, zaleteo se ka golu, ali otišao udesno, te izgubio pravu poziciju za šut.

Prvu izmenu u 74. minutu izvršio je Veljko Paunović, veoma dobrog i agilnog Gaćinovića zamenio je Marko Grujić. Nesigurnost je ponovo pokazao Rajković, ali srećom, gol koji je postigao Lokemper poništen je zbog ofsajda. Posle velikog broja propuštenih šansi Jović je ustupio svoje mesto Staniši Mandiću.

Atakovale su obe selekcije u poslednjim minutima, kada je Živković ustupio svoje mesto Dejanu Dražiću, a Jovanović je morao van terena zbog pocepanog dresa. To je iskoristila Nemačka, posle centaršuta sa leve strane Štark je ostao usamljen u šesnaestercu i savladao golmana Rajkovića.

Novi problem za Srbiju stigao je u 94. minutu, iako je na snimku viđeno da je Maksimović startovao na loptu, sudija mu je dodelio direktan crveni karton, tako da kapiten neće moći da nastupi u utakmici sa Bugarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

13 h

U fokusu

Vidi sve