Skandal u srpskoj atletici: Samac (nije) oborio državni rekord VIDEO

Na letnjem Mitingu prijateljstva u Sremskoj Mitrovici srpski atletičar Vedran Samac nezvanično je postavio novi državni rekord u bacanju koplja.

Izvor: B92 Srbija
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Sudije su izmerile da je Samac ostvario hitac od 85,60 metara što je oko dva metra bolji rezultat od rekorda koji je 1987. postavio Sead Krdžalić sa 83,35m.

Međutim, snimak nastupa srpskog atletičara u Sremskoj Mitrovici ukazuje da okolnosti u kojima je zabeležen njegov rezultat nisu bile baš legitimne.

Naime, jedan od sudija je pomerio koplje sa mesta gde je palo, napravio nekoliko koraka unapred i onda pokazao kolegama doke da mere.

Iz Atletskog saveza Srbije (ASS) su poručili da će ispitati sve okolnosti ovog događaja i utvrditi da li je rezultat legitiman i samim tim rekord važeči ili ne, a ukoliko se ispostavi da je bilo lažiranja rezultata, rekord će biti poništen, a sudije koje su učestvovale sakncionisane maksimalnom kaznom od dve godine suspenzije.

Samac, je inače dao izjavu nakon što je "oborio" tri decenije star državni rekord.

"Cele sezone najavljujem hitac preko 83 metra i konačno se sada sve poklopilo. Imao sam mnogo takmičenja, mnogokvalitetnih mitinga po Evropi. Potpuno sam zdrav i ovo je bio recept koji je dovodio do rezultata. Tek će se sledeće godine pokazati moja prava vrednost", rekao je Samac za ASS.

On je nedavno bio 18. na Evropskom prvenstvu u Berlinu sa rezultatom 75,89 metara.