Nova vest
Fudbal

Petak, 01.02.2013.

19:24

QPR: Ludilo prelaznog roka

Poslednjeg dana prelaznog roka na Ostrvu najaktivniji je očekivano bio Kvins Park Rendžers, koji je umešan u dve najbizarnije situacije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Slučaj Pitera Odemvingija privukao je veliku pažnju, a Nigerijac je u Vest Bromu zamoljen da neko vreme ne dolazi.

U senci tog omanjeg cirkusa prošao je neuspešni pokušaj DJ Kembela da pronađe klub u Čempionšipu, u koji su bili umešan Hal Siti i Blekburn. Rezultat obe situacije je istovetan –igrači tokom proleća ostaju tamo gde su bili jesenas.

Iako je u Premijer ligu stigao sa 29 godina, Piter Odemvingi je odmah stekao kultni status među navijačima Vest Bromvič Albiona, a njegovih 15 golova u prvoj sezoni ključno je doprinelo opstanku. Prošle sezone dao je 10 golova, a u ovoj je za pola sezone bio strelac pet puta.

Svestan da nema još mnogo utakmica pred sobom, 31-godišnjak je prihvatio zainteresovanost Kvins Park Rendžersa, kojem treba pouzdani napadač u žestokoj borbi za opstanak. To po sebi ne bi bilo problem, ali manir definitivno jeste.

"Ja došao, gde da potpišem?"

Sapunica je počela 16. januara, kada je Hari Rednap poslao prvu ponudu, koju je Vest Brom odbio. Devet dana kasnije Odemvingi je zvaničnio zatražio transfer, ali 28. januara WBA odbija i drugu, poboljšanu ponudu. Na dan isteka prelaznog roka akcija se ubrzala – najpre je klub iz Midlendsa prihvatio da pregovara ako bi u ponudu ušao i Džunior Hojlet, onda je Rednap rekao da ne pušta Kanađanina, da bi se oko 19 časova pojavila informacija da je dogovor na pomolu.

To je bio ključni momenat – Odemvingi je poverovao da će sve biti u redu i zaputio se kolima u London. Ispostavilo se da su, dok je on putovao, čelnici dva kluba odustali od daljih pregovora (slična stvar se dogodila Martenu Stekelenburgu, koji je bio u avionu u trenutku kada mu je Roma stopirala prelazak u Fulam).

Međutim, Odemvingi o svom putu nije obavestio nikoga, stigao je na Loftus Roud i seo u čekaonicu. Sat i po kasnije približavao se istekroka, kada je u čekaonicu ušao Hari Rednap i zbunjeno pitao Nigerijca šta tu radi. Odemvingi je snuždeno morao nazad na Hotorns, ali za njega agonija tek počinje.

U petak se on pojavio na treningu, ali je vrlo brzo izašao iz trening centra i okupljenim novinarima preneo da mu je saopšteno kako ne treba da dolazi na treninge u narednih nekoliko dana.

Priznajem da sam se malo neprofesionalno poneo u četvrtak, ali ako tako gledamo, moj dolazak u Vest Brom bio je potpuno neporfesionalan. Tada nisam imao nikakvu dozvolu od Lokomotive, ali su me ljudi iz kluba odveli na medicinske preglede i niko se nije previše uzrujavao zbog toga”, rekao je Odemvingi.

Ni ta izjava sigurno mu neće pomoći da sačuva status među navijačima kluba iz predgrađa Birmingema, a pitanje je da li će ikad više zaigrati za tim.

Biografija Pitera Odemvingija sama po sebi je prilično zabavno štivo – otac Nigerijac i majka Tatarka dobili su ga u Taškentu (Uzbekistan), posle čega su se preselili u Baškiriju, pa u Tatarstan, da bi mladić stigao do omladinaca CSKA. Sa osamnaest se preselio u očev rodni Benin Siti, na zapadu Nigerije, ali se ubrzo preselio u belgijski La Luvijer, da bi 2004, sa 23 godine, dobio mesto odmah iza granice, u francuskom Lilu.

Do tog trenutka već je odbarao da nosi dres Nigerije, jedne od četiri nacije za koje je mogao da nastupa (Rusija, Kazahstan, Uzbekistan). Posle tri godine u francuskoj Flandriji preselio se u moskovsku Lokomotivu, ali je boravak u zemlji odrastanja bio sve samo ne prijatan – učestali rasistički incidenti kulminirali su kada je prešao u Vest Brom, a pristalice sopstvenog kluba ispratile ga transparentom – “Hvala Vest Brome!”, uz crtež banane. U Engleskoj Odemvingi je dosta vremena proveo pričajući detalje o sistematskom rasizmu koji ugrožava fudbal i sâm život u Rusiji.

"Sad ću da se vratim..."

DJ Kembel je pre 2005/06 postao poznat po tome što je u samo pola godine zaradio dva transfera, koji su ga iz sedmog ranga doveli do Premijer lige preko četvrtoligaškog kluba. Njegove partije u Jidingu (109 mečeva, 83 gola) privukle su pažnju Brentforda, gde je jedan odličan kup meč obezbedio prelazak u Birmingem, na insistiranje Stiva Brusa.

U međuvremenu se Kembel uglavnom nalazio u drugom rangu, a u Premijer ligi se istakao samo u dresu Blekpula. Za QPR je tokom 18 meseci odigrao samo 13 mečeva i dao jedan gol, pa je poželeo da se vrati u Čempionšip.

U petak je Kembel napravio neverovatan gaf – usred pregovora sa Hal Sitijem on je navodno otišao na ručak, posle čega puna dva sata nisu mogli da ga nađu. Ispostavilo se da je ručak imao sa predstavnicima Blekburna, što je razbesnelo čelnike Hal Sitija.

“Ono što se dogodilo je skandalozno – igrač i njegov agent su nam rekli da idu na ručak, a otišli su – u Blekburn”, rekao je Stiv Brus sada menadžer Tigrova. “Nikad nisam toliko razočaran. Dva sata smo pokušavali da utvrdimo gde je”.

Ako verujete Google Maps, razdaljina između dva grada je 2 sata i 6 minuta, ako koristite autoput M62, žilu kucavicu engleskog fudbala (spaja Hal sa Liverpulom, preko Lidsa i Mančestera).

“nemam nikakav problem sa tim da ode u Blekburn, ako nas neko zove i kaže da odatle ima bolju ponudu. Ovako, u ustima ostaje gorak ukus”, zaključuje Brus.

Da stvar bude bizarnija, Kembel se nije dogovorio ni sa Roversima, pa se vratio u London. Verovatno će ponovo na pozajmicu, baš kao jesenas, kada je sa uspehom igrao za Ipsvič (17 mečeva, 10 golova). Sasvim je moguće da pozajmicu provede baš u Blekburnu, koji je dan po isteku prelaznog roka (pozajmice su još moguće) rekao da je i dalje vrlo zainteresovan za njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu