Tuča i loš gubitnik – kome Ronaldo predaje krunu?

Kralj je ostao bez krune.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 28.06.2021.

10:00

Tuča i loš gubitnik – kome Ronaldo predaje krunu?
EPA-EFE/Lluis Gene

Portugal Kristijana Ronalda predao je titulu prvaka Evrope u eliminaciji od Belgije u Sevilji.

Portugalci su prvi put u istoriji završili takmičinje u osmini finala (kada su igrali EURO) i tako zakazali audiciju ko će biti novi vladar evropskog reprezentativnog fudbala.

Kralj je mrtav. Novi mora da se izabere...

Belgija, Francuska, Engleska, Nemačka, Italija? Hol... Ček, ne!

Fudbal nije jedan pravac

EPA-EFE/Tamas Kovacs
Česi su priredili iznenađenje (ne veliko) i pobedili Holandiju 2:0, ali i ujedno joj očitali lekciju iz modernog fudbala.

Savremeno doba najvažnije sporedne stvari na svetu kaže da fudbal ne može da se igra u jednom pravcu, kao što ga i dan danas igraju Holanđani - isto kao u neka svoja slavnija vremena.

Već smo pisali da je Češka nezgodan tim, baš pre meča sa Hrvatskom, a onda su Patrik Šik i drugovi otišli dosta dalje - u četvrtfinale. Potpuno suprotno od Holanđana, Česi ne umiru u lepoti, već igraju disciplinovan, čvrst i taktički fudbal na rezultat i ono što je najbitnije - donosi rezultat.

Jeste, činjenica je da je glupost (crveni karton Matijsa De Lihta) uticao na krajnji ishod, ali je isto tako da je "Oranje" igralo isto kao u grupi s Ukrajinom, Austrijom i Severnom Makedonijom - nadobudno, na gol više i bez ozbiljnog plana kada se naleti na tvrdo.

Češka je baš taj tim i zato će sa Danskom u borbu za polufinale.

Torganova kazna

EPA-EFE/HUGO DELGADO
Derbi dana bio je u Sevilji između Belgije i Portugala, čiji smo sudar olako mogli da nazovemo finale pre finala.

Pretposlednji let sjajne generacije "crvenih đavola" još traje i to zahvaljujući Azaru, ali ne Edenu, već njegovom mlađem bratu Torganu.

Već neko vreme je Torgan najbolji fudbaler u porodici Azar (pored Edena brat Kilijan igra za Serkl Briž, a još jedan Ejtan je u mlađim kategorijama Tubizea) i sada je pokazao da i na najvišem mogućem nivou može da odlučuje utakmice.

Odapeo je strelu u gol Ruija Patrisija sa 20-ak metara i poslao Belgiju u četvrtfinale na Italiju u meču poluteškom za gledanje, zbog velike važnosti. Njegov gol je ujedno pobeda Roberta Martinesa nad Fernandom Santošom u nadmudrivanju dvojice selektora.

Pedantni Španac "osetio" je Santoša po bokovima, tu nagomilao ofanzivnije igrače i "nagrizao" Dijega Daloa i Rafaela Gereira, kojima defanziva nije jača strana.

Torganov gol ide u prilog tome, posle čega Portugalci nisu mogli da se vrate, iako je delovalo da mogu (pogađali dva puta okvir gola), ali realno je da nisu mogli. Na sve to utisak je da je Santoš potpuno promašio sa timom, sa čak trojicom osigurača u veznom redu, bez Bruna Fernandeša, a sa pregrubim Palinjom (zaslužio je isključenje), Portugal je delovao kao nepovezan tim sa potentnim napadom u kome su Ronaldo, Bernardo Silva i Diogo Žota.

Krah Portugala je bio poznat već u uvodnim minutima utakmice... Za "vađenje" u drugom delu je bilo prekasno.

Dokle više taj Brih?

EPA-EFE/Jose Manuel Vidal
Belgija bi možda lakše odradila zadatak da preko puta sebe nije imala Feliksa Briha, sudiju poznatog i u našoj zemlji - po ne baš lepom.

Dozvolio je pregrubu igru Portugalaca, rezultiranu u povredi Kevina De Brujnea, na meti su bili Romelu Lukaku i Eden Azar, koji se uhvatio za ložu u finišu.

Nemac nije video tuču sada već bivšeg prvaka Evrope, što može da se odrazi loše po Belgijance do kraja turnira.

Arhiviran je od Belgije, koja po najtežem mogućem putu mora da tabana do titule prvaka Evrope.

Nešto što ova generacija "mora" da uradi...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: