Umalo finale na –ić: Slomljeni Miloš i vickasta Koko

Vidno nervozan, ubrzanih pokreta i sa licem uglavnom uperenim ka dole.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 29.01.2016.

15:10

Umalo finale na –ić: Slomljeni Miloš i vickasta Koko
Getty Images

Tako se Miloš Raonić pojavio na konferenciji za novinare posle poraza od Endija Marija u polufinalu Australijan opena. “Nikada mi više srce nije bilo slomljeno na terenu nego sada“, rekao je skrušeni Miloš komentarišući povredu prepone koja ga je sprečila da do kraja pruži maksimum u svom drugom Gren slem polufinalu.

Konferenciju je zakazao brzo posle završetka meča, glava nije stigla da mu se ohladi i posle će mu sigurno biti krivo što je zaboravio da oda priznanje i svom rivalu na odličnoj igri. Ali ko ga je video kako je izgledao, neće mu zameriti.

“Na terenu me nije bilo briga šta će se desiti sa povredom. Bio sam u svom drugom Slem polufinalu, u mnogo boljoj poziciji nego u prvom (poraz od Federera u tri seta na Vimbldonu 2014, prim. aut). Nezavisno od situacije, znao sam da ću igrati do kraja i probati sve što mogu“.

Raonić je bio hrabar, igrao je odlično, uistinu je bacio sve što je imao na Marija, ali je Škot svaki put nalazio odgovor i momak rođen u Podgorici ostao je bez gasa u petom setu – 4:6, 7:5, 6:7 (4-7), 6:4, 6:2.

Za razliku od duela Đoković – Federer, za drugo polufinale tribine nisu bile ispunjene od početka, a ni novinari se nisu baš grabili za mesta. Greška. Počelo je rafalno – Raonić je snažnim forhendima napravio brejk već na startu, a onda se u sledećem izvukao od 0:40.

Kao i uvek, odlično je kombinovao servise, a Mari je najviše problema imao sa loptama koje su dolazile u telo.
Dok je Raonić bez problema privodio set kraju, publika je bila ravnomerno podeljena, mada su Marijevi navijači bili bučniji. Njih četvorica, svaki je imao majicu sa po jednim slovom Endijevog imena, a prilagodili su i svetske hitove svom ljubimcu – između ostalog Mambo No 5 i Just Can’t Get Enough.

Za razliku od dvojice pijanih Federerovih “navijača“ od četvrtka, ovi su zapravo i pratili tenis i iskreno navijaju za Marija. Znam jer sam ih čuo kako razgovaraju na jednoj od pauza na kojima smo bili blizu, a tu sam saznao i da jedan “mrzi Đokovića“.

Nisam uspeo da čujem zašto, ali zato sam čuo neke kolege iza sebe koji su komentarisali srpske navijače. “Mnogo ratova“ i “besni su“ bilo mi je dovoljno da se pomerim tri-četiri reda ispod i da nastavim da uživam u meču.

Bilo je intervala kada smo gledali izuzetno kvalitetan tenis, ali i onih u kojima se nije mogao videti poen duži od dva udarca. Međutim, tenzije nije nedostajalo niti jednog trenutka.

Mari je zaključao svoj servis, a delom mu je u tome pomagao i Raonić, čiji bekhend nije bio stabilan kao u prethodnom delu turnira – pod pritiskom uvek pucaju stvari koje su poslednje “naučene“.
Getty Images
Kopao je rudarski Endi i zaslužio je da osvoji drugi set. Tu je bio prvi ispit zrelosti za Raonića – da li će nestati ili će nastaviti da se bori? Ne da nije nestao, nego je izašao još jači – forhendom je nemilosrdno gađao Marijev bekhend, a nekoliko puta je skraćivao uglove i donosio inventivna rešenja pokazujući da se u njegovoj igri ne svodi baš sve na snagu.

Hrabro je odigrao taj brejk, izdržao fantastične odbrane Marija, dva puta je morao da igra smeč sa osnovne linije i oba puta je osvojio poen. Treći set okončao je asom, Let’s go Miloš čulo se glasnije nego tokom cele večeri i osećalo se da bi Raonić mogao da napravi iznenađenje.

Držao je svoj servis, ali nije koristio to što je Mariju pao procenat prvog servisa, nije ni stvorio brejk priliku u prvoj polovini četvrtog seta. Kako je vreme odmicalo, Endi je sve bolje čitao Raonićeve servise, a u sedmom gemu je bombu od 225 km/h vratio na liniju.

Time je trasirao put ka brejku, ispostaviće se ključnom u meču. Do kraja seta Miloš je imao tri brejk lopte u dva različita gema, ali je Endi mudro koristio slajs-servis, i skoro svaki put bi uspeo da iznenadi Raonića šaljući lopticu u forhend.
Getty Images
Osvojio je Mari četvrti set, a Miloš je već uveliko bio u negativnoj fazi – potpuno atipično, često je komentarisao ka loži, govorio sebi u bradu, a sigurno nisu pomogli ni problemi sa preponom koji su počeli još sredinom trećeg seta.

“Nisam mogao da se odgurnem od zemlje kako treba, nisam mogao da se izvijem za servis i nisam mogao da menjam pravac“, kazao je Miloš.

Dve duple greške i brejk na startu petog seta – Raonić je slomio reket (“ne liči na mene, ali nekada je previše frustracije da bi se čuvala unutra“), a Mari je prelomio njega i peti put došao u situaciju da se bori za trofej u Melburn parku.

Malo je nedostajalo da gledamo finale Australijan opena na –ić, ali ipak ćemo u nedelju četvrti put u poslednjih šest godina pratiti bitku Novaka Đokovića i Endija Marija.

Crtice iz Melburna

Getty Images
- Koko Vandeveg i Orija Tekau plasirali su se u finale miksa, a posle meča na terenu ih je intervjuisala bivša teniserka Rene Stabs. Koko je bila sjajna na meču, ali je posle zablistala. Prvo je ispričala kako ju je baš Rene srela u svlačionici pre meča i pitala je: ’Šta radiš ovde?’. Nije Stabs znala da Koko još igra u miksu, nije joj bilo prijatno, ali je uspela da se našali: “Thanks for throwing me under the bus, Coco“.

Prema rečima Tekaua, Koko i on progovorili su četiri reči pre ove nedelje, a sada su u finalu. Rumun je znao da ona ima snažan servis i dobre udarce, ali Amerikanka je na sasvim drugačiji način birala partnera: “Prvo sam otišla na Gugl da vidim ima li on fotku bez majice. Ispunio je sve kriterijume i prihvatila sam poziv“.

- Serena nije gledala meč Đokovića i Federera, ali kaže da su njih dvojica osobe kojima se najviše divi iz sveta sporta. “Volim obojicu da ih gledam i zaista im se divim. Osim tenisa, ne gledam mnogo drugih sportova, samo američki fudbal. Mada, dopada mi se i Mesi, neverovatan je fudbaler“.

A kako Serena provodi dan pred finale Gren slem turnira? “Uvek isto, kod kuće sam i gledam TV, obično tenis.

- Ženski tenis bolji nego ranije? Mnogi se ne bi saglasili, ali Agnješka Radvanjska nije među njima. “Pre nekoliko godina vrhunske igračice imale su lak posao na startu, a sada je svaki meč težak, čak i sa onima između 50. i 70. mesta na svetu. Mora da se igra čvrsto i konstatno, ne smeš da se štediš, inače se nećeš dobro provesti“, kaže Poljakinja.
Getty Images
- Aranča Sančes Vikario bila je vrhunska teniserka i savremenica dva velikana – Štefi Graf i Monike Seleš. “One su bile moje najveće rivalke, od Štefi sam preuzela mesto broj jedan, tu je bila i Monika. Volela sam da igram sa njima, one su među najboljima u istoriji i sa njima delim dobre uspomene, neverovatne smo mečeve igrale. Bila je to lepa era. I van terena se lepo slažemo, i dalje smo prijateljice“, rekla nam je Aranča, koja je žurila i imala je vremena “samo za jedno pitanje“.

- Suveniri u Melburn parku nisu nimalo jeftini. Jedan evro iznosi 1,55 australijskih dolara, da znate da se orijentišete. Kačket košta 30 dolara, peškir koji koristi igrači duplo je skuplji, privezak za ključeve staje 15 dolara, a simpatična koalica 20 – one su “obučene“ u majice sa logom Australijan opena, ali postoje i one sa natpisima zemalja, među njima i Srbije. Majice su 40 dolara, olovke pet, a magneta skoro uopšte više nema, mada ni oni nisu bili jeftini. Ako dođete ovde imate dve opcije – ili “jednom se živi“ ili “ne pada mi na pamet“.

- Tokom dana čitajte priču o 16-godišnjem srpskom teniseru Miomiru Kecmanović. S njime smo razgovarali o brojnim temama, a deo intervjua bio je i njegov trener Met Volters. Takođe, imali smo i prvo druženje putem webchata – vi ste postavljali pitanja, a nadam se da ste zadovoljni mojim odgovorima.

Pozdrav iz Melburna,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: