Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.10.2010.

17:58

Bruka u Đenovi i njene posledice

Neredi i prekid u Đenovi nosi su težak udarac srpskom fudbalu, a posledice bi mogle biti veoma ozbiljne.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Osim gotovo izvesnog gubitka tri boda za zelenim stolom, naša selekciji preti da 28. oktobra bude isključena iz kvalifikacija za EP 2012.

Srbija je i pre puta u Đenovu bila u teškoj poziciji u kvalifikacijama, sa 4 boda iz tri meča. Još veći su problemi oko terena, započeti sukobom Tomislava Karadžića i Radomira Antića, a kraj nevolja se u ovom trenutku i ne nazire.

Prva predigra sa dramu u luci na Ligurskom moru zbila se u petak, kada je Srbija kod kuće poražena 3:1 od totalnih autsajdera iz Estonije, pred samo desetak hiljada navijača, među kojima je većina tražila ostavku predsednika FSS, a priličan deo zviždao na svaki kontakt golmana Stojkovića sa loptom.

Ako su tu na videlo izbili loši odnosi u srpskom fudbalu, dva dana kasnije je na ulicama Beograda viđeno divljanje, koje je lako povezati sa onim što se događalo na ulicama Đenove i tribinama Marasija.

Tomislav Karadžić je još pred put u Italiju najavio da očekuje ekstremno ponašanje navijača, koji će doći u Đenovu, a već tokom dana bilo je jasno da je strah bio osnovan. Posle nekoliko nemilih scena na ulicama grada navijači su oko 19 časova napali autobus koji je prevozio reprezentativce ka stadionu, upali i pokušali direktan napad na Stojkovića, koji su osujetili ostali članovi državnog tima.

Po dolasku na stadion divljanje se nastavilo, a huliganima je dosta pomogla veoma mlaka kontrola italijanske policije i redara, pored koje je uneta velika količina pirotehnike, ali i prilične količine alata i metalnih predmeta. Među gotovo 2000 srpskih navijača izdvojila se grupa koja je od samog početka imala jasan cilj da pokuša prekid utakmice. Oni su pirotehnikom zasuli teren, pokušali da preskoče žicu i da probiju ogradu. Zbog toga je početak meča odložen za preko pola sata, a kada je utakmica konačno počela u teren su uletele nove baklje, posle čega su škotski sudija i delegat iz Gruzije prekinuli meč.

Neredi su nastavljeni i posle utakmice, uključujući i sukob karabinjera sa huliganima na autobuskom parkingu tokom noći.

Privedeno je ukupno 50 lica, od kojih je 33 pušteno, a 17 osoba je zadržano u pritvoru. Povređeno je 16 ljudi – 2 policajca i 14 navijača iz Srbije.



Reakcije u Srbiji bile su žestoke – Savo Milošević je u Vestima B92 izjavio da problem znatno nadilazi fudbalske okvire. Ministarka omladine i sporta Snežana Marković-Samardžić kaže da ovi izgredi ne predstavljaju pravu sliku srpskog društva, a Sportski savez Srbije smatra da je naneta ogromna šteta našem sportu.

Posebnu pažnju privukao je napad na Vladimira Stojkovića, koji je još od letošnjeg prelaska u Partizan na meti navijača Crvene zvezde. Trener Partizana Aleksandar Stanojević zgrožen je incidentom u Đenovi, navijači Partizana okupljeni u grupu Grobari Jug pružili su podršku svom golmanu, a sâm Stojković kaže da je na nadležnima da rasvetle slučaj. FK Partizan je u saopštenju podsetio da je upozoravao na to da je u srpskom fudbalu sve više govora mržnje.

Reakcija je stigla iz Crvene zvezde – novi predsednik tog sportskog društva Petar Škundrić zatražio je kazne za izgrednike. Predsednik fudbalskog kluba Vladan Lukić je užasnut.

Oglasilo se i Udruženje sportskih novinara Srbije, koje je zatražilo da se ispita odgovornost medija. Sindikat profesionalnih fudbalera najavio je štrajk ukoliko se ponove napadi na igrače.

Fudbalski savez je u saopštenju detaljno pokrio dešavanja tokom celog dana, ali se osvrnuo i na neverovatnu pasivnost italijanske policije, koja uprkos brojnosti na licu mesta nije sprečila napad na autobus sa reprezentativcima. Hitni sastanak Izvršnog odbora zakazan je za petak, 15. oktobar. Na tu temu sazvana je i hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Reakcije su stigle i iz političke sfere, Slavica Đukić Dejanović rekla je da su organizatori nereda u Beogradu i Đenovi isti, a Slobodan Homen je direktno optužio monopoliste na srpskom tržištu. Američki institu Stratofr smatra da su neredi u Beogradu i Đenovi naškodili putu Srbije u EU, a grupa analitičara pozvala je na otkrivanje političke pozadine ovih incidenata. Da će incidenti ugroziti investicije u Srbiji slažu se Srđan Srećković i Saša Paunović, dok Ana Trbović smatra da taj uticaj još uvek nije prevelik.

Italijani su dobili ulogu posmatrača u novoj farsi srpskog fudbala (a selektor Čezare Prandeli joj je i doprineo izjavom da nešto takvo u životu nije video, verovatno ne gleda redovno izveštaje sa stadiona Serije A gde su u incidentima u prethodnih nekoliko godina gubljeni i ljudski životi), a Azurima se u ime selekcije Srbije izvinio kapiten Dejan Stanković. U ime države Srbije izvinjenje Italiji poslao je Vuk Jeremić.

Epilog svega biće poznat 28. oktobra, kada zaseda Disciplinska komisija UEFA. Tada će biti odlučeno kako će biti registrovan meč u Đenovi, ali i kakva dodatna kazna očekuje Srbiju. U opticaju su novčane kazne, igranje bez publike, eliminacija iz kvalifikacija, a ekstremna opcija je zabrana nastupa i u daljim kvalifikacijama. Podsećamo da takva kazna još nikad nije izrečena u istoriji UEFA, ni posle veoma ozbiljnih nereda koje su pravili navijači Engleske, Holandije, Nemačke ili Poljske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

8 h

U fokusu

Vidi sve