Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.06.2007.

21:28

EP U21: Holandija u finalu

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Mlada reprezentacija Holandije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u nihovoj zemlji. Holanđani su u polufinalu bili bolji od Engleske tek nakon petnaeste serije penala. U regularnom toku bilo je 1:1, dok u produžecima nije bilo golova.

Engleska je izgubila na penale, iako su vežbali izvođenje na prijateljskim utakmicama, a seniorska reprezentacija Engleske je od 1990. godine pet puta gubila utakmice posle penala.

Holandija je u prvom poluvremenu bila mnogo bolja ekipa. Domaćini su u tom periodu imali 8 šuteva na gola Karsona, naspram samo 2 Engleza, a i posed lopte je bio na njihovoj strani (55 - 45). Ipak, nakon prvih 45 minuta, prednost su imali Englezi. Dejvid Njudžent je u 39. minutu  jednu dugu loptu glavom prebacio na ivicu kaznenog prostora gde je Liroj Lita odlično prihvatio, okrenuo Vlara jednim potezom, i levom nogom smestio loptu u bliži ugao golmana Vatermana za 1:0.

Drugo poluvreme obeležila je slična igra, stim što su Englezi prvi zapretili kada je Lita iz slobodnog udarca pogodio stativu. Tokom drugog poluvremena Reo-Koker i Mark Nobl zaradili su žute kartone pa će u slučaju prolaska njihove ekipe u finale biti suspendovani. U nastavku utakmice domaćini su nastavili sa napadima, i do zasluženog izjednačenja su došli u poslednjem minutu regularnog dela utakmice. Rajan Donk je jedan centaršut sa desne strane glavom prebacio na drugu stativu Karsonovog gola a tamo je najsnalažljiviji bio Maceo Rigters, koji je „makazicama“ smestio loptu u gol i doneo svojoj ekipi produžetke.

Prvi produžetak protekao je bez pravih prilika, i uz već standardni pritisak Holanđana, a slična slika viđena je i u drugih 15 minuta nadoknade, sa utiskom da su Englezi čekali penale, dok su Holanđani napadali. Ipak, do kraja nije bilo golova, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Prvi izvođač bio je Jang koji je sigurno izveo penal, a izjednačio je Babel sa druge strane. Drugu seriju otvorio je Milner, sigurnim izvođenjem, a na drugoj strani Drente je pogodio stativu.Posle treće serije nije bilo promena pošto su i Nobl i Jansen bili sigurni sa penala. Početkom četvrte serije Hojt je promašio, pa su Holanđani ponovo izjednačili golom Berensa.

Derbišajer je uspešno otvorio petu seriju za Engleze, a istom merom je uzvratio Maduro.  Ferdinand i De Rider su u 6. seriji bili sigurni, kao i Karson i Zujverlon i Rosenior i Rigters u sedmoj i osmoj seriji. Usledila su dva promašaja pošto Reo-Koker i Krusvijk nisu bili uspešni. U tim trenucim je delovalo kao da se nikada neće zevršiti ova utakmica, a sledeći dva penala uspešno su izveli Tejlor i Vaterman. Jang i Berens su takođe bili uspešni, kao i Milner i Drente u sledećoj seriji. U sledeće dve serije Nobl, Maduro, Hojt i Jansen su bili sigurni, pa se nastavilo samaratonskim izvođenjem penala.

Derbišajer je u narednoj seriji promašio, ali je isto uradio i De Rider kome je Karson odbranio pnal. Ipak, Ferdinand je u sledećoj seriji promašio, da bi Zujverlon doneo veliku radost svojoj ekipi tek posle petnaeste serije penala.   

Sastavi: Engleska: Karson, Hojt, Bejns (od 46. Rosenior), Tejlor, Reo-Koker, Njudžent (od 78. Derbišajer), Jang, Milner, Lita (od 87. Ferdinand), Nobl, Onuoha.

Holandija: Vaterman, Zujverlon, Flar (od 66. Krusvijk), Piters, Maduro, Drente, Babel, De Rider, Rigters, Donk, Bakal (od 58. Berens) .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

8 h

U fokusu

Vidi sve