Nova vest
Fudbal

Petak, 03.08.2007.

18:12

Lične karte, Rendžers i Zeta

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Potencijalni protivnici Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona su škotski Glazgov Rendžers i prvi prvak Crne Gore, Zeta iz Golubovaca. U prvoj utakmici Rendžers je, posle dosta muka, stekao prednost od dva gola, ali su gosti na 'Ajbroksu' igrali sasvim dobro i pored toga što su u Škotsku doputovali kao apsolutni autsajderi.

Utakmica je završena rezultatom 2:0, golove su pred 33.000 gledalaca postigli Vir i MekKaloh.

Glazgov Rendžers: MekGregor, Haton, Vir, Kueljar, Papac, MekKaloh, Ferguson, Hemdani, Adam (Novo), Bojd (Brodfut), Darševil (Šebo)
Zeta: S. Ivanović, Igumanović, Kaluđerović, Vučković, Radulović (Đurović), Tumbasović, Ćetković (Boljević), Marković, B. Ivanović, Korać, Stjepanović

Najtrofejniji klub Škotske, Glazgov Rendžers, osnovan je 1872. godine, igra na 'Ajbroks parku' (kapacitet 50.403), ima jedan evropski trofej (Kup pobednika kupova 1972) i 106 domaćih titula.

Rendžersi su 51 put bili prvaci svoje države, osvojili su 31 FA kup i 24 puta bili najbolji u liga kupu Škotske. Od 2005. godine nemaju nijedan trofej, a posle prethodne neuspešne sezone (drugo mesto u ligi, bez finala u oba kupa) u novoj ekipa ima ambicije da uzvrati udarac 'večitom rivalu' Seltiku.

Pre godinu dana na Ajbroks je stigao Pol Le Guen, ali je u januaru smenjen, a sadašnji trener Volter Smit pokušava da ne ugrozi Le Guenov rekord. Francuz je na funkciji izdržao samo sedam meseci, a od 1899. do danas samo 12 trenera sedelo je na klupi Rendžersa. Prvih 55 godina treneri su bili samo Vilijam Vilton (1899 - 1920) i Bill Struth (1920 - 1954)!?

U klubu za koji navija veći deo Glazgova ne vole kada se kaže da su 'Protestanti', ali činjenica da je Mo Džonston 1989. godine postao prvi poznat igrač, deklarisani katolik koji je igrao za Rendžers potvrđuje viševekovno nepisano pravilo.

Sa Seltikom igraju najveći derbi škotskog i jedan od najvećih svetskih gradskih derbija, 'Old Firm'. Do sada je odigrano 376 mečeva Rendžers - Seltik, 'Džersi' imaju 149 pobeda, 135 poraza.

Prošle godine su u prvom kolu Kupa UEFA eliminisali Molde, u grupi igrali sa Livornom, Partizanom, Makabijem iz Haife i Okserom, zauzeli prvo mesto i nastavili u nokaut fazi. Eliminisali su Hapoel iz Tel Aviva i izgubili od Osasune u osmini finala.

U sezoni 2005/2006 su učestvovali u Ligi šampiona, 'preživeli' grupu sa jednom pobedom i četiri nerešena rezultata, da bi ih u osmini finala izbacio Viljareal. Od deset utakmica koje su odigrali te sezone Rendžersi su dobili tri, izgubili jednu.

Ukupno, od 1957. godine, kada su prvi put učestvovali u Kupu šampiona, Glazgov Rendžersi su odigrali 271 utakmicu u evropskim kupovima, pobedili 121 put, uz 90 poraza.

Ovog leta na 'Ajbroks' su stigli golman Roj Kerol, Darševil iz Bordoa, Bizli iz PSV Ajndhovena, a najznačajniji odlazak je Dada Prša, u penziju.

U zvezde tima ubrajaju se škotski reprezentativci Bari Ferguson i Kris Bojd, najskuplji stranac je Belgijanac Tomas Bufel, a najstariji prvotimac Ugo Ehiogu.

Zeta je osnovana 1927. godine kao FK 'Danica', posle rata ime je promenjeno u 'Napredak', a pod današnjim imenom Zećani igraju od 1955. godine.

Do 1962. klub iz Golubovaca igrao je u lokalnoj ligi, tada se prvi put plasirao u Crnogorsku ligu, a od 1996. godine je u saveznom rangu takmičenja.

Te 1996. godine predsednik kluba postao je Radojica Božović, a četiri godin kasnije na stadionu 'Trešnjica' u Golubovcima prvi put su zvanične utakmice odigrali Partizan i Crvena zvezda. Sezonu 2004/2005 Zeta je završila na trećem mestu, iza beogradskih 'večitih rivala', a u prvom prvenstvu samostalne Crne Gore bila je uspešnija od podgoričke Budućnosti i došla do titule.

Kako stadion u Golubovcima podseća na dane amaterskog fudbala Zećana evropske mečeve klub igra pod Goricom, na stadionu Budućnosti.

Prvu utakmicu u kvalifikacijama za Ligu šampiona odigrali su u Podgorici, sa litvanskim Kaunasom i dobili sa 3:1 (Korać, Tumbasović, Stjepanović). U revanšu su Litvanci rano stekli veliku prednost (3:0), ali su golovima Stjepanovića i Ćetkovića Crnogorci došli do plasmana u drugo kolo kvalifikacija.

Revanš Zeta - Rendžers igra se u utorak, 7. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

10 h

U fokusu

Vidi sve