Nova vest
Fudbal

Utorak, 16.03.2010.

16:05

FIFA upozorila kandidate za SP

Etički komitet FIFA upozorio je kandidate za organizaciju Svetskog kupa 2018. i 2022. godine da poštuju pravila ponašanja, ili će biti suočeni sa kaznama.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Predsednik Etičkog komiteta Švajcarac Klaudio Susler uputio je pisma svim kandidatima i podsetio ih da imaju obavezu da poštuju fer plej. "Ukoliko utvrdimo da je kodeks ponašanja prekršen, izrećićemo kazne za koje budemo smatrali da odgovaraju učinjenom prekršaju", naveo je u pismu bivši reprezentativac Švajcarske, a sada ugledni advokat.

Prema pravilima FIFA, kandidatima za organizaciju svetskog prvenstva najstrožije je zabranjeno da se medjusobno kritikuju i da daju poklone u novcu ili na bilo koji drugi način članovima Izvršnog komiteta FIFA, koji donose odluku o domaćinu Sveskog kupa.

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je da je reagovanje Etičkog komiteta dobrodošlo, jer zbog očiglednog uticaja koji fudbal ima na privredu, jasno da "FIFA ima ne samo društvenu, već i moralnu odgovornost".

"Upravo zbog toga bilo je neophodno da formiramo nezavisni Etički komitet koji će nadgledati čitav proces kandidatura i osigurati poštovanje fer pleja od početka do kraja", rekao je Blater.

Na čelu Etičkog komiteta FIFA donedavno je bio proslavljeni engleski atletičar Sebastijan Kou, ali se on privremeno povukao sa te funkcije kada je prihvatio da bude promoter engleske kandidatire za organizaciju prvenstva sveta 2018. godine.

Pored Engleske, pojedinačne kandidature podneli su još Australija, Japan, Rusija i SAD, a zajedničke Španija i Portugalija, odnosno Holandija i Belgija.

Indonezija, Katar i Južna Koreja konkurisali su samo za organizaciju Svetskog kupa 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

12 h

U fokusu

Vidi sve