Nova vest
Fudbal

Petak, 28.09.2012.

20:15

Ljupko: Morali da 'pustimo' Dinamo

Bivši trener Crvene zvezde Ljupko Petrović otkrio je da su crveno-beli bili prinuđeni da izgube meč protiv zagrebačkog Dinama 18. maja 1991. godine.

Izvor:

Autor:

Default images

Utakmica je odigrana dan pre nego što su Hrvati na referendumu izglasali nezavisnost

On je u razgovoru za 'Blic' naveo da je tog dana u svečanoj loži „Maksimira“ sedeo tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman i da nije bilo šanse da pred njegovim očima jedan srpski klub pobedi usred Zagreba.

Petrović je, komentarišući reči bivšeg učenika Roberta Prosinečkog koji je u intervjuu za „Globus“ priznao da je Zvezda tog dana „pustila Dinamo“, rekao da to nije bilo klasično dogovoreno puštanje jer “ona šampionska Zvezda to nikada ne bi uradila”, ali da je njegova ekipa praktično bila prisiljena da prepusti pobedu u tom meču. Petrović, koji je isključen u poluvremenu tog duela, tvrdi da Zvezda iz političkih razloga nije nikako smela da pobedi Dinamo u Zagrebu jer je u svečanoj loži sedeo Franjo Tuđman.

"Nismo mi tu utakmicu izgubili tako što smo pre početka seli sa nekim iz Dinama i dogovorili se da ih pustimo. Ne, mi smo jednostavno bili prisiljeni da izgubimo taj meč, iako smo imali veliku želju da ga dobijemo jer je postojao ogroman politički pritisak da Dinamo mora da pobedi. Bilo je to u trenucima kada je rat praktično već počeo, Hrvatska je bila pred nezavisnošću, a sve se dešavalo samo godinu dana posle onog čuvenog incidenta na “Maksimiru”, kada je Boban napao policajca. Dakle, naše prvo gostovanje u Zagrebu od tada... Sećam se da je u loži bio Franjo Tuđman sa svitom, da je atmosfera bila naelektrisana, postavljena tako da nijedan drugi ishod osim pobede modrih nije dozvoljen - priseća se Ljupko Petrović događaja od pre više od 21 godine", izričit je trener najtrofejnije generacije Crvene zvezde.

On kaže da je u poluvremenu shvatio da i pored početnog vođstva od 2:0, Crvena zvezda teško može da dobije utakmicu.

"Poveli smo lako sa 2:0 i onda je u finišu prvog poluvremena dosuđen skandalozan penal nad Šukerom, koji se bacio a da ga nisu ni dotakli. Kasnije su Zagrepčani i izjednačili. U poluvremenu sam žestoko protestovao kod sudije, sećam se da je bio to jedan poznati crnogorski arbitar čijeg imena ne mogu da se setim i da sam iz razgovora s njim između redova shvatio da mi taj meč moramo da izgubimo iz političkih razloga. Zato što Tuđman sedi u loži i što ne želi da srpski klub pred njegovim očima slavi usred Zagreba. I to u trenutku kada stvara nezavisnu državu. Ja sam isključen zbog prigovora, do kraja meča smo primili još jedan gol, izgubili meč i to je cela priča" , rekao je Petrović.

Trofejni stručnjak kaže da je Dinamo taj meč dobio pritiscima na sudiju i usijanom atmosferom na tribinama, a da njegovim igračima niko nije prišao i tražio od njih da izgube.

"Mi smo tada bili na putu da postanemo šampioni Evrope i niko, čak i da je hteo, nije smeo da nam priđe i traži od nas da prodamo meč. Ne znam odakle Robertu priča da smo namerno izgubili tu utakmicu. Ne, ponavljam, bili smo prinuđeni da izgubimo zbog političkih tenzija koje su tada vladale i koje nisu dozvoljavale da srpski tim pobedi u srcu Hrvatske", poručio je Ljupko Petrović iz dalekog Kazahstana za 'Blic', gde trenira ekipu Taraza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

10 h

U fokusu

Vidi sve