Đukić za B92: Trijumf Španije osveženje za evropski fudbal

Posle tri nedelje, po opštim ocenama, izuzetno uzbudljivog fudbala, Evropa je dobila novog šampiona. Pobedom nad Nemačkom u finalu, reprezentacija Španije osvojila je drugu titulu prvaka Evrope u istoriji, a o uspehu Španaca, finalu u Beču i opštem utisku sa turnira u Austriji i Švajcarskoj za B92 govori selektor reprezentacije Srbije Miroslav Đukić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

15:02

Default images

Posle višedecenijskog posta, Španija je u Beču konačno uspela da ponovo uspeh iz 1964. i podigne pobednički pehar na šampionatu Evrope. Večiti favoriti na velikim takmičenjima, u Austriji i Švajcarskoj konačno su uspeli da opravdaju taj status.

Španski tim odigrao je odlično tokom prethodne tri nedelje, neračunajući četvrtfinalni duel sa Italijom, kada su prošli na penale i to je jedina utamica na kojoj nisu uspeli da pobede. Posebno impresivne bile su pobede nad Rusijom u polufinalu, i konačno ona u finalu nad Nemačkom. Selektor Srbije Miroslav Đukić, koji je zahvaljujući svom prethodniku Havijeru Klementeu, Evropsko prvenstvo pratio samo preko TV-a, ističe da je Španija imala igru dostojnu novog šampiona Evrope.

"Mislim da su Španci potpuno zasluženo osvojili prvo mesto, jer su u kontinuitetu igrali najbolji fudbal. Odigrali su samo jednu utakmicu nerešeno, sve ostale su dobili. Mislim da su zasluženo prvaci Evrope, ne samo rezultatski, već i igrački. Pokazali su kvalitet i najlepšu igru i bili su pravo osveženje šampionata Evrope", rekao je Đukić.
Finale protiv Nemačke bila je poslednja utakmica za selektora Španije Luisa Aragonesa na klupi nacionalnog tima, nakon što je iskusni stručnjak najavio prelazak na klupski fudbal. Aragones je u kvalifikacijama za šampionat Evrope bio pred otkazom posle dva vezana poraza, ali je na kraju opstao i odveo Špance do vrha.

Miroslav Đukić, koji je najuspešniji deo igračke karijere proveo upravo u Španiji, u dresu Deportiva i Valensije, kaže da je Aragones bio ključni faktor u prekidu višedecenijskog posta Španaca, tokom kojeg je 'crvena furija' redovno bila među favoritima na velikim takmičenjima, da bi zatim razočarala.

"Aragones je pored kvalitetnih igrača uspeo da stvori i dobre takmičare, da stvori pobedički mentalitet u ekipi, iako je bio kritikovan i napadan sa svih strana. Ipak, na kraju je istrajao u svojoj ideji, igrači su bili uz njega i uspeli su da naprave rezultat. Pored tog kvaliteta, uspeo je da stvori pobednički mentalitet, tako da Španci u svim segmentima budu najbolji".
Trinaesto Evropsko prvenstvo bilo je jedno od do sada najzanimljivih. Postignuto je je 77 golova na 31 utakmici, odnosno nešto manje od 2 ipo gola po meču.

"Mislim da je EURO 2008 bio izuzetno zanimljiv. Bilo je malo kalkulantskih utakmica, igrao se uglavnom napadački fudbal, sa dosta lepih pogodaka. To je ono što puni stadione, ono što krasi fudbal i mislim da smo svi mogli da uživamo u ovom šampionatu. Turnir je, takođe, bio odlično organizovan i smatram da je na kraju pobedio fudbal, što je najbitnije".

Uefa je dodatno nagradila španske fudbalere. Vezni igrač selekcije novog šampiona Evrope Ćavi Hernandez proglašen je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva. Ćavi se takođe našao i u najboljem sastavu turnira u Austriji i Švajcarskoj, pored još osmorice saigrača, uključujući i strelca pobedonosnog gola u finalu Fernanda Toresa, kao i najboljeg strelca turnira, Davida Vilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: