Nova vest
Fudbal

Nedelja, 30.03.2008.

20:57

Pari Sen Žermen će biti kažnjen

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Fudbalski savez Francuske (FFF) pokrenuo je istragu povodom rasističkih zastava koje su razvili navijači Pari Sen Žermena na utakmici protiv Lansa, u finalu Liga kupa. Disciplinska komisija fudbalskog saveza će se sastati i proučiti zvanične izveštaje sa utakmice, pre nego što donese odluku, rečeno je večeras u savezu. Na navijačkim zastavama istaknute su parole: "Pedofili, nezaposleni, vi koji se međusobno ukrštate: dobro došli u Š'ti" ("Ch'tis" je pogrdni naziv za stanovnike severnog dela Francuske).

Zastava je postavljena na početku drugog poluvremena i predstavlja asocijaciju na izuzetno popularni film "Dobro došli u Š'ti", koji obara rekorde u Francuskoj.

"Šačica idiota punih mržnje delimično je pokvarila važan deo fudbala – bratstvo i solidarnost u borbi protiv rasizma", izjavio je predsednik FFF Frederik Tirije na konferenciji za novinare u Parizu.

Tirije je rekao da će Fudbalski savez podneti žalbu protiv počinilaca, ali i da veruje da će ih policija uskoro identifikovati.

"Reakcija saveza biće jaka, isto koliko je jaka i šteta koja je naneta našem fudbalu", dodao je on.

Gradonačelnik Lansa Gi Delakor tražio je da se ponovo odigra finale, koje je Pari Sen Žermen dobio sa 2:1, posle kontroverznog penala na kraju utakmice.

"Čak i da smo pobedili, tražio bih ponavljanje utakmice", rekao je Delakor, koji je i član parlamenta, na konferenciji za novinare u nedelju.

"Mislim da je zastava uvreda za sve stanovnike severne Francuske i sve rudare koji su poginuli za našu zemlju. Podneću žalbu i tražiću od sudije da kao svedoke sasluša predsednika Nikolu Sarkozija i sve ministre koji su prisustvovali utakmici. Ići ćemo do kraja. Ovo je državno pitanje", dodao je on.

Trener Lansa Žan Pjer Papen pozvao je fudbalski savez da prema Pari Sen Žermenu postupi kao i prema Mecu.

"Kada sam video te zastave, zabolelo me je. Mec je bio nekoliko puta kažnjen, mislim da bi tako trebali da kazne i Pari Sen Žermen", rekao je bivši napadač Francuske.

Mec je prošle nedelje kažnjen oduzimanjem boda i igranjem jedne utakmice bez prisustva publike zbog rasnih uvreda domaćih navijača upućenih kapitenu Valensijena Abdesalam Uadu na utakmici prošlog meseca.

Klub iz Pariza se nalazi na 19. mestu, u zoni ispadanja, i ima dva boda manje od Lansa, koji je prvi iznad crte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve