Nova vest
Fudbal

Petak, 12.10.2012.

14:34

SP: Nemci i Španci silni

U petak su širom Evrope igrane kvalifikacione utakmice za odlazak na Svetsko prvenstvo, a favoriti su redom beležili pobede.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvi meč u Evropi odigran je u Moskvi gde je Rusija u derbiju dana savladala Portugal minimalnim rezultatom. Španija lako het-trikom Pedra pobedila Belorusiju u Minsku sa ubedljivih 4:0.

Nemci su bili još ubedljiviji pošto su u Dablinu pobedili Republiku Irsku sa čak 6:1. Engelska je sa 5:0 deklasirala amatere iz San Marina, dok je Švedska preokrenula protiv Farskih ostrva i pobedila sa 2:1.

U grupi A gosti su zabeležili dve pobede, pošto je Srbija izgubila sa 3:0 od Belgije u Beogradu, dok je Hrvatska sa 2:1 pobedila Makedoniju u Skoplju. Vels je u Kardifu posle preokreta u poslednjih deset minuta pobedio Škotsku.

Rumunija je kao gost pobedlia Tursku sa 1:0, dok su Slovenci pobedili Kiprane sa 2:1. U Atini na meču između Grčke i Bosne i Hercegovine nije bilo golova.



Austrija nije uspela da postigne gol u Astani pa je Kazahstan osvojio bod. Island je na blatnjavom i lošem terenu golom prvotimca Totenhema Glifa Sigurdsona pobedli Albaniju u Tirani sa 2:1.

Bugarska je u Sofiji golom Rangelova povela protiv Danske u sedmom minutu, ali je Bendtner doneo Dancima bod golom u 40. minutu.

Nemačka je rasturila Irce u Dablinu sa 6:1. U prvom poluvremenu Rojs je postigao dva gola, dok su u drugom delu igre golove postigli Ozil, Klose i Kros.



Englezi su "načeli" San Marino golom Runija sa penala. Fudbaler Mančester junajteda je postigao još jedan gol u nastavku meča, a dva gola je postigao i njegov saigrač Dani Velbek. Konačan rezultat 5:0 postavio je Oks-Čemberlejn u 77. minutu. Kleverli i Lenon su zabeležili po dve asistencije na ovom meču.

Izrael je ipak bio najubedljiviji u petak pošto je sa 6:0 pobedio Luksemburg, a tri gola je postgao Hemed.

Španija sa 4:0 pobedila Belorusiju u Minsku, a tri gola postigao je fudbaler Barselone Pedro Rodrigres. Holanđani su sa 3:0 pobedili Andoru.

Utakmice se u petak igraju na četiri kontinenta, s obirom na to da su do utorka slobodni predstavnici Azije i Afrike.

Evropljani su ušli u drugu petinu puta, dok se u CONCACAF zoni rešava kojih šest timova ide u poslednju rundu. Južnoamerikanci i prestavnici Okeanije stižu do polovine završne runde.

Program je otvoren u Honijari, gde je Nova Kaledonija deklasirala Solomonska ostrva, a završiće se sledećeg jutra, kada na Tahitiju gostuje Novi Zeland.

Rezultati:
Honijara: Solomonska ostrva – Nova Kaledonija 2:6
Tanito 33, Navo 59 – Kajara 8, Gop-Fenepež 45, 81, 91, Fejsi 78ag, Heko 88
Moskva: Rusija – Portugal 1:0
Keržakov 6
Helsinki: Finska – Gruzija 1:1
Hamalainen 62 Kašija 56
Torshavn: Farska ostrva – Švedska 1:2
Baldvinson 57 Kačaniklić 67, Ibrahimović 75
Plzenj: Češka – Malta 2:1
Gebreselasije 34, Pekhart 52, Režek 67 – Brifa 38
Astana: Kazahstan – Austrija 0:0
Jerevan: Jermenija – Italija 1:3
Mkitarjan 27 - Pirlo 11p, De Rosi 64, Osvaldo 82
Tirana: Albanija – Island 1:2
Cani 29 - Bjanarson 19, Sigurdson 81
Vaduc: Lihtenštajn – Litvanija 0:2
Česnauskis 51, 75
Istanbul: Turska – Rumunija 0:1
Grozav 45
Sofija: Bugarska – Danska 1:1
Rangelov 7 - Bendtner 40
Kišinjev: Moldavija – Ukrajina 0:0
Bratislava: Slovačka – Letonija 2:1
Hamšik 5, Sapara 9 - Verpakovskis 84
Minsk: Belorusija – Španija 0:4
Alba 12, Pedro 21, 69, 72
Skoplje: Makedonija – Hrvatska 1:2
Ibraimi 16 - Ćorluka 33, Rakitić 60

Beograd: Srbija – Belgija 0:3
Roterdam: Holandija – Andora 3:0
Van der Vart 7, Huntelar 15, Šaken 50
Bern: Švajcarska – Norveška 1:1
Gavranović 79 - Hangeland 81
Talin: Estonija – Mađarska 0:1
Hajnal 47
Kardif: Vels – Škotska 2:1
Bejl 81, Bejl 89 - Morison 27

Dablin: Irska – Nemačka 1:6
Rojs 32, 40, Ozil 55, Klose 58, Kros 61, 83
Maribor: Slovenija – Kipar 2:1
Matavž 38, 62 - Aloneftis 83
Pirej: Grčka – Bosna i Hercegovina 0:0
London: Engleska – San Marino 5:0
Runi 35p, 70 - Velbek 37, 72
Luksemburg: Luksemburg – Izrael 0:5
Radi 4, Ben Basat 12, Hemed 27, 74, Melikson 61

kasnije:
La Pas: Bolivija – Peru 0:0
Barankilja: Kolumbija - Paragvaj 0:0
Kito: Ekvador - Čile 0:0
Sent Džon: Antigva i Barbuda - SAD 0:0
Toronto: Kanada - Kuba 0:0
Mendosa: Argentina - Urugvaj 0:0
Hjuston: Gvajana - Meksiko 0:0
San Salvador: El Salvador - Kostarika 0:0
Gvatemala Siti: Gvatemala - Jamajka 0:0
Panama Siti: Panama - Honduras 0:0
Papete: Tahiti – Novi Zeland 0:0

Grupa A: Pobede Hrvatske i Velsa

Fudbalska reprezentacija Hrvatske pobedila je Makedoniju u Skoplju sa 2:1 (1:1) u okviru trećeg kola kvalifikacione grupe A za odlazak na Svetsko prvenstvo. Makedonci su na stadionu "Filip II" poveli preko Ibraimija koji je u 16. minutu istrčao u kontru i savladao Pletikosu. Hrvatima je pobedu doneo sjajni Ivan Rakitić, asistencijom i golom u nastavku meča.

Škotska je u Kardifu povela protiv Velsa preko Morisona u 27. minutu, ali je Vels golovima Gereta Bejla u 81. minut iz penala i osam minuta kasnije iz igre stigla do prve pobede u kvalfikacijama.

Pobede Italije i Švedske

U 19 časova počele su još dve utakmice, a već u 11. minutu Italija je povela u Jermeniji golom Andree Pirla iz penala. Ubrzo je pao gol i u Tirani gde je Birkir Bjanarson doneo prednost Islandu, dok su Farska ostvra neočekivano stigla do prednosti protiv Švedske u 57. minutu.

Rogvi Baldvinson je najavio istorijski rezultat za "ribare". Međutim tek tada su živnuli i Šveđani koji su deset minuta kasnije izjednačili preko rezerviste Aleksandra Kačaniklića.

U međuvremenu je Jan Režek povećao prednost Čeha, dok je sjajni centarfor Šahtjora Henrik Mkitarjan izjednačio za Jermeniju protiv Italije. Nije mnogo prošlo, a Švedska je preokrenula, Zlatan Ibrahimović je 15 minuta pre kraja meča u Torshavnu pogodio za 1:2. Do izjednačenja je stigla Albanija preko Edgara Canija.

Italija je do kraja meča postigla dva gola preko De Rosija i Osvalda i ponovila ono što je uspelo Česima i Šveđanima. Rumunija je savladala Turke zahvaljujući jednoj kontri, dok su Litvanci na kraju naidgrali Lihtenštajn.



U osam krenule su tri utakmice: lokalni derbi Moldavije i Ukrajine, gostovanje prvaka Evrope i sveta u Belorusiji, kao i meč Bugarske i Danske. U Sofiji je 1:1, a posle gola Dimitra Rangelova za 1:0, isključen je Bandalovski, što su gosti brzo iskoristili i izjednačili preko Niklasa Bentnera u finišu prvog poluvremena.

Nemačka je u Dablinu golom Marija Rojsa u 32. minutu povela protiv Republike Irske.

Portugal pao u Moskvi, pobeda Češke

Prvi meč evropske zone počeo je u 17 časova, Rusija dočekuje Portugal. Već posle šest minuta, iz prvog šuta, Aleksandar Keržakov savladao je Ruija Patrisija, pa Rusi vode 1:0.

Posle primljenog gola Portugal je dominirao, vršio je pritisak na gol domaćina, dobru šansu imao je Bruno Alveš ćiji je šut odbranio Akinfejev, koji je potom zaustavio i dobar pokušaj Postige.

Do kraja poluvremena nije bilo šansi, Kristijano Ronaldo je neprimetan, ekipa Fabija Kapela dobro čuva prednost. U nastavku su gosti i dalje kontrolisali meč, ali su Rusi imali najbolju šansu. Sjajnu priliku imao je Kokorin, ali je Patrisio sačuvao svoj gol.

Počele su još četiri utakmice, između ostalih, Česi igraju sa Maltom, dok je Švedska na Farskim ostrvima. Nema golova ni tu, ni u Helsinkiju i Astani.

Drugi gol u Evropi postignut je u Češkoj, a Teodor Gabre Selasije je zatresao mrežu Malte. Bio je ovo prvi pogotak Čeha u kvalifikacijama. Međutim, samo četiri minute kasnije Roderik Brifa je utišao Plzenj i izjednačio, ali je na asistenciju Jiračeka u nastavku

14:45 Nova Kaledonija pregazila Solomonce

Fudbalska reprezentacija Nove Kaledonije  otvorila je bogat kvalifikacioni dan ubedljivom pobedom na Solomonskim ostrvima – 6:2.

Kaledonci su tom pobedom uspeli da se izjednače sa Novim Zelandom na vrhu tabele, bar dok Ol Vajtsi ne odigraju meč u Papeteu.

Uprkos velikoj razlici meč je odlučen u samom finišu – gosti su dva puta vodili, ali je sve do 78. minuta bilo 2:2. Presudio je autogol Toma Fejzija, posle kojeg su Kaledonci iskoristili šansu i dotukli rivala.

Heroj pobede je napadač francuskog kluba Troa Žorž Gop-Fenepež, jedan od dva igrača iz te zemlje koji igraju u drugoj francuskoj ligi.

Het-trik ga je doveo do skora od 14 golova na 15 mečeva za nacionalni tim.

Novi Zeland je i dalje u velikoj prednosti, jer je pobedio Kaledonce 2:0 na strani, pa će verovatno ponovo predstavljati Okeaniju u baražu za SP. Na prošlom šampionatu sveta Novi Zeland je uspeo da prođe baraž, a zatim je u Južnoj Africi ispao u prvoj fazi sa tri remija kao jedina neporažena ekipa na prvenstvu.

Ipak, nadu u neizvesniji finiš doneo je letošnji OFC kup, na kojem je NZ završio tek na trećem mestu, iza Tahitija i Nove Kaledonije.

Dok ne stigne video sa tog meča, pogledajte kako je Nova Kaledonija pobedila na Tahitiju 4:0 pre mesec dana, da biste stekli utisak o tome kakav fudbal se igra u OFC zoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve