Nova vest
Fudbal 3

11.3.2024.

11:00

Drama u Premijeršipu – šahovska partija Artete, Klopa i Pepa

Nakon dramatičnog remija Liverpula i Mančester sitija u nedelju na Enfildu (1:1), borba za titulu Premijer lige je postala još neizvesnija.

Izvor: Gracenote, Opta, BBC

Aleksandar Kovačević
Profimedia

Prvi put od 2014. godine tri vodeća tima deli samo jedan bod, deset kola pre kraja sezone.

Arsenal i Liverpul dele prvo mesto sa po 64 boda, dok je Siti treći sa 63, pa nema sumnje da nas čeka foto-finiš, moguće i u poslednjem kolu.

A da uzbuđenje bude još veće pobrinuo se raspored jer tri vodeća tima neće igrati ligaške mečeve naredne tri nedelje, a onda sledi međusobni okršaj dva konkurenta.

"Pauza" im sledi zbog obaveza u četvrtfinalima FA Kupa i reprezentativne pauze, a onda Liverpul čeka Brajton, a Siti dočekuje Arsenal, 31. marta.

Taj meč će umnogome da usmeri borbu za titulu, ali ne i da je reši jer sva tri kluba čeka poprilično nezhodan raspored do kraja.

Arsenal "otpisan"?

A kada se pogledaju imena rivala i gde će igrati s kim, "kompjuter" najveće šanse za titulu daje aktuelnom šampionu Sitiju – 46%.

Drugi "favorit" je Liverpul sa 35%, dok se Arsenalu, koji je na čelu premijerligaškog karavana najveći deo sezone, daje tek 19 odsto šanse.

Razlog za to je pre svega raspored jer "tobdžije" u poslednjih deset kola čeka šest duela sa timovima iz gornje polovine tabele, a kod čak pet će gostovati.

Siti i Liverpul imaju takođe po šest mečeva sa ekipama iz gornjeg doma, ali Siti će biti domaćin u četiri, a Liverpul u pola tih susreta.

Što se tiče konkretnih rivala, Arsenal nakon gostovanja kod Sitija čekaju i gostovanja u Brajtonu, potom kod lokalnog rivala Totenhema, a onda još jedno u Mančesteru kod Junajteda, koji će da se žestoko bori za mesto u Ligi šampiona, a "tobdžije" imaju i odloženi derbi sa Čelsijem, koga će dočekati.

Liverpul će takođe gostovati Junajtedu na "Old Trafordu, te još Fulamu, Vest Hemu i sjajnoj Aston Vili, što nije nimalo naivna serija gostovanja, dok će, između ostalih, dočekati Totenhem.

Nemilosrdni "građani"

Profimedia

Siti od većih derbija očekuje samo gostovanje Totenhemu, a drugi najteži meč od poslednjih devet će mu biti gostovanje Brajtonu.

Zanimljivo je podsetiti se prethodne sezone kada je Arsenal parirao Sitiju upravo do ovog dela sezone, a onda od aprila krenuo da nezaustavljivo tone, dok su "građani" bili nezaustavljivi.

Siti je generalno nemilosrdan od Božića, dobivši deset od 13 ligaških utakmica od decembarskog poraza od Aston Vile (0:1).

Prema procenama šanse da dva tima budu izjednačena na kraju sezone su manje od 10 odsto, a sva tri tek 0,5 procenata.

Ukoliko se to, pak, dogodi, šampiona će odlučiti gol-razlika, sledeći faktor su postignuti golovi, potom bodovi u međusobnim duelima, a zatim golovi u gostima u međusobnim utakmicama.

U svakom slučaju, čeka nas dosta uzbuđenja do 19. maja.

Ovo je četvrta "trka utroje" za PL presto

Od osnivanja Premijer lige samo tri puta su tri tima bila u razmaku od dva boda u finišu sezone.

Poslednji put 2013/2014 su dva boda delila Liverpul, Siti i Čelsi 6. maja, a "građani" su slavili nakon čuvenog proklizavanja Stivena Džerarda protiv Kristal Palasa.

Pre toga sada već daleke 2001/2002 Arsenal je imao bod više od Liverpula, za kojim je jedan bod zaostajao Junajted 23. aprila. "Tobdžije" su nanizale 11 pobeda i titulu obezbedile srušivši "crvene đavole" nasred "Old Traforda".

Prva slična drama dogodila se u sezoni 1995/1996 kada su sredinom marta, osam kola pre kraja, Junajted i Njukasl bili izjednačeni, sa dva boda ispred trećeplasiranog Liverpula. Uprkos dve utakmice više od rivala, tim sera Aleksa Fergusona je odoleo "svrakam" Kevina Kigena.

Sofascore

Podeli:

Komentari 3

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve