Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 02.04.2023.

06:30

Katastrofa za pamćenje: Haos, prekidi, incidenti – pobeda Red Bula u Australiji

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je na trci za VN Australije u Melburnu.

Izvor: SN

Autor: SN

Katastrofa za pamćenje: Haos, prekidi, incidenti – pobeda Red Bula u Australiji
Foto: Profimedia

Red Bul je dominantno otvorio sezonu i pobedio na prve tri trke: Ferstapen u Bahreinu i sada Australiji, a Peres u Džedi u prošloj trci.

Brojni incidenti su obeležili ovu trku koju je završilo svega deset vozača, imali smo čak tri prekida i "milion" incidenata.

Maks Ferstapen je zasluženo odneo pobedu ispred Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa i dok će ova kontroverzna trka po nemilim događajima ostati upamćena treba čestitati vozačima na odličnom performansu.

Lepe su vesti za Meklaren što će biti u bodovima sa obojicom vozača kao i da je Niko Hulkenberg uspeo da obraduje Has završivši u bodovima, baš kao i Gvanju Džou iz Alfa Romea.

Loše vesti dobio je Karlos Sajns neposredno pred poslednji leteći start trke pošto je dobio kaznu od pet sekundi zbog incidenta sa Alonsom nakon što je odlučeno da se neće računati poredak nakon starta već se sve vraća na poredak kada je trka i prekinuta poslednji put.

To znači da će umesto četvrte pozicije na kraj imati 11. mesto i ostati bez bodova, a da će Juki Cunoda u Alfa Tauriju biti taj koji dobija jedan bod.

Sada nisu iz Red Bula imali podijum i dvostruku pobedu jer je Serhio Peres trku počeo sa začelja i završio je na visokom šestom mestu uz najbrži krug trke.

Trka je počela haotično pošto smo već u prvoj krivini videli incident u kome je Lans Strol nehotično udario prednjim levim točkom u zadnji levi Šarla Leklera i izbacio ga iz trke.

Potom u osmom krugu dobijamo haos ni iz čega. Aleks Albon je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid, ostao je bez prednjeg krila, bilo je malo šljunka na stazi, a on je srećom bezbedno i samostalno izašao iz vozila.

U tom momentu je Mercedes imao prva dva mesta, pa su Karlos Sajns iz Ferarija i Džordž Rasel iz upravo Mercedesa otišli da menjaju gume i ... Umesto vozila bezbednosti dobili smo crvenu zastavu!

Trka je prekinuta!

Usledio je novi start trke, situacija koja je nekako favorizovala Red Bul, ali je Hamilton uspeo da zadrži mesto broj 1, međutim ne zadugo, jer je Ferstapen prvom prilikom obišao.

Ferstapen se nije pomerao sa mesta broj jedan do kraja trke, kao ni Hamilton sa druge, odnosno Fernando Alonso sa treće pozicije. Bilo je nagoveštaja da ćemo gledati duel Fernanda i Luisa, ali to se nije dogodilo.

Džordž Rasel je povrh svega što mu se dogodio doživeo i maler kada mu se bolid zapalio i za njega je takođe trka bila završena...

Trka je bila intenzivna, konstantno smo gledali šahovsku partiju i bitku za najbrži krug trke uz rekord staze koji je postavio Serhio Čeko Peres u 54. krugu sa sedme pozicije iako je počeo trku iz pit lejna kao poslednji.

Karlos Sajns se takođe lepo probio, Noris je doneo najbolji rezultat Meklarenu u celoj sezoni, a pogotovo je oduševio manevrom protiv Nika Hulkenberga kada mu je "uzeo" osmo mesto.

U 54. krugu smo videli da je Kevin Magnusen ostao bez zadnje desne gume, ona je prouzrokovala novi prekid, crvene zastave, što je izazvalo negodovanje kod vozača.

Po restartu, usledio je novi, još veći haos. Kao što je gore rečeno, samo dvanaestorica vozača je završilo trku, bilo je još četiri incidenta i dva kruga pre kraja se apsolutno ništa nije znalo kada je trka još jednom bila prekinuta.

Ferstapen je posle kontroverzne trke prepune incidenata uspeo da pobedi, a Luis i Fernando idu na podijum, dok će Ferari ostati bez ičega...

Trku ste mogli da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d