Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 03.10.2010.

08:47

Slavlje Stonera u Japanu

Vozač Dukatija Kejsi Stoner trijumfovao je na 14. trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Japana.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Australijanac je do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 22. u najjačoj klasi, došao na stazi “Tvin Ring Motegi” u vremenu od 43:12.266 minuta, ispred Andree Dovicioza na Repsol Hondi.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popeo se Valentino Rosi, posle velike borbe sa timskim kolegom Horheom Lorencom, koji će izvesno već naredne nedelje u Maleziji obezbediti prvu titulu u kraljevskoj klasi.

Pošto je trku u Japanu u protekla bez vozača Repsol Honde Danija Pedrose, koji se povredio tokom slobodnog treninga u petak, Lorenco je došao na samo korak od titule šampiona. Pedrosa je u subotu operisan u Španiji i najverovatnije će se na stazu vratiti tek za dve nedelje u Australiji, što znači da je vozaču Jamahe potrebno samo šest bodova na stazi “Sepang” da bi obezbedio titulu, koja je izvesno već sad njegova.

Od starta na “Motegiju” poveo je Doviciozo, ali je Italijan vrlo brzo izgubio vođstvo kada ga je pretekao Stoner, a iza tog dvojca sledili su Lorenco, Rosi, vozač Jamahe Teh 3 Kolin Edvards, Loris Kapirosi na Suzukiju, vozač San Karlo Honde Gresini Marko Simončeli i Ben Spiz na Jamahi. Posle mirnog prvog kruga, u drugom su sa staze izleteli Spiz i drugi vozač Dukatija Niki Hejden, koji su se vratili na stazu na samo začelje, na 15. i 16. mesto.

Stoner je od početka krenuo da niže najbrže krugove na trci, dok se Rosi vrlo brzo primakao Lorencu, koji se malo i kockao pošto je izabrao prednji mek pneumatik. Uprkos tome što je bio vrlo blizu svog timskog kolege ‘Doktor’ nikako nije uspevao da nađe put pored Španca, dok se u isto vreme Marko Simončeli na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini probio do petog mesta.

U petom krugu Rosi je napokon uspeo da se nađe ispred Lorenca i dođe do treće pozicije, a iako je ‘Doktor’ odmah krenuo da niže brze krugove nije uspevao da se približi vodećem dvojcu. U međuvremenu, posle izleta sa staze Spiz se probio do desete pozicije, dok je njegov timski kolega Kolin Edvards pretekao Simončelija u borbi za treće mesto.

Posle nekoliko krugova tokom kojih Rosi i Lorenco nisu uspeli da uhvati priključak sa Stonerom i Doviciozo, sedam krugova pre kraja Španac se našao ispred svog timskog kolege, ali samo na kratko, pošto je ‘Doktor’ ubrzo uspeo da mu uzvrati. Do kraja trke borba između vozača Jamahe je bila najzanimljivija, ali nije pružila jedino uzbuđenje na “Motegiju”.

Četiri kruga pre kraja Spiz je pretekao drugog vozača San Karlo Gresini Honde Marko Melandrija, a Italijan je dva kruga kasnije imao izlet sa staze. U isto vreme, vozač Suzukija Alvaro Bautista se probio do sedmog mesta, zahvaljujući nesreći timskog kolege, pošto se Kapirosiju isključio motor. 43.12.266

U pretposlednjem krugu borba između Rosija i Lorenca se intenzivirala, i njih dvojica su čak imala dva kontakta, dok su u poslednjem krugu nekoliko puta razmenili pozicije. Na kraju je ‘Doktor’ bio taj koji je izašao kao pobednik iz tog duela, već kada je Stoner proslavljao svoj drugi uzastopni trijumf, ispred Dovicioza.

Iza prve četvorice sledili su Edvards, Simončeli, Bautista i Spiz, dok su prvu desetoricu na 14. trci sezone kompletirali Randi de Punije na LCR Hondi i vozač Interveten Honde Hiroši Aojama. Pored njih, do bodova su na “Motegiju” došli i Melandri, Hejden, Hektor Barbera na Aspar Dukatiju i dvojac Pramak Dukatija Aleks Espargaro i Mika Kalio.

Rezultati trke za Veliku nagradu Japana:
1. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati 43:12.266
2. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 3.868
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 5.707
4. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 6.221
5. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 27.092
6. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 30.021
7. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 31.826
8. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 35.572
9. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 47.564
10. Hiroši Aojama (Japan) Interventen Honda + 49.598
11. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 49.999
12. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 50.703
13. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 51.422
14. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 52.843
15. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 1:14.668
odustao:
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 297
2. Dani Pedrosa 228
3. Kejsi Stoner 180
4. Andrea Doviciozo 159
5. Valentino Rosi 156
6. Ben Spiz 139

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 454
2. Repsol Honda 387
3. Marlboro Dukati 309
4. Monster Jamaha Teh 3 309
5. San Karlo Honda Gresini 163
6. Rizla Suzuki 99

Generalni plasman konstuktora:
1. Jamaha 309
2. Honda 285
3. Dukati 220
4. Suzuki

Moto2: Elias ponovo na čelu

Španac Toni Elias trijumfom u Japanu se skoro sasvim približio osvajanju titule u prvoj sezoni Moto2 kategorije u Moto GP šampionatu. Elias je na stazi “Motegi” došao do sedme pobede sezone, pošto je uspeo da se odupre napadima sunarodnika Hulijana Simona.

Od samog starta Simon, osvajač pol pozicije, i Elias, koji je startovao iz prvog reda, su se našli na čelu, a tokom trke su se nekoliko puta smenjivali na prvom mestu. Njih dvojica su vrlo brzo posle starta uspeli da se odvoje od konkurenata, ali se velika borba vodila i za poslednje mesto na podijumu.

Iza Eliasa i Simona, u veliku borbu bili su umešani Aleks de Anđelis iz San Marina, domaći vozač Juki Takahaši, Čeh Karel Abraham i Skot Reding iz Velike Britanije, a ona je odlučena u poslednjem krugu. Iz nje je kao pobednik izašao Abraham, koji je došao do svog prvog podijuma u Moto GP šampionatu, a pratili su ga De Anđelis, Reding, Takahaši, Nemac Štefan Bradl, Tomas Luti iz Švqajcarske, Italijan Roberto Rolfo i Aleks Debon iz Španije.

Zahvaljujući trijumfu s prednođću od tri desetinke Elias pred poslednje četiri sezone ima 81 u odnosu na Simona i titulu bi mogao već da osigura narednog vikenda na stazi “Sepang” u Maleziji.

125cc: Novi trijumf Markeza sa pola

Samo dve nedelje posle razočaravajućeg odustajanje u Aragona, Španac Mark Markez je došao do svog sedmog trijumfa sezone u Japanu. Markez je kroz cilj na stazi „Tvin Ring Motegi“ prošao ispred vodećeg u generalnom plasmanu sunarodnika Nikolasa Terola i Bredlija Smita iz Velike Britanije.

Posle trijumfa u Japanu, Markez je svoj zaostatak u borbi za titulu u odnosu na Terola smanjio na samo šest bodova i to znači da će se, za razliku od preostale dve klase, u kategoriji 125 kubika šampion gotovo izvesno odlučiti tek po povratku u Evropu, za poslednje dve runde šampionata.

Na statu je viđeno nekoliko udesa, ali su bez posledica Terol, Markez, Smit, Španac Pol Espargaro i Sandro Korteze iz Nemačke uspeli da se odvoje na vrhu. Trka na vrhu je za Kortezea bila gotova u osmom krugu, kada je izleteo sa staze dok je pokušavao da održi korak sa vodećom grupom, ali je, ipak, uspeo da se vrati i na kraju kroz cilj prođe kao 12.

U poslednjoj trećini trke Markez je već uspeo da se odvoji na dve sekunde od Terola, dok je Smit vozio relativno mirnu trku na trećoj poziciji. Markez je na kraju imao prednost od skoro tri sekunde u odnosu na sunarodnika, a prvu trojicu su sledili Espargaro, impresivni Španac Alberto Monkajo i njegov sunarodnik Esteve Rabat, Deni Veb iz Velike Britanije, još dva Španca Luis Salom i Adrijan Martin i Johan Zarko iz Francuske.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se trkom za Veliku nagradu Malezije na stazi “Sepang” 10. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve