Nova vest
Fudbal

Nedelja, 03.06.2007.

12:24

Zambija: Poginulo 12 navijača

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Dvanaest fudbalskih navijača je poginulo a 46 ih je povredjeno u metežu koji je nastao posle kvalifikacione utakmice za Afrički kup izmedju Zambije i Kongo Brazavila.

Nesreća se dogodila u gradu Koperbeltu, oko 450 kilometara severno od glavnog grada Zambije Lusake, na granici sa Demokratskom Republikom Kongom. Navijači su stradali u gužvi koja je nastala posle meča, kada su svi pohrlili ka izlazu iz stadiona.

Šef policije Koperbelta Antonel Mutenva izjavio je da su svi povredjeni primljeni u lokalnu bolnicu, a da je 26 njih sa manjim povredama već otpušteno na kućo lečenje.

On nije mogao da precizirao koji su bili razlozi nesreće, ali očevici navode da je prilikom pokušaja brzog izlazka navijača sa stadiona došlo do velike gužve u kojoj je veliki broj ljudi pregažen.

Zambija je pobedom od 3:0 u ovoj utakmici ostala u trci za poslednju rundu kvalifikacija koja se igra u Gani.

Utakmica je inače igrana na stadionu u Koperbeltu jer stadion u prestonici Lusaki nije zadovoljavao bezbednosne kriterijume.

To nije prvi put da stradaju fudbalski navijači u Zambiji. Pre 10 godina posle utakmice sa Sudanom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Francuskoj (1998) poginulo je 10 navijača. Zambija je i taj meč dobila sa 3:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu