Heroj Nemačke koji nije postao policajac jer mu je jedna noga kraća

Svi pričaju o Robinu Gosensu. Sa 18 je još igrao seoski fudbal, nije postao policajac jer mu je jedna noga nešto kraća.

Izvor: B92

Nedelja, 20.06.2021.

09:40

Heroj Nemačke koji nije postao policajac jer mu je jedna noga kraća
Foto: Profimedia

Danas je „deo slagalice za kojim se dugo tragalo“ u nemačkom timu.

"Ovo je ogromno. Ovo je jedna od večeri koje neću zaboraviti u životu“, rekao je Robin Gosens (26) nakon što je proglašen za igrača utakmice posle pobede Nemačke nad Portugalijom (4:2) na Evropskom prvenstvu. Prethodno je na travi minhenske Arene ovaj momak sat vremena, pre nego što je izašao zbog manje povrede, radio ono što je Nemcima dugo nedostajalo.

Po levoj strani je bio nezaustavljiv, iznudio je autogol, asistirao za gol Kaja Haverca, na kraju i sam glavom postigao četvrti pogodak za tim. Na početku mu je poništen akrobatski gol jer je njegov saigrač bio u ofsajdu.

Javni servis ARD naziva Gosensa "delom slagalice za kojim se dugo tragalo“, misleći na muke Nemačke sa bekovima, posebno na levoj strani.

Išao je putem kojim se ređe ide – kao sin Holanđanina i Nemice, rastao je u Emerihu na Rajni, tik uz holandsku granicu. Sa 18 godina još je igrao praktično seoski fudbal, kad ga je slučajno video skaut holandskog Vitesea. Karijeru je gradio i u Dodrehtu i Heraklesu, a onda za nešto više od milion evra 2017. godine prešao u Atalantu gde se pokazao kao jedan od bekova najopasnijih po gol protivnika.
Foto: Profimedia
Prvobitni plan bio je da postane policajac, baš kao i deda. "Ali, njegova prijava nije prošla jer su mu noge različite dužine. Sada su te noge na meti svih kamera“, piše na portalu ARD. „Pored fudbalske karijere studira psihologiju. Dok mnoge kolege u bazi nemačke reprezentacije igraju Plejstejšn, Gosens čita knjige.“

Portal t-online piše da je Gosens "tip fudbalera za kakvim je Nemačka dugo žudela. Sada je tu.“ List Velt ide korak dalje, piše da Gosens i van terena otelovljuje „ono što je mnogim navijačima nedostajalo. Levonogi igrač bi mogao da bude temelj nove fascinacije fudbalom.“

Tabloid Bild naravno dodaje pikanterije. Jedna od njih je kako je izgledao prvi kontakt sa selektorom Joahimom Levom. Bio je to SMS: „Zdravo, Robine. Ovde Joahim Lev. Dobio sam telefon od tvog agenta. Rado bih telefonirao sa tobom narednih dana. Kada ti odgovara? Veliki pozdrav.“

Dnevni list Tagesšpigel piše da bi „Evropsko prvenstvo moglo da bude novi vetar u leđa za Gosensovu karijeru. Još pre početka bilo je glasina koji se klubovi sve interesuju – od Atletiko Madrida, preko Lestera i Juventusa do Herte i Bajer Leverkuzena. Njegov otac, koji ga svetuje, poručio je da Gosensa ne treba ometati tim stvarima tokom turnira.“ Portal Sportbuzzer komentariše odluku Joahima Leva koji se „drznuo“ da na teren protiv Portugalije pošalje istu jedanaestoricu kao protiv Francuske. Zbog toga su Leva mnogi analitičari proglasili „poblesavelim“.

"Nakon što se Evropsko prvenstvo zahuktalo, Nemačka bi konačno trebalo opet da zbije redove za poslednjih (najviše) pet utakmica ovog selektora i da pokloni poverenje tom čoveku koji više od decenije opravdava poverenje i koji je na pet velikih turnira zaredom vodio ekipu makar do polufinala“, piše portal i zaključuje:

"Prve dve utakmice su dokazale da je ekipa očito voljna da se još jednom odere za selektora. To je on zaradio i zaslužio – baš kao i podršku naroda.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: