Nova vest
Fudbal

Petak, 12.10.2012.

15:20

Hilzboro: Najopsežnija istraga ikad

Najopsežnija istraga u istoriji Britanske policije biće organizovana posle otkrića skandaloznog zataškavanja tragedije na Hilzborou.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sredinom prošlog meseca objavljeni su tajni dokumenti koji potvrđuju direktnu krivicu policije za smrt 96 ljudi.

Još dramatičnije je bilo ponašanje čelnika Jorkširske policije, koji su sistematski menjali iskaze dobijene u istrazi, da bi krivicu sa sebe prebacili na navijače, pogodne žrtve posle serije huliganskih ispada koji su kulminirali Hejselskom tragedijom.

Nezavisna policijska komisija navela je da će veliki broj penzionisanih, kao i aktivnih policajaca, koji su tog dana bili angažovani na stadionu Hilsborou, biti obuhvaćeno istragom.

Komisija je nedavno objavila podatak da postoji na hiljade stranica tajnih dokumenata koji dokazuju da je policija značajno doprinela tragediji, posebno njenim razmerama.

Istovremeno, novi dokazi su oslobodili krivice navijače Liverpula, za koje su zvaničnici do sada tvrdili da su izazvali katastrofu.

Istraživanjem je utvrđeno da su tokom istrage izmenjena 164 iskaza policajaca, od toga 116 onih u kojima se kritikuje ponašanje policije.

Takođe, panel je utvrdio da su životi bar 41 od 96 preminulih navijača mogli realno da udu sačuvani, da je ponašanje poliajaca bilo adekvatno.

Tragedija pre 22 godine dogodila se tokom polufinalne utakmice engleskog FA kupa izmedju Liverpula i Notingem Foresta, koja je prekinuta u šestom minutu.

Policija je tada na donju tribinu za navijače Liverpula pustila više navijača nego što je moglo da stane, u strahu da bi njihov ostanak van stadiona mogao da izazove nerede.

To je dovelo do gušenja onih koji su ušli ranije i bili naslonjeni na ogradu, a policajci su prekasno ragovali, iako je pravovremeno otvaranje ograde moglo da spase živote.

Prošlog meseca britanski premijer Dejvid Kameron potvrdio je da je policija prikrivala dokaze o nesreći na Hilsborou i izvinio se porodicama žrtava.

Istraga će biti slučaj bez presedana u istoriji Britanske policije.

Nije objavljeno koliko će obim istraga imati, ali se navodi da će njom biti obuhvaćen “velik broj” policajaca. Pod istragom će biti oblasne orgranizcije policije Južnog Jorkšira, koja je neposredno učestvovala u tragediji, i Vest Midlendsa, koja je posle tragedije bila zadužena da istraži tragediju.

Prredstavnici udruženja navijača i organizacija porodica žrtava Hilzboroa pozdravili su odluku o pokretanju nove istrage, istakavši da je posle 23 godine čekanja na istinu vrlo dobro to što su nadležni organi reagovali brzo i u roku od mesec dana po objavljivanju dokumenata pokrenuli proces utvrđivanja odgovornosti za najveću tragediju engleskog fudbala.

tragedija na hilzborou zauvek je promenila fudbal na Ostrvu. Tejlorov izveštaj, načinjen neposredno posle nje, promenio je standarde gradnje stadiona – ukinute su ograde i sekcija na kojima se stoji, a umesto direktnog masovnog prisustva policije, koje je često delovalo kao provokacija navijačima, uvedene su redaske službe i sigurnosne kamere. Od sprovođenja mera po uzoru na Tejlorov izveštaj, drastično je smanjen broj incidenata na stadiona u Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu