Nova vest
Fudbal

Sreda, 05.01.2005.

17:24

Mikročip u lopti, FIFA 'Ne', FA 'Da'

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Svetska fudbalska federacija testiraće loptu sa ugrađenom specijalnom napravom sa mikročipom, kao moguće rešenje za probleme oko prelaska lopte preko gol linije.

Naprava koju je razvio Adidas biće testirana na stadionu u Kardifu 26. februara, dan pre finala engleskog Liga kupa. Ukoliko se dobro pokaže, lopta sa mikročipom biće korišćena i u tom finalu, saopštila je FIFA.

Svetska kuća fudbala je, međutim, ponovila da se ne slaže sa upotrebom video snimaka na utakmicama.

Takav predlog ponovo se čuo nakon jedne od najočiglednijih grešaka u prvoligaškim mečevima. U jučerašnjoj utakmici Premijer lige između Mančester junajteda i Totehnema, sudije nisu registrovale čist pogodak u korist Totehnema. Na ponovljenom snimku jasno se videlo da je lopta ušla u gol. Meč je završen 0:0.

"FIFA je izričito protiv upotrebe video snimaka koji bi uticali na odluke sudija", rekao je direktor FIFA za komunikacije Markus Sigler.  

On je dodao da će svaka nova tehnologija morati prvo da bude detaljno testirana i da je skoro nemoguće da u tom smislu pravila igre budu promenjena 2005. godine.

Sa druge strane, u Engleskoj je ideja o uvođenju nove tehnologije koja bi sprečila greške slične onoj na 'Old Trafordu' prihvaćena bolje.

"U FA su raspoloženi da razmotre i prihvate svako tehnološko rešenje koje bi omogućilo donošenje pravilnih odluka, bez ugrožavanja igre", kaže se u saopštenju Fudbalske federacje Engleske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve