Amerikanci besni na Formulu 1

Kako stvari trenutno stoje američkog vozača Koltona Heru naredne sezone nećemo gledati u Formula 1 šampionatu iako se to već neko vreme pomnije kao mogućnost.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Red Bul i njihov sestrinski tim Alfa Tauri su odustali od toga mu osiguraju tzv. "superlicencu" koja je obavezna kako bi se učestvovalo u u Formuli 1. Upravo je za Alfa Tauri trebalo da vozi Herta i tako postane prvi američki vozač u najbržem "cirkusu" na svetu od 2015. godine i Aleksandera Rosija.

Takav potez nije naišao na odobravanje među kolegama pobednika Indi kar trke, a jedan od najglasnijih je bio Grejam Rahal koji je odgovorio na konstataciju novinara da "F1 ne zanimaju američki vozači, već samo američki dolari".

"Prokleto tačno. F1 je elitistički sport. Oni nas ne žele. Zapamti to. Oni žele novac američkih kompanija, žele novac bogatih američkih pojedinaca. Ali za ostalo ih nije briga. Uvek je bilo tako, uvek će biti", rekao je Rahal.

Prvak serije NASCAR Kupa Brad Keselovski je dodao da "jedna stvar koja je za Amerikance dosledna u poslednjih nekoliko decenija jeste da u Formuli 1 nistu dobrodošli".

Svoj sud je dao i pomenuti Rosi.

"Dugo sam držao jezik za zubima, pa evo. Muka mi je i umoran sam od ovoga napred-natrag u vezi s bodovima super licence. Cela premisa bila je da speče ljude da kupe svoj put u F1 i dopustiti talentu da bude motivacioni faktor. Motosport je i dalje najistaknutiji sport na svetu u kojem novac može prevagnuti nad talentom. Ono što je razočaravajuće i po mom mišljenju temeljni problem je da je sportski element toliko često bio u drugom planu u odnosu na poslovnu stranu i morala je postojati metoda za određene timove da prestanu uzimati vozače isključivo na temelju njihove finansijske potpore. U konačnici, te prošle odluke, bilo iz pohlepe ili nužde, su ono što je Koltona koštalo prilike u F1. Nema bodova na dozvoli", rekao je Rosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.