Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 09.05.2010.

15:37

Trijumf odličnog Vebera u Španiji

Vozač Red Bula Mark Vebera pobednik je pete trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Španije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Australijanac je do prvog trijumfa ove sezone, a trećeg u karijeri, došao u vremenu od 1:35:44.101 sata na stazi "Katalunja" ispred vozača Ferarija Fernanda Alonsa, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Veberov timski kolega Sebastijan Fetel. Vozač Meklarena Luis Hamilton bio je drugi do dva kruga pre kraja, ali mu je puklo vešanje na prednjem levom točku bolida pa je izleteo sa staze.

Petu trku sezone obeležio je mali broj preticanja, retki zanimljivi trenuci, kao i potpuna Veberova dominacija jer je on prvo bio nezaustavljiv u kvalifikacijama, a potom i na Velikoj nagradi Španije. Jedino je Hamilton uspevao da bar malo održi korak sa njim tokom trke, ali je ona za njega bila završena ranije nego što su mnogi očekivali.

Iza vodeće najbolje trojice na stazi „Katalunja“ kroz cilj je prošao Mihael Šumaher u Mercedesu, kome je to najbolji rezultat od povratka u Formulu 1, a potom su sledili aktuelni šampion Dženson Baton, Felipe Masa u Ferariju, vozač Fors Indije Adrian Zutil i Robert Kubica u Renou. Prvu desetoricu u Španiji kompletirali su vozač Vilijamsa Rubens Barikelo i domaći vozač Haime Algersuari.

Posle uzbudljivog starta poveo je Veber ispred Fetela, Hamiltona, Alonsa, Batona, Šumahera, Mase i Zutila. Već posle starta je viđeno prvo odustajanje pošto je vozač Ispanja rejsinga Bruno Sena izleteo sa staze, a posle dva kruga trka u Španiji je bila gotova i za Heikija Kovalainena u Lotusu.

Iz kruga u krug Veber je počeo da se odvaja od Fetela, a od 15. su vozači krenuli sa odlascima u boks. Prvi su na zamenu pneumatika otišli Šumaher i Masa sa šeste, odnosno sedme pozicije, a dva kruga kasnije isto su učinili Fetel, Alonso i Baton. Vodeći Veber i Hamilton su u 18. krugu otišli u boks i Australijanac se vratio na prvo mesto, dok je po izlasku Britanca sačekala borba sa Fetelom.

Hamilton je u prvu krivinu staze „Katalunja“ ušao s malom prednošću u odnosu na Nemca, ali ih je obojicu omeo vozač Virdžina Lukas Di Grasi, koji je kasnio za njima jedan krug. Hamilton je potom uspeo da se nađe ispred vozača Red Bula koji je na kratko izašao sa staze, ali se ubrzo, bez problema, vratio na nju.

Posle prvih odlazaka u boks najveća borba je viđena između Šumahera i Batona za petu poziciju, a aktuelni šampion, uprkos brojnim pokušajima, nikako nije uspevao da pretekne vozača Mercedesa, a tako je ostalo i do cilja. U međuvremenu je sa pete trke sezone odustao vozač Zaubera Pedro de la Rosa, koji se kao i Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso nekih 20 krugova kasnije parkirao u garaži, dok se drugi vozač Ispanja rejsinga Karun Čandok parkirao pored staze.

Iako na trci nije viđeno mnogo preticanja bilo je kontakata između Mase i Čandoka, kao i Indijca i vozača ekipe Toro Roso Haimea Algersuarija. Desetak krugova pre kraja u probleme je upao do tada trećeplasirani Fetel, koji je zbog problema sa kočnicama imao izlet sa staze pa je morao po drugi put u boks. Nemac je tako izgubio drugu poziciju, ali je do podijuma došao zahvaljujući Hamiltonovom odustajanju.

Samo dva kruga pre kraja činilo se da će Hamilton drugu trku zaredom završiti na pobedničkom postolju, ali se to nije desilo jer je izleteo sa staze kada mu je puklo vešanje na levom točku. Šampion iz 2008. godine je, ipak, klasifikovan u poretku, kao i vozač Fors Indije Vitantonio Liuci, koji je odustao u poslednjem krugu.

Pored osvajača bodova trku u Španiji završili su i Vitalij Petrov u Renou, vozač Zaubera Kamui Kobajaši, Niko Rozberg u Mercedesu, vozač Vilijamsa Niko Hilkenberg, Jarno Truli u Lotusu i obojica vozača Virdžina Timo Glok i Di Grasi.

Posle pet trka u generalnom plasmanu vodi Baton sa 70 bodova, tri više od Alonsa, dok je treći Fetel sa 60. U konkrenciji konstruktora prvi je Meklaren sa 119 bodova, ispred Ferarija sa 116 i Red Bula sa još tri manje.

Šampionat Formule 1 nastavlja se već 16. maja trkom za Veliku nagradu Monaka na ulicama Monte Karla.

Rezultati trke za Veliku nagradu Španije:
1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:35:44.101
2. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 24.065
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 51.338
4. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + 1:02.195
5. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 1:03.728
6. Felipe Masa (Brazil) Ferari + 1:05.767
7. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + 1:12.941
8. Robert Kubica (Poljska) Reno + 1:13.677
9. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
10. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
11. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + jedan krug
12. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber + jedan krug
13. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
14. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren + dva kruga
15. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + dva kruga
16. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + dva kruga
17. Jarno Truli (Italija) Lotus + tri kruga
18. Timo Glok (Nemačka) Virdžin + tri kruga
19. Lukas Di Grasi (Brazil) Virdžin + četiri kruga
odustali:
Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso
Karun Čandok (Indija) Ispanja rejsing
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber
Heiki Kovalainen (Finska) Lotus
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing

Generalni plasman vozača:
1. Dženson Baton 70
2. Fernando Alonso 67
3. Sebastijan Fetel 60
4. Mark Veber 53
5. Niko Rozberg 50
6. Felipe Masa 49

Generalni plasman konstruktora:
1. Meklaren 119
2. Ferari 116
3. Red Bul 113
4. Mercedes GP 72
5. Reno 50
6. Fors Indija 24

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve