Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 11.09.2008.

01:15

SP 2010: Luksemburg slavio u Cirihu

Drama u Lisabonu i šokantna pobeda Luksemburga u Cirihu obeležili su drugo kolo kvalfikacija za SP u Evropskoj zoni.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Luksemburg je protiv Švajcarske dobio prvi meč u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo posle 36 godina i načinio najveće iznenađenje u prva dva kola. Najubedljiviji su bili reprezentativci BiH, koji su na Bilinom polju Estoniji dali sedam komada, a dramatične mečeve videla je publika na suprotnim krajevima Evrope – u Helsinkiju i Lisabonu.

U grupi 7 Srbija je u Sen Deniju od Francuske poražena rezultatom 2:1, Rumuni su se za neuspeh na startu kvalifikacija donekle iskupili trijumfom u Tošhavnu, dok su Litvanci nastavili pohod ka Južnoj Africi drugim trijumfom u grupi.

Grupa 7
Tošhavn: Farska Ostrva – Rumunija 0:1 (0:0)
Marijampole: Litvanija – Austrija 2:0 (0:0)
Sen Deni: Francuska – Srbija 2:1 (0:0)
Tabela: Litvanija 6, Srbija 3, Austrija 3, Francuska 3, Rumunija 3, Farska Ostrva 0.

Ako su Danci posle remija bez golova na Puškašu imali za čim da žale, sa stadiona Žoze Alvalade vraćaju se u ekstazi. Briljantnih deset minuta Olsenove ekipe poništilo je sve probleme iz prethodna dva kvalifikaciona ciklusa i potpuno preokrenulo odnos snaga u grupi 1.

Luip Nani doveo je u derbiju kola Portugal u vođstvo posle 42 minuta pogotkom posle briljantne akcije. Danci nisu imali odgovor sve do samog finiša, a samo je raspoloženi Stefan Andersen sačuvao njihovu mrežu. Onda je Niklas Bentner u 84. minutu otvorio seriju golova.

Dva minuta kasnije Leon Andreasen ruši Nuna Gomeša, a sa bele tačke precizan je Deko. Međutim, u 90. minutu Kristijan poulsen je najviši posle kornera i gosti opet izjednačuju. To nije bilo sve, jer je Danijel Jensen u 92. minutu šutirao sa distance, lopta je zakačila Pepea i prevarila Kvima, pa sva tri boda idu u Dansku.

Na Rosunda stadionu u Solni Šveđani su golovima Ćelstrema i Holmena stekli nedostižnu prednost protiv Mađara, koji su u nadoknadi vremena smanjili. Švedski tim tako se iskupio za remi u Tirani.

A posle dobrog rezultata sa Skandinavcima Albanci su na Ćemal Stafi ugostili uporne Maltežane i ispratili ih sa tri gola – Bogdani je bio strelac u nadoknadi prvog, a Duro i Dalko u poslednjih osam minuta drugog dela. Albanija ima bolju gol-razliku od Danske i Švedske, Portugal zaostaje za bod.

Grupa 1
Solna: Švedska – Mađarska 2:1 (0:0)
Tirana: Albanija – Malta 3:0 (0:0)
Lisabon: Portugal – Danska 2:3 (1:0)
Tabela: Albanija 4, Danska 4, Švedska 4, Portugal 3, Mađarska 1, Malta 0.

U grupi koja s pravom izaziva osmeh već pri prvom pogledu Grci su na putu da posao odrade već na startu kvalifikacija. Posle rutinskog uspeha u Luksembugu Heleni su slavili i u Rigi, zahvaljujući dvostrukom strelcu Teu Gekasu. Napadač Leverkuzena sada ima dvocifren broj golova za nacionalni tim.

Grke prati Izrael, koji je posle iščupanog remija protiv Švajcarske osvojio očekivane bodove u Kišinjevu. Domaćin je vodio od prvog minuta, onda su na scenu stupili dobro poznati Omer Golan i povratnik iz Rumunije Rahamin Saban.

Šok dana svakako se dogodio na Lecigrundu, gde je Švajcarska, jedan od favorita grupe, očekivala najlakše moguće bodove, ali su doživeli dramatični poraz. Luksemburžane je u vođstvo doveo veteran Džef Štraser, koji je u Beogradu nastupao kao igrač Meca još pre deset godina.

Blez Kufo iz Tventea izjednačio je pre poluvremena, pa je počela opšta ofanziva domaćina, ali je četiri minuta pre kraja "srećni Fons" ponovio čudo iz prošle godine. Alfons Levek, igrač Ecele iz Etelbruka, dao je 2007. gol Belorusiji u 95. minutu i doneo svom timu prvu pobedu u kvalifikacijama za EP posle 12 godina. Pogodak u Cirihu doneo je Luksemburgu prvi trijumf posle 32 godine, kada su savladali Turke.

Grupa 2
Kišinjev: Moldavija – Izrael 1:2 (1:2)
Riga: Letonija – Grčka 0:2 (0:1)
Cirih: Švajcarska – Luksemburg 1:2 (1:1)
Tabela: Grčka 6, Izrael 4, Letonija 3, Luksemburg 3, Švajcarska 1, Moldavija 0.

Samo malo teža od druge, treća grupa nije donela nikakva iznenađenja ove večeri. Česi prvog dana nisu igrali, a na debiju u ovom ciklusu nisu uspeli da probiju odbranu Severnih Iraca na Vindzor Parku.

Poljska je imala najlakši moguć zadatak – gostovanje u San Marinu – a ostvarili su ga zahvaljujući Smolareku i Levandovskom. Poljaci sada vode u grupi ispred Slovenije, koja je savladala Slovačku.

Grupa 3
Seravale: San Marino – Poljska 0:2 (0:1)
Belfast: Severna Irska – Češka 0:0
Maribor: Slovenija – Slovačka 2:1 (1:0)
Tabela: Poljska 4, Slovenija 4, Slovačka 3, Češka 1 (-), S.Irska 1, San Marino 0 (-).

Miroslav Klose je na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju držao čas na temu: Froma je trenuta, a klasa večna. Momak rođen u Opelnu bio je kritikovan zbog nepostuizanja golova ove sezone, ali je Joakim Lev za poverenje nagrađen trostruko.

Tri puta su Finci vodili, golovima veterana Johansona i dve ne tako davno velike nade finskog fudbala Vejrinena i Šelunda, ali je sva tri puta Klose uspevao da izjednači i očuva nepobeđenost Nemaca u ovim kvalifikacijama. Elf vodi u grupi posle dva kola, a Finci tek treba da odigraju zaostali meč sa Rusijom.

Dve napadačke zvezde ruskog fudbala morale su da odrade posao da bi na stadionu Lokomotive domaćin slavio protiv mladih Velšana. Džon Tošak je u Moskvi na teren izveo 6 igrača koji mogu da igraju za mladu selekciju, ali su Velšani već posle 15 minuta propustili priliku da pogode sa bele tačke –Semak je srušio Gareta Bejla, ali je Akinfejev odbranio udarac igraču Totenhema.

Rusi su svoj penal pogodili – Robinson je faulirao Žirkova, a mrežu ostrvske selekcije pogodio je Roman Pavljučenko. Tačno 45 minuta kasnije Velšani stižu do izjednačenja – bejl je ovog puta bio asistent, a mrežu je pogodio Džo Ledli. Hidink je tada pojačao pritisak na gol gostiju, u igru je ušao Pavel Pogrebnjak, koji je u 82. minutu doneo pobedu posle saradnje sa saigračima iz Zenita Aršavinom i Zirjanovim.

Da Luksemburg ne bude jedini uspešan među "malim" timovima pobrinuo se Lihtenštajn. Selekcija malene alpske kneževine ostala je nesavladana u Bakuu, na Tofiku Bahramovu, na kojem su umele da padnu mnoge ozbiljnije fudbalske nacije. Oba tima stigla su do prvog boda, pa je grupa 4 jedina šestočlana bez ijedne ekipe sa nulom posle dva dana fudbala, iako dva tima imaju po meč manje.

Grupa 4
Moskva: Rusija – Vels 2:1 (1:0)
Baku: Azerbejdžan – Lihtenštajn 0:0
Helsinki: Finska – Nemačka 3:3 (2:2)
Tabela: Nemačka 4, Rusija 3 (-), Vels 3, Finska 1 (-), Azerbejdžan 1, Lihtenštajn 1.

Ćiro Blažević je potpuno promenio percepciju nacionalnog tima u Bosni i Hercegovini, a u prvom meču pred svojom publikom naši susedi pobedili su Estoniju čak 7:0.

Ćirina ekipa u subotu je minimalno poražena u Španiji, a ovog puta evropski prvak nije imao problema – golovima Kapdevile, Vilje, opet Vilje i Sene Španija je lako savladala Jermeniju i učvrstila se na čelu.

Derbi dana igrao se van Evrope, na stadionu Šukru Saračolu, a pobednika nije bilo. Emre je doneo bod Turcima sa penala, pošto je gol za belgijski tim postigao pouzdani Vesli Sonk.

Grupa 5
Istanbul: Turska – Belgija 1:1 (0:1)
Zenica: B i H – Estonija 7:0 (2:0)
Albasete: Španija – Jermenija 4:0 (2:0)
Tabela: Španija 6, Turska 4, Belgija 4, BiH 3, Jermenija 0, Estonija 0.

Tri pobede gostiju rezultat su drugog dana takmičenja u šestoj grupi. Derbi grupe i svakako derbi dana u evropskoj zoni igrao se na Maksimiru, gde su se Englezi žestoko osvetili za debakl u prethodnim kvalifikacijama.

Ukrajina je uz dva gola Nazarenka i jedan Ševčenka osvojila tri boda u Almatiju i prošla kroz još jedno iskušenje. Kazahstanci su iz tri meča osvojili tri boda.

Andora je bila blizu iznenađenja sa Belorusijom, pošt je 12 minuta pre kraja imala rezultat 1:1, ali su gosti sa istoka ipak postigli još dva gola i trijumfovali.

Grupa 6
Almati: Kazahstan – Ukrajina 1:3 (0:1)
Andora La Velja: Andora – Belorusija 1:3 (0:0)
Zagreb: Hrvatska – Engleska 1:4 (0:1)
Tabela: Engleska 6, Ukrajina 6, Belorusija 3, Hrvatska 3, Kazahstan 3 (+), Andora 0 (+).

Crna Gora je i u drugom zvaničnom meču igrala nerešeno, ovog puta protiv Irske nije bilo golova.

Bugari i Kiprani nisu igrali, a Italija je u Udinama savladala Gruziju 2:0. Kao i u prvom kolu oba gola dao je jedan igrač, ovog puta ne domaći Di Natale, nego Rimljanin De Rosi, a i ovogo puta drugi je postignut u poslednjim trenucima. Srećom po Lipijev tim, na Frijuliju je izostala drama, jer za razliku od Kiprana Gruzini nisu pogodili mrežu rivala.

Grupa 8
Podgorica: Crna Gora – Irska 0:0 i
Udine: Italija – Gruzija 2:0 (1:0)
Tabela: Italija 6, Irska 4, Crna Gora 2, Bugarska 1(-), Kipar 0 (-), Gruzija 0.

U grupi 9 igra jedna ekipa manje, a slobodna u ovom terminu bila je Norveška. Holanđaninu se već debijem uspeli da izađu na prvo mesto trijumfom u Skoplju.

Škotska je u Rejkjaviku uspela da dođe do pobede i nadoknadi bodove izgubljene u Skoplju. Kirk Broudfut je doneo prednost gostima, a Džejms MekFaden je duplirao, pre nego što će Gudjonsen, koji je u subotu u Oslu obezbedio bod, postigao ovog puta nedovoljan bod.

Grupa 9
Rejkjavik: Island – Škotska 1:2 (0:1)
Skoplje: Makedonija – Holandija 1:2 (0:0)
Tabela: Holandija 3 (-), Makedonija 3, Škotska 3, Norveška 1 (-), Island 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu