Đoković – Nadal 6:3, 6:2, 6:3

Novak Đoković održao je pravi teniski čas najvećem rivalu Rafaelu Nadalu i osvojio titulu na Australijan openu! Đoković je u duelu koji je od prvog do poslednjeg poena ličio na sve samo ne na meč dvojice najboljih igrača sveta skavio rezultatom 6:3, 6:2, 6:3.

Dobrodošli
Dobrodošli na lajv blog finalnog meča Australijan opena između dvojice najboljih tenisera sveta – Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.
6:3, 6:2, 6:3 – Đoković je osvojio Australijan open!
Osvajač 17 Grend slemova je ostao u meču posle prve meč lopte, ali drugu nije mogao da spasi. Novak ga je pritisnuo od samog početka i na kraju meč završio na gem rivala. Nadal se nekako izvukao kod prve, da bi kod druge izbacio bekhend u aut i slavlje srpskih navijača je moglo da počne!
6:3, 6:2, 5:3 – Đoković uz mnogo sreće do gema.
Sada je sve teže osvajati gemove jer je pritisak ogroman, kako zbog sve bolje igre Nadala, tako i zbog činjenice da je blizu pobede. Nešto kraće su loptice Đokovića i to je Rafa iskoristio da forhendom dođe do 40:40. Ipak, dobar servis i mnogo sreće na mreži za novi gem srpskog tenisera.
6:3, 6:2, 4:2 – Novak spasao prvu brejk loptu u meču!
Očekivano, morao je da se dogodi mini pad u igri i on je mogao skupo da košta Đokovića. Greškama je omogućio protivniku prvu brejk loptu, ali je onda Rafa poklonio greškom iz bekhenda. To je Srbin iskoristio da opet dođe do gema.
6:3, 6:2, 3:2 – Ne odustaje drugi igrač planete
Sada Nadal dolazi do lakog gema i potvrđuje da ne želi tako lako da se preda. Izgubio je samo jedan poen i smanjio rezultat.
6:3, 6:2, 3:1 – Đoković potvrdio brejk u trećem setu!
Sada nije bilo ni blizu napeto kao u drugom setu, iako je izgubio prvi poen u gemu. Vezao je sledeća četiri i materijalizovao stečenu prednost.
6:3, 6:2, 2:1 – Drop šot se isplatio, novi brejk Đokovića!
Nije mnogo trajala sigurnost u servisima Španca, koji se apsolutno ništa nije pitao o ishodu poena, a kada je pokušao, obično bi grešio forhendom. Jedna duga paralela donela je Novaku dve brejk šanse, prvu je Rafa neutralisao odličnom kontrom, ali je kod druge proradio drop šot Srbina koji opet oduzima servis rivalu.
Magija u Melburnu i van terena
6:3, 6:2, 1:1 – Sjajan odgovor Đokovića
Po ko zna koji put dobija Srbin gem bez izgubljenog poena i vraća rezultatski egal.
6:3, 6:2, 0:1 – Nadal prošao bez problema
Treći deo igre počeo je sjajnim nadmudrivanjem na mreži i obojica su dobila po poen. Đoković je mogao da pripreti, ali je previše forsirao drop šotove, pa je Nadal bez poteškoća upisao prvi gem.
6:3, 6:2 – Đoković vodi 2-0 u setovima!
Mnogo opuštenije je sada servirao Đoković i gem počeo forhend vinerom. Usledila su tri asa za novi brejk sa "nulom" i osvajanje drugog seta.
6:3, 5:2 – Novi brejk, Novak servira za 2-0!
Pošto je preživeo prethodni gem, Srbin je nastavio sa maestralnim napadima na servis rivala. Nadal je bio nemoćan pred riternima i forhendima Đokovića, pa je jednom paralelom došao do dve vezane brejk šanse. Onda je bekhendom iznudio grešku i došao na korak do drugog seta.
6:3, 4:2 – Gem od 7 minuta, Novak potvrdio brejk!
Prvi put od početka gem na servis Đokovića igran je na razliku, ali to je i moglo da se očekuje jer je Nadal počeo da diže nivo igre. Nije uspevao Novak da dobija dovoljno "jeftinih" poena servisom, ali ga je forhend odlično služio. Videli smo i jedan prepoznatljiv viner Rafe, međutim to je bilo sve sa njegove strane. Bez brejk lopte i potvrđeno vođstvo u drugom setu.
6:3, 3:2 – Đoković napravio brejk u drugom setu!
Bilo je očigledno da je servis Nadala ranjiv, posebno što nije imao apsolutno nikakav ritam kod forhenda. Previše je forsirao sa te strane i napravio dve brze neiznuđene greške. Upisao je prvi as u meču, ali je nakon odličnog riterna Đokovića rezultat glasio 15:40. Prvu brejk priliku je Srbin iskoristio uz mnogo sreće na mreži i došao do vođstva.
6:3, 1:2 – Srbin opet blizu brejk lopte
Ovo je možda bio gem kada je Đoković mogao da zapreti jer je protivniku stao servis. Dobrom defanzivom je izborio 15:30, ali je onda Nadal pogodio izuzetno rizičan forhend. Vinerom je dobio i sledeći poen, što mu je pomoglo da se izvuče iz neugodne situacije.
6:3, 1:1 – Novak nastavio gde je stao u prvom
Opet bez izgubljenog poena i još jednom je pritisak prebačen na stranu rivala.
6:3, 0:1 – Španac sigurno otvara drugi set
Prvi put od početka susreta španski igrač ima prednost. Iako je Đoković odigrao spektakularnu dijagonalu bekhendom za 30:30, Rafa je vezao dva odlična servisa i došao do prvog gema u drugom setu.
6:3 – Đoković dobio prvi set!
Prvi poen na svoj servis Đoković je izgubio na početku devetog gema, ali mu to nije zasmetalo da nastavi u ritmu kao iz ranije faze seta. Sa dva vinera je izbegao problem, a onda dobio najdužu razmenu od 21 udarca. Usledila je nova greška Nadala i Srbin je dobio prvi set.
5:3 – Razigrao se i Nadal
Prvi put od početka susreta "Bik sa Maljorke" je dobio nešto lakše, zahvaljujući dobrim udarcima. Završio ga je forhend dijagonalom i dobio prvi gem bez izgubljenog poena.
5:2 – Novak nije izgubio poen na svoj servis
Ostao je Đokoviću još jedan korak do prvog seta, a neverovatno zvuči podatak da do sada nije izgubio poen u gemovima u kojima servira. Opet je sa "nulom" dobio gem i povećao vođstvo.
4:2 – Rafa se opet izvukao iz neugodne situacije
Ne može mnogo drugi igrač sveta da parira Đokoviću kada se poen razvije i obično poene dobija posle prvog servisa. Novak je dobio sjajan poen bekhend dijagonalom za 30:30, ali je propustio priliku da stigne do brejk šanse. Nadal upisuje svoj drugi gem.

Photo by Scott Barbour/Getty Images
4:1 – Novak asovima do novog gema
Već četiri asa upisao je Beograđanin i trasirao put ka novom laganom gemu. Opet ga je dobio sa "nulom" i bekhend vinerom došao do +3.
3:1 – Novak propustio brejk loptu, Nadal se upisao na semafor
Nervozni Španac je uveo sebe u problem jer je u četvrtom gemu imao 15:30, ali se nakratko izvukao vinerom iz forhenda. Đoković je sjajnom defanzivom došao do nove brejk šanse, pre nego što je protivnik pogodio nekoliko vezanih prvih servisa i upisao se na semafor.
3:0 – Novak ekspresno potvrdio brejk
"Pleše" najbolji teniser planete na početku susreta i sjajnim servisima i forhendima potvrđuje brejk.
2:0 – Brejk Đokovića na startu meča!
Raznovrsnom igrom Đoković je dobio i sledeća dva poena i produžio seriju na šest, posle čega je protivnik zahvaljujući dobrom servisu upisao prvi poen. Ipak, Nadal je napravio dve greške i odmah pretrpeo brejk.
1:0 – Sjajan prvi gem Đokovića
Odlično je Đoković počeo i u prvi poen dobio finerom iz forhenda. Nadal je potom pogrešio, a asom je Srbin došao do tri gem lopte. Usledio je nešto duži poen i izuzetni bekhendi našeg igrača za prvo vođstvo.
Počelo veliko finale Australijan opena!
"Norman Bruks" je stigao!

Photo by Quinn Rooney/Getty Images
Novak izabrao da servira
Podbacivanje novčića dobio je srpski teniser Novak Đoković i odlučio je da prvi servira u finalu Australijan opena.
Sudija
Najveći duel na svetu iz stolice će suditi Džejms Kjotavong iz Velike Britanije. Sudija je od 2010. i do sada je nekoliko puta delio pravdu u finalima Grend slema, kako u muško, tako i u ženskoj konkurenciji.
Igrači izašli na teren "Rod Lejver arene"
U ovim trenucima finalisti su izašli na teren najvećeg stadiona u Melburn parku i 15.000 gledalaca ih je glasno pozdravilo.
Nadalova čudna statistika protiv "broja 1"
Rafael Nadal je do sada igrao ukupno 36 puta protiv igrača koji su u tom trenutku bili "broj 1". Ostvario je 19 pobeda i taj podatak pokazuje da voli da igra protiv najboljih na svetu jer niko nema više trijumfa od njega, ali je u poslednjih osam mečeva doživljavao poraze.
Podsetimo se delića atmosfere iz čuvenog finala 2012.
Idealni uslovi za igru u Melburnu
U finalu se očekuje spektakl i zbog činjenice da su trenutno uslovi u Melburnu savršeni za igru. Trenutna temperatura iznosi 24 stepena Celzijusa, vlažnost vazduha je 52%, uz nešto slabiji vetar.

Očekivano, krov na "Rod Lejver areni" biće otvoren.
Poznati šampioni i u muškom dublu
Francuski teniseri Pjer-Ig Erber i Nikola Mau osvojili su titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u konkurenciji dublova. Erber i Mau su u finalu pobedili Henrija Kontinena iz Finske i Australijanca Džona Pirsa sa 6:4, 7:6 (7-1) posle sat i 40 minuta igre.

Francuzi su tako kompletirali karijerni Grend slem, pošto su osvojili jedini trofej koji im je nedostajao.

Opširnije pročitajte OVDE.
Rod Lejver:
"Mogao bi da to bude dug meč. Možda ne tako dug kao onaj od pre nekoliko godina, ali Novak i Nadal su već pokazali da su dva najbolja igrača na planeti. Sjano je gledati njihove mečeve. Gledao sam Novaka u polufinalu, mislim da je napravio dve neiznuđene greške za celo veče, što je zaista fantastično. Igrao je predivno protiv Puja. A dan ranije je i Nadal odigrao isto tako. Biće svakako tesan rezultat. Ja sam od onih koji malo naginju na Nadalovu stranu, ali bez nekog specifičnog razloga", poručio je legendarni Lejver.
Tomas Johanson:

"I dalje mislim da je Novak favorit za pobedu. Izabrao sam njega još pre početka turnira i držaću se toga do kraja, čak iako mislim da je Nadal u proteklom delu turnira izgledao izvanredno, u formi, ako se gleda taj niz mečeva od početka pa do kraja turnira. Moja prognoza je da će Novak pobediti u četiri seta
", rekao je nekadašnji švedski teniser Tomas Johanson.
Repriza najvećeg finala svih vremena!
Novak Đoković:
"Možemo obećati jednu stvar, poznajući nas da ćemo dati sve što možemo. Mislim da će ljudi uživati. Trudiću se da odigram dobro kao do sada. Naravno, meč sa Rafom zahteva drugačiji taktički pristup. Siguran sam da je tako i sa njegove strane. On mi je najveći rival u karijeri. Igrali smo mnogo mečeva, epskih na ovom terenu. Naravno da se ističe finale od šest sati 2012. Nadam se da sada neće trajati toliko dugo. Ali sam siguran da će biti dobro finale", rekao je Đoković.
Rafael Nadal:
"Verovatno sam delio celu svoju karijeru sa dvojicom najboljih igrača u istoriji, Đokovićem i Federerom. Moguće je da sam u toj grupi i ja, možda i Rod Lejver. To je veoma zahtevna stvar. Mi smo gurali jedan drugog do samog limita naših teniskih nivoa. Srećan sam što imam takav rivalitet. Ono što će se dogoditi sutra će biti još jedna epizoda toga", rekao je Nadal.
Neka se istorija ponovi!
Dejan Stanković dolazi na finale
Proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković boravio je u Australiji i pričao o uspesima najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Stanković je čestitao Novaku i najavio svoje pojavljivanje na tribinama u Melburnu za meč finala u kojem se srpski teniser sastaje sa velikim rivalom Rafaelom Nadalom.

Opširnije pročitajte OVDE.
Najveće rivalstvo u istoriji tenisa
Najveće tenisko rivalstvo u istoriji dobija 53. čin, od kojih se svakako najduže pamti finale Melburna iz 2012, kada je Đoković slavio posle skoro šest sati veličanstvene borbe.

Srpski igrač trenutno vodi 27-25 u pobedama, dobio je osam od poslednjih deset mečeva, uključujući i poslednji u polufinalu Vimbldona.

Tada je nakon borbe u pet setova koja je trajala dva dana slavio sa 6:4, 3:6, 7:6 (11-9), 3:6, 10:8.

Takođe, ovo će im biti 25. susret u finalima turnira čime je postavljen novi rekord koji su držali Nadal i Rodžer Federer sa 24.
Melburn park je spreman

Foto: B92/Zoran Kecman
Glasajte u našoj anketi:
I dalje imate vremena da prognozirate ko će pobediti u velikom finalu – Đoković ili Nadal.

To možete učiniti OVDE.
Do čekate veliko finale...
Pročitajte nešto od velikog broja tekstova koje smo vam spremili, uz ekskluzive našeg reportera sa lica mesta:

* Nedelja – dan za teniske divove, gladijatore

* Johanson za B92: Novak je jači, dobija meč u četiri seta

* Keš i Gulagong za B92: Biće spektakl, pobediće ko bude imao dan

* Kejhil: Novak bliži pobedi, ali nek bude meč za pamćenje
 6:3, 6:2, 6:3
  Đoković   Nadal  
  3 : 0  

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: