Nova vest
Fudbal

Utorak, 10.09.2013.

20:38

Mamić i Dudu: Robovlasnik i dužnik

Hrvatski fudbal potresa skandal vezan za sukob porodice Mamić i Eduarda da Silve.

Izvor: B92, index.hr

Autor:B92, index.hr

Default images

Mamići su na sudu dobili spor sa Brazilcem koji igra za Hrvatsku i koji će morati da im isplati dugove nagomilane šest godina.

Eduardo se 2004, u danima kad je igrao za Dinamo obaveao da će do kraja karijere Zdravku Mamiću isplaćivati 20 posto od svake plate. Brazilac je tvrdio da je ugovor potpisao pod prinudom, ali je na sudu izgubio.

Zdravko je u međuvremenu prebacio punomoćje na sina Marija. Odlukom suda zaplenjeni su stan i dva automobila koji su pripadali u Eduardu, i potražuje ukupno 5 i po miliona kuna (skoro 800 hiljada evra) i to samo kao samo za tri londonske godine. Fudbaler je u međuvremenu podneo kontratužbu.

Eduardo je pokrenuo drugu vrstu postupka, tj. parnični postupak za utvrđivanje da su ugovori ništavni. Smatra da su svi ti ugovori suprotni sportskom i opštem građanskom pravu, pre svega jer su sklopljeni u uslovima zavisnosti Eduarda od Zdravka Mamića kao i zbog lihvarskih uslova. U javnosti se za tako nešto spominje i termin robovlasnički ugovor. Tek kada se dovrši taj postupak moći ćemo da ocenimo da li je uopšte postojala ikakva obaveza Eduarda prema Mariju Mamiću. Ništa nije gotovo, to je poruka Eduarda da Silve. Mario Jurić, sekretar Nogometnog sindikata dao je zanimljivu izjavu, ne možeš ugovorom o zastupanju nikoga vezati do kraja karijere niti mu uzeti više od deset posto", kaže Eduardov advokat Ivica Crnić. Rasprava je zakazana za decembar.

Prilikom svedočenja na Opštinskom sudu Eduardo je direktno optužio Mamića za utaju poreza, jer je obavljao novčane transakcije van zakonskih tokova novca. On je ispričao da je od Mamića primao 400 nemačkih maraka dok je bio u njegovoj kasnije ugašenoj agenciji. Kada je postao profesionalni igrač Mamić mu je u nekoliko navrata isplatio pet hiljada evra mesečno.

"Ne znam da li je to bio Mamićev ili Dinamov novac", rekao je Dudu. "Kasnije sam od svoje plate u Dinamu Mamiću davao 20 posto. Nekad u restoranu ili kafiću, nekad u njegovoj kancelariji. Jednom sam tražio potvrdu, ali on nije hteo da je potpiše da sam mu dao novac, Rekao mi je: ‘Ljubavi, mi si vjerujemo’. Mamić mi je dao do znanja da je moćan čovek i da ću moći da igram samo preko njega. Zato sam ušao u njegovu agenciju".

Priča o Eduardu dugo je bila ponos hrvatskog fudbala – otkriven kao klinac i doveden u Zagreb sa 16 godina, Dudu je brzo progovorio ovdašnji jezik, a posel uspešne pozajmice Interu iz Zaprešića psotao je ključni igrač Dinama, postigavši stotinak golova za “modre” u četiri seniorske sezone.

Usledili su skupi transfer u Arsenal, za sumu koja je u različitim periodima i različitim izvorima bila u rasponu od 12 do 24 miliona funti, pa teška povreda narednog proleća od koje se jedva oporavio, i konačno prelazak u Šahtjor 2010. Igrajući za dva strana kluba on je dao 45 golova na 155 mečeva, ali samo 15 u nacionalnim šampionatima.

Eduardo je dres Hrvatske obukao prvi put 2004, do sada je igrao 57 puta i dao 29 golova, po čemu je drugi u istoriji, posle Šukera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

12 h

U fokusu

Vidi sve