Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.03.2012.

18:57

LE: Kraj evropske priče za Junajted

Fudbaleri Atletik Bilbaa, Hanovera, Valensije i AZ Alkmara plasirali su se u četvrtfinale Lige Evrope.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Bilbao je, posle 3:2 u Mančesteru, potpuno nadigrao Junajted kod kuće (2:1) i zasluženo se plasirao među osam najboljih.

Nakon 2:2 u Liježu, Hanover je deklasirao Standard sa 4:0, a Udinezeu posle poraza od AZ-a 2:0 u Holandiji za prolazi nije bio dovoljan trijumf od 2:1. PSV i Valensija odigrali su nerešeno 1:1, a dalje idu ’slepi miševi’, koji su prvi meč dobili sa 4:2.

Atletik Bilbao (4-3-2-1): Iraisos, Iraola, Aurteneće, Amorebijeta, Martines, Ander Erera, De Markos, Ituraspe, Susaeta, Muniain, Ljorente (TOkero 39').
Mančester junajted (4-1-2-3): De Hea, Rafael, Evra, Ferdinand (Smoling 63'), Evra, Karik (Pogba 63'), Kleverli, Gigs (Velbek 68'), Park, Runi, Jang.

Od samog starta bilo je jasno da Atletik neće čuvati prednost iz prvog meča – domaći su bili jednako rastrčani kao na Old Trafordu i bili su bliži pogotku u prvih 15-ak minuta. Najbolju šansu imao je Munian koji je pogodio stativu, a potom je iz odbitka De Markos promašio prazan gol sa 10 metara.

Ipak, u 24. minutu Baskijci stižu do prednosti – Aurteneće je poslao dugu loptu, a Fernando Ljorente fantastičnim volejom šalje loptu u desni ugao De Heinog gola.

Ekipa Aleksa Fergusona napokon se trgla posle vodećeg gola domaćih, a dve izvrsne prilike propustio je Gigs. Do kraja poluvremena Junajted je držao više loptu u nogama, ali nije stvorio izglednije šanse za pogodak.

Tim Marsela Bijelse nije odustajao od napadačke taktike iako je od 39. minuta igrao bez povređenog Ljorentea – bili su svuda po terenu, prolazili po stranama i sa lakoćom nalazili rupe u odbrani Junauteda.

Iraola je predriblao trojicu igrača pre nego što je poslao loptu pored gola, šansu je propustio i Tokero, a do zasluženog gola Baskijci stižu u 65. minutu – posle centaršutа sa desne strane lopta je završila kod De Markosa, koji je uspeo da je primiri i da pogodi gol.

Još nekoliko sjajnih šansi propustio je Bilbao pre nego što je Vejn Runi fantastičnim udarcem sa 20-ak metara savladao Iraisosa i doneo kakvu-takvu nadu Junajtedu.

Međutim, to je bilo sve i Baskijci su više nego zasluženo izbacili engleskog velikana.

Hanover (4-4-2): Ciler, Čerundolo, Rauš, Hagui, Egiman, Stindl, Pander (Šulc 46'), Pinto, Šmidbah, Abdelaue (Ja Konan 70'), Šlaudraf.
Standard (4-4-2): Bolat, Ciman (Opare 24'), Pokonjoli, Kanu, Felipe, Van Dam (Sejas 71'), Gakpe, Vanker, Bujens, Čite, Cirijak.

Hanover je već u četvrtom minutu stigao do gola, kada je 26-godišnji Mohamed Abdelaue matirao Bolata na asistenciju Šlaudrafa.

Nemci se nisu zadovoljili minimalnim vođstvom, a do drugog gola stigli su uz mnogo sreće, pošto je Antonio Kanu u 21. minutu zatresao sopstvenu mrežu.

Već tada bilo je jasno da Hanover ide dalje, gosti su u 58. minutu ostali i sa igračem manje, do kraja je nesrećni Kanu dao još jedan autogol, a Pinto je u drugom minutu nadoknade postavio konačnih 4:0.

PSV (4-3-3): Titon, Manoli, Buma (Derijk 76'), Marselo, Labjad, Strotma, Tojvonen, Vinaldum, Mertens (Lens 80'), Matavž.
Valensija (4-2-3-1): Dijego Alveš, Bruno, Matju, Rami, Dealbert, Albelda (Topal 75'), Kosta, Feguli, Alba, Žonas (Pareho 85'), Aduric (Pjati 80').

U prvom poluvremenu u Ajndhovenu nije bilo golova, a početkom drugog Valensija stiže do vođstva – na dodavanje Fegulija strelac je bio Rami i tako je otklonio sve sumnje u vezi sa pobednikom dvomeča.

Domaći tim je pogotkom Tojvonena donekle sačuvao nadu u prolaz dalje, ali do kraja meča golova nije bilo, iako su gosti u samom finišu ostali sa igračem manje zbog isključenja Ramija.

Udineze (3-5-2): Handanović, Al Mutaki, Domici, Ekstrand, Feroneti (Fabrini 66'), Armero, Pinci, Asamoa, Pacijenca (Abdi 78'), Floro Flores, Di Natale.
AZ Alkmar (4-3-3): Alvarado, Marselis, Poulsen, Mojsander, Virgever, Maher, Falkenburg (Ortis Gamara 83'), Elm, Berens (Klavan 11'), Holman (Gudmundson 77'), Altidor.

Već u trećem minutu Niko Virgever oborio je Flora Floresa u kaznenom prostoru, a sudija je pokazao na belu tačku i isključio je štopera Alkmara. Siguran izvođač penala bio je Antonio di Natale – 1:0 za Udineze.

U 15. minutu isti igrač duplira prednost ’zebri’ – Paskvale je dodao loptu sa leve strane, a Di Natale je sa pet metara šalje iza leđa Alvarada.
Činilo se da sve ide u korist Udinezea, ali situacija se u 31. minutu okrenula za 180 stepeni. Asistent je bio Poulsen, a Erik Falkenburg je sa desetak metara sjajno šutirao i savladao Handanovića.

Udineze je bio superioran u drugom poluvremenu, imali su nekoliko ozbiljnih pokušaja ka golu gostiju, držali su loptu u nogama dve trećinе vremena, ali nisu uspeli da daju gol, a kamo li dva koliko im je bilo potrebno za prolaz dalje.

LE, osmina finala:
Od 19.00h
Atletik Bilbao – Mančester junajted 2:1 (3:2)
Ljorente 24, De Markos 65 - Runi 81
Udineze – AZ Alkmar 2:1 (0:2)
Di Natale 3 (pen), 15 - Falkenburg 31
PSV Ajndhoven – Valensija 1:1 (2:4)
Tojvonen 64 - Rami 47
Hanover – Standard Lijež 4:0 (2:2)
Abdelue 4, Kanu (ag) 21, 73, Pinto 90

Od 21.05h:
Mančester siti – Sporting Lisabon (0:1)
Šalke – Tvente (0:1)
Olimpijakos – Metalist (1:0)
Bešiktaš – Atletiko Madrid (1:3)

*u zagradi su rezultati prvih utakmica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve