Nova vest
Košarka

Četvrtak, 06.10.2022.

12:00

B92.net "Power rankings": Koliko su jaki Zvezda i Partizan?

Sezona Evrolige počinje u četvrtak i shodno tome donosimo vam prvi "Power rankings", odnosno rangiranje timova po kvalitetu pred start takmičenja.

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

B92.net
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto/B92 ilustracija

Jedna od najpopularnijih formi članaka u košarkaškom svetu jeste rangiranje timova po jačini iliti – "power ranking".

U takvim tekstovima autor određuje po ličnom mišljenju, uzimajući u obzir brojne parametre, po kom redosledu će biti poređani timovi.

Tokom sezone glavno i osnovno jeste forma kluba, te je logično da se u vrhu nalaze timovi sa najboljim odnosom pobeda i poraza, odnosno na dnu oni sa najlošijim skorom.

Pred početak sezone ne možemo da se vodimo tabelom, već ćemo u obzir uzeti start u domaćoj ligi, kao i jačinu sastavljenog tima.

Počnimo i podsetimo, ne radi se o rangiranju timova za konačan plasman na kraju sezone, već se radi o trenutnom stanju u klubovima.

1. Real Madrid

Mnogi su očekivali Anadolu Efes, ali jedna stvar je prevagnula na stranu Real Madrida – povreda Šejna Larkina.

U sastavljanju “Power ranking-a“ treba da se vodi računa i o zdravstvenom biltenu ekipe, a kako je Real skoro pa kompletan, trenutno nam je za nijansu ispred šampiona Evrope.

Madriđani imaju ne dve, već tri jake postave, strašno “dubok“ roster i to su pokazali protiv Barselone u finalu Superkupa.

U odličnoj formi dočekuju početak sezone u Evroligi i zaslužuju naše prvo mesto.

2. Anadolu Efes

Aktuelni dvostruki šampion Evrope. Efes je sezonu započeo osvajanjem turskog Superkupa i ponovo je glavni favorit za krov Starog kontinenta.

Ipak, kao što smo naveli u primeru iznad – u prvih nekoliko kola biće problem nadomestiti Šejna Larkina.

Efes je dodatno osvežio ekipu dolascima Klajburna, Žižića, Polonare, Mbaja i zbog toga se nadaju da se izostanak Amerikanca neće osetiti.

3. Olimpijakos

Za neke može biti iznenađenje, ali zaboravlja se da su Olimpijakos sitnice delile od pobede protiv Efesa u polufinalu F4 u Beogradu.

Klub iz Pireja zadržao je jezgro ekipe i na sve to došao je sjajan strelac Ajzea Kenan, potom Džoel Bolomboj, Tarik Blek i Alek Piters.

Udarac je odlazak Tajlera Dorsija, međutim, Kenan bi trebalo da bez većih problema nadomesti tih 12 do 15 poena koliko je Grk imao “u rukama“ na svakoj utakmici.

Sjajno su otvorili sezonu, bez problema savladali PAO i još jednom pokazali ko je najbolji klub u Grčkoj.

4. Barselona

Iako su sastavili strašan tim, četvrto mesto može da se protumači i kao visoko – u ovom trenutku – jer Barseloni nedostaju dva verovatno najvažnija košarkaša – Nikola Mirotić i Kori Higins.

Ni po formi nisu briljantni, poraz od Real Madrida i Gran Kanarije, ali i pobeda u duelu protiv dobre Baskonije.

Ipak, ne može Barselona niže od četvrtog mesta sa ovakvim sastavom, nebitno što nedostaju pomenuti igrači, svakako je to tim pun iskusnih i kvalitetnih košarkaša.

5. Virtus Bolonja

Ambiciozno? Previsoko? Kao što je napomenuto, u ovom rangiranju gledaju se roster i forma. Po kvalitetu tima, takozvanom papiru, Virtus je verovatno ispod Milana i Fenerbahčea, ali po formi je ispred.

Milano su pobedili u direktnom okršaju u italijanskom Superkupu i zbog toga im je data prednost, dok Fener tek treba da posloži kockice, s obzirom na velike velike promene u timu i stručnom štabu.

Nijanse su u pitanju, ali Virtus, koji trenira majstor Serđo Skariolo, u ovom trenutku izgleda bolje od rivala sa severa Italije i istanbulskog kluba.

6. Fenerbahče

Mnogi vide Fenerbahče na Fajnal-foru i sa ovakvim timom to je realno, ali biće potrebno vreme Itudisu da pronađe pravu ulogu svakome.

Mnogo je novih košarkaša, istina je da se radi o neverovatnom potencijalu, pogledajte samo tim i videćete Vilbekina, Edvardsa, Motlija, Kalatesa, Gudurića, Bukera, Džekirija… Jeza.

Međutim, po nekom pravilu timovi koji pretrpe velike promene često znaju da ne krenu sezonu kako se očekuje i to bi mogao da bude slučaj sa Fenerom.

7. Olimpija Milano

Milano ne izgleda najbolje na startu, ali imaju fenomenalan tim, proslavljenog trenera i konkurisaće za F4 i titulu šampiona Evrope.

Ispod su Virtusa samo zbog poraza u Superkupu Italije i loše partije protiv Breše u Seriji A, ali svi znamo o kakvom se timu radi.

8. Monako

Još jedna ekipa koja ima Fajnal-for ambicije. Saša Obradović ima ekipu po svojoj meri, rasne strelce i odlične atlete.

Ostao je Majk Džejms, a došli su Okobo, Lojd, Braun, Moerman, Blosomgejm… Monako ne spada u red glavnih favorita, ali poseduju talent i potencijal da svakoga pobede.

9. Bajern Minhen

Kao što smo i u najavi timova napisali, Bajern dve godine zaredom ispada u “majstorici“ plej-ofa, što znači da ih korak deli od F4.

Na već odličnu ekipu dodati su igrači sa NBA iskustvom, Vinston, Bonga i Gilespi, dok je jezgro ekipe ostalo isto - Lučić, Volden, Jaramaz, Hanter, Vajler-Beb…

Minhenski klub na papiru nema zvučniju ekipu od Makabija, pa ni Partizana i Panatinaikosa, ali imaju već uigran tim i sjajnog trenera Andreu Trinkijerija.

10. Makabi Tel Aviv

Po imenima zaslužuju višu poziciju od desete, ali iskustvo nas je naučilo da ne verujemo previše ekipama koje dovedu osam i više Amerikanac.

Makabi predvodi Lorenzo Braun, a tu su još i Kolson, Boldvin, Hiliard, Pojtres, Martin, Nibo… Plejada sjajnih američkih košarkaša, samo je pitanje kako će kliknuti.

Ponavljamo, na papiru zvučniji od Bajerna, i to dosta, ali mnogo puta se pokazalo da to ne mora ništa da znači.

11. Partizan

O Partizanu se sve zna, možda bi bili pozicionirani i poziciju više da su Avramović i Smailagić zdravi, ali trenutno je ovo realna pozicija.

Egzum, Panter, Naneli, Papapetru, Lidej, to će biti nosioci crno-belih u Evroligi, ali znamo da se ekipe Željka Obradovića nikada nisu oslanjale na pojedinca, već je svako u timu bio važan i od koristi.

Fali Partizanu još “mesa“ u reketu da se priključi ekipama iz vrha, kao i kreacije na spoljnim pozicijama.

12. Panatinaikos

Zanimljiva ekipa Panatinaikosa, sa klupe ih predvodi Dejan Radonjić još jedan su kandidat za plasman u plej-of.

Ponitka je odlično “legao“ timu “Zelenih“, znamo kakav je imao Evrobasket, a jedno od boljih pojačanja je i Endru Endrus koji je došao iz Burse.

Ovo će ujedno biti i najveći ispit za Radonjića otkako se bavi trenerskim poslom, pošto su očekivanja u Grčkoj velika.

13. Baskonija

Mogla bi ekipa iz Vitorije da bude jedna od lepših za gledanje, ali pitanje je koliko će ta lepota da donese pobeda.

U ovom trenutku Baski su dobili prednost u odnosu na Crvenu zvezdu, najviše zbog napadačkog potencijala koji poseduje Markus Hauard.

14. Crvena zvezda

Novi trener, novi košarkaši, protiv MZT-a je od druge četvrtine igra izgledala dobro, ali klub iz Makedonije nije reper za pravo stanje.

Kao što se sve zna o Partizanu, zna se i o Zvezdi. Dosta će zavisiti od prilagođavanja Džejlena Adamsa, zdravlja Nemanje Nedovića...

Elaborirano je sve u prethodnim tekstovima, ova 14. pozicija može da se protumači i kao visoka, ali ako pogledamo ko je ispod i iznad, čini se da je trenutno pravo mesto za šampiona Srbije i regiona.

15. Valensija

Godinama se igra ekipe zasniva na Bojanu Dubljeviću, a tako će biti i ova puta.

Dobar tim je sastavila Valensija, ali imaće 10+ pobeda, a da li i više od petanest, to je pitanje. Po kvalitetu ne spadaju u gornji dom, što kaže i naš “Power ranking“.

16. Alba Berlin, 17. Žalgiris, 18. ASVEL

Poslednje tri ekipe mogu da se rangiraju po volji.

Neka bude prvo Alba, zbog kontinuiteta i rostera koji se praktično ne menja, potom Žalgiris zbog Ignasa Brazdeikisa koji bi mogao da bude jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evroligi i na kraju ASVEL koji je daleko od loše ekipe, ali neko mora i na poslednje mesto.

Pišite nam u komentarima vaš “Power ranking“.

Planiramo da ga pišemo na svakih mesec dana, odnosno da presek bude nakon pet utakmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Srpska košarka

FMP bolji od Borca

Košarkaši FMP-a poveli su sa 1:0 protiv Borca u razigravanju za plasman u polufinale Superlige Srbije, pošto su u gostima u Čačku slavili sa 90:87.

Beta

20:56

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu