Nova vest
Tenis

Subota, 26.01.2019.

15:15

Keš i Gulagong za B92: Biće spektakl, pobediće ko bude imao dan

Bivši vimbldonski šampion, Pat Keš, imao je u subotu svoj dan.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Keš i Gulagong za B92: Biće spektakl, pobediće ko bude imao dan
Photo by Scott Barbour/Getty Images

Na nacionalni praznik, Dan Australije, u hotelu „Hajat“ u Melburnu organizovan je svečani ručak i druženje teniskih legendi.

Dan je bio posvećen dostignućima Keša, nekada četvrtog tenisera sveta, koji je 1987. osvojio pehar u Londonu, a finale Melburna igrao dve godine uzastopno, 1987. i 1988.

Keša smo pitali šta očekuje od predstojećeg finala između Đokovića i Nadala i da li očekuje da možda opet bude meč u pet setova.

Nisam siguran da će trajati tako dugo kao što je bilo 2012. Ono što je meni zanimljivo je da Rafa nije imao mnogo teških mečeva na ovom turniru što je dobro za njega zbog njegovog članka i operacije koju je imao. Ipak, lepo je videti da je spreman, ali mislim da još nije imao pravi test. Praktično, od tog US Opena ne znam koliko je sati tenisa imao. I kad zamislite da može da igra četiri ili pet sati protiv Novaka, to je veliki zahtev“, smatra Keš.

Keš smatra da će Novak biti veliki test za Rafu, koji je propustio poslednjih nekoliko meseci prošle sezone.

Posle te operacije i predsezone, biće interesantno videti kako će mu ići u finalu. Naravno da nije mogao da ima dobru predsezonu, ali očigledno je dobro trenirao. Biće to veliki test. Ako znam igrača koji može da podigne nivo igre na viši nivo, onda je to Rafa. On je fenomenalan u tome. Setite se polufinala 2009. Igrao je skoro pet i po sati polufinale sa Verdaskom, onda je imao dan manje odmora, a ipak je Federera odveo u peti set. To može samo Nadal. On obožava izazove. Ima mnogo toga što nas čini uzbuđenim uoči ovog finala“, dodao je Australijanac.

Njegovo generalno uverenje je da Srbin i Španac u početnim tridesetim godinama igraju bolje nego ikad ranije.

Igraju bolje, definitivno. Svi mi napredujemo. Ako igrači uspeju da zadrže i fokus i motivaciju, onda prirodno nastavljaju da napreduju. Nije lako ni ostati u top kondiciji“, kaže Pat.

Dueli Đokovića i Nadala obeležili su proteklih deceniju i po. Ovo će im biti 53. sudar, a Keš dodaje da nema većeg rivalstva od njihovog.

To je već sada statistički najveće rivalstvo, jeru su igrali jedan protiv drugog više nego iko. Uvek je lepo videti te kontraste u stilovima, a kada ubacite tu i Rodžera sve bude još atraktivnije, tako da je ovo svakako možda i najveće rivalstvo koje smo videli u istoriji tenisa. Barem u ovoj modernoj, profesionalnoj eri“, smatra Keš.

Nekako, nameće se i to da pobednik ovog meča ima dobre izglede da u dogledno vreme pristigne Rodžera Federera koji ima 20 grend slem titula.

Možda je sada rano pričati, ali nekako sredinom godine mislićemo više o tome. Negde tamo oko Vimbldona. Mislim da ovi igrači možda i ne misle toliko na to, ali verujem da je Rodžeru zaista stalo da ostane najbolji. On obožava rekorde i mislim da je to razlog što je rešio da igra na šljaci ove sezone, kako bi bio spreman za Vimbldon i US Open. Svašta može da se dogodi u finalu, ako Novak nastavi da pobeđuje na slemovima narednih godina, može da ga stigne. Ako Rafa pobedi ovde, ostaje mu Rolan Garos i onda prilazi na jednu titulu. Ipak, mislim da bi taj rekord najviše značio Federeru“, zaključio je Keš.

Osim Keša, još jedno veliko ime australijskog tenisa, bilo je u „Hajatu“. Nekadašnja vimbldonska šampionka, Ivon Gulagong Koli.

Teniserka koja je bila prva na svetskoj listi i koja je osvojila sedam grend slem pehara, od toga četiri u Australiji, dva na Vimbldonu i jedan u Parizu, kratko je prokomentarisala za naš sajt šanse Novaka u finalu.

Biće to spektakl, u to niko ne sumnja. Igraju prva dva tenisera na svetu, normalno je očekivati veliki meč. Ne znam zaista ko će pobediti, među njima je tako malo razlike. Ko bude imao svoj dan, taj će uzeti pehar“, poručila je Gulagong, koja je reket okačila o klin 1983.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve