Blistavi um

I došli smo i do toga, znamo ko će na megdan šampionu Melburna, u nedelju.

Izvor: Zoran Kecman

Petak, 19.02.2021.

13:45

Blistavi um
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Složićete se svi, Novak ima najveći mogući izazov u ovom trenutku. Teži meč u ovim okolnostima, nije mogao da zamisli.

Verujte, stvarno mislim da bi mu bilo daleko lakše da je sa druge strane došao Rafael Nadal, čiju je igru pre dve godine onako briljantno razmontirao u onom velikom finalu.

Možda bi mu bilo lakše i da ima reprizu prošlogodišnjeg finala sa Dominikom Timom. Pa i Stefanosom Cicipasom, koji je zaustavljen posle junačkog preokreta protiv Rafe.

Danil Medvedev je u ovom trenutku, veliki, veliki zalogaj. I jasno je da će Novak morati da igra bogovski tenis ako želi da nastavi svoju neverovatnu finalnu seriju i sačuva tih neverovatnih sto odsto uspešnosti u finalima.

Možemo lako biti nerealni i opijati se time da je to Novak i da će lako, kao i do sada, trijumfovati na ovom parčetu svoje zemlje. To je lako, ali treba hladno, mirne glave proučiti šta ga zaista očekuje u nedeljnom okršaju.

Pre dve i po godine, prisustvovao sam na stadionu „Artur Eš“ u Njujorku, na US Openu, onom velikom finalu Nadala i Medvedeva u kom je Rafa teškom mukom došao do pobede u pet setova i to pošto je imao u rukama 2:0.

Sećam se sa kojom upornošću i drskošću je Medvedev i posle tih 2:0 napadao Španca. Mnogi su već bili napustili medijsku ložu, spremni da počnu izveštaje o još jednoj pobedi Nadala, ali sam tada ostao na istom mestu rekavši kako sam ubeđen da tu još ništa nije gotovo.

Sa Medvedevom je tako, ništa nikada nije gotovo. Tog leta je leteo poput rakete kroz seriju američkih turnira. Četiri finala, briljantan niz mečeva, veliko probijanje u sam vrh svetskog tenisa.

Sada imamo nešto slično – Danil u ovo finale sa Novakom ulazi na krilima nestvarne serije od 20:0 od novembra do danas!

Nije li onda nekako i najlogičnije da se u borbi za veliki pehar sastanu dvojica igrača koji su u poslednjih godinu dana uspevali da naprave najduže nizove bez poraza?

Setite se, Novak od starta prošle, pandemijske sezone, sve do onog nesrećnog izbacivanja u osmini finala US Opena, imao je skor 26:0. Danil je na, rekosmo, 20:0. Šta nam to obećava? Grom od meča!

Uželeli smo se tenisa, posebno publike na tribinama, i evo, bar jedan mali deo srećnika u Melburnu imaće priliku da prisustvuje prvom epskom finalu 2021. godine.

To sa Medvedevom i publikom je posebna stvar. Setite se na kakvim je mukama bio i te 2019. u Njujorku, gotovo da nije bilo meča kada nije bio u ratu sa tribinama, kada su mu zviždali.

Baš kao što je i Novak, u onom super finalu Vimbldona 2019. godine, kada je pobedio i Rodžera Federera i ceo stadion, tako je i Moskovljanin uspeo da prođe kroz sve te izazove i dođe do tog meča sa Rafom, kada je, gle čuda, u finalu imao i dobar deo onih koji su navijali za njega!

Tu je, nekako, jako sličan Novaku, ume da tu negativnu energiju sa tribina, iskoristi kao svoje pogonsko gorovo, što mu jače zvižde, time se više hrani!

Tako je bilo i protiv Cicipasa, kada je grčki lav počeo da se budu u trećem setu, kada su Grci, emigranti, kojih je mnogo u Melburnu, počeli da prave karnevalsku atmosferu. Na 5:5 napravio je brejk, tuširao i protivnika i sve na stadionu i onako, magupski im se obratio: „Šta je sad, da vas čujem?“ Dobro je što je Novaka popustila ta bol u abdomenu, jer će za ovako našpanovanog Medvedeva zaista morati da bude ne na 100, nego na 120 odsto mogućnosti.

Pogledajte samo kako njegov blistavi um radi sto na sat – taj momak ima kompjuter u glavi!

Nije prošlo ni dobranih pet minuta kako je izašao sa terena posle pobede nad Cicipasom, kada je Barbara Šet na Eurosportu primetila kako „ima pravo poker lice“, i kada je u razgovoru sa Vilanderom i njom već počeo misaone igrice pred finale u stilu – gurni već sada teret na stranu protivnika!

Dopada mi se što ja uopšte neću imati pritisak, jer je on ovde pobeđivao osam puta. Tako da će sav pritisak biti na njemu, jer mu je želja da se približi Rodžeru i Rafi po broju grend slemova. Nadam se da ću prikazati svoj najbolji tenis. Kao što ste videli, mogu da pobedim i ta velika imena ako igram dobro. To je važna stvar. Sigurno da je on iskusniji, ali ja sve više učim“, rekao je Medvedev.

Od tih 20 pobeda u nizu, Danil je čak 11 ostvario protiv igrača iz Top 10! Treba li boljeg upozorenja za Novaka od toga? Nikako.
Foto: Profimedia
Medvedev je, kada ga gledate na terenu, kao prenategnuta struna na žičanom instrumentu, kao da če svaki čas da pukne. Ali utisak zavara, i onaj ko pokuša da odsvira nešto samouvereno protiv njega, može lako da poseče prste.

Protiv njegovog virusnog tenisa, teško je pronaći adekvatnu vakcinu od igre, kako biste se zaštitili. Pod kakvim nestvarnim uglovima hvata lopticu, pogotovo iz trka, iz forhenda, bekhenda, svejedno. On je gospodar geometrije, blistav matematički um.

Nije ni čudo, momak se, kao što je poznato, na fakultetu i te tako interesovao za matematiku i fiziku, to su mu jače strane i to se vidi i u njegovoj igri.

I kada vas, onim strašnim intentitetom igre, koje onako tanušan nameće, uhvati kao Tvister, u svoj kovitlac igre, teško je izvući se iz toga. Osećate se nemoćno. Prepušteni ste na milost i nemilost njegovoj hirovitoj volji. Igra se sa vama.

Dubina njegovih proračunatih udaraca je neverovatna, tako je Cicipasa držao daleko od mreže, pa ni povremeni izleti Grka, posle dugog izbivanja pozadi, nisu dali efekta. Danil je efektno neutralisao mogućnost da ga protivnik iznenadi.

Ono što me hrabi pred ovo finale je podatak da je ovo turnir na kome je Novak Đoković odservirao najveći broj as servisa do sada! Ravno 100! Rekord od početka karijere.

Šta to govori? Ako je prošle godine, takođe u radu sa Goranom, na ovom istom mestu uspevao da posebno iznenadi sve brzinom i jačinom drugog servisa, sada možemo da kažemo da je otišao i korak dalje, dobio je kompletno servis kao veliko, veliko oružje. I ono će mu u borbi sa izuzetnim protivnikom, na ovako brzoj podlozi, u nedelju biti potrebno kao žedom u pustinji kap vode.

Svaki poen biće bitan, svaki detalj, veoma, veoma važan.

Imaćemo meč za pamćenje, ubeđen sam i od njegovog ishoda zavisiće i kakav će biti dalji put broja jedan ka ostvarenju zacrtanih ciljeva u karijeri.

Ali Novak je to, prevazilazio je sve najveće izazove do sada, zašto ne bi i ovaj, super matematički?

Važno je da verujemo u to da će njegov australijski legat i posle velikog ruskog izazova, ostati netaknut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: