SPS opet sa SRS

Info

Izvor: Novosti

Četvrtak, 11.12.2003.

22:20

Default images

Srbiji nudimo nova radna mesta, stanogradnju , izgradnju koridora 1O, navodnjavanje, konsolidaciju preduzeća koja ne rade, zaustavljanje otpuštanja, izgradnju novih mostova i jednu potpuno drugačiju monetarnu i krditnu politiku koja će omogućiti preduzećima da rade kaže u intervjuu "Novostima" potpredsednik SPS Milorad Vučelić, navodeći tim rečima samo deo predizbornih obećanja svoje partije.
Da niste, ipak, preterali sa obećanjima?
- To nisu nerealna obećanja. Ona zagovaraju efikasnu ekonomiju, intenzivno privređivanje i socijalnu državu. Mi smo to dokazali.Najveći deo firmi u Srbiji koji funcioniše i radi uspešno - Apatinska pivara, "Hemofarm", "Sintelon" pivara u Čelarevu,"Mtealac" iz Milanovca, "Toza Marković" su firme koje su privatizovane po modelu SPS iz 1997 godine!To su najbolje firme u Srbiji i jedine koje, ustvari, i funkcionišu. Za ono što je privatizovano po ovom Zakonu o privatizaciji zloupotrebom propisa - nije bilo antikorupcijskih zakona,nije bilo zakona o sukobu interesa, zakona o centralnom registru, zakona o zaštiti malih akcionara - mi ćemo tražiti reviziju, i tamo gde su učinjene nezakonitosti, poništićemo, vratiti u prvobitno stanje i primenićemo naš zakon o privatizaciji. Po tom zakonu radnici dobijaju 6o posto akcija besplatno, a ostatak ide u dokapitalizaciju.
Istraživanja pokazuju da je SPS na samoj granici i da možda neće preći izborni cenzus. Kakve su vaše procene?
- Mi očekujemo da ćemo biti među tri ključne političke grupacije. Sasvim smo releaksirani oko cenzusa. Naši istraživači su se toliko obrukali, tako da i kada bi sada hteli pošteno da istražuju, to više ne bi znali, od tolike količine proizvoljnosti, plaćenosti, korumpiranosti. Ono što danas imamo kao istraživanje je čista plaćena propaganda.

DVA SPISKA
Zašto ste Slobodana Miloševića stavili za nosioca izborne liste? DA li zato da biste s njim na listi obezbedili cenzus ili zato što verujete u njegovu politiku?
- Stavili smo Slobodana Miloševića na listu da pokažemo da je njegova borba u Hagu, borba za istinu i pravdu srpskog naroda, i naša borba za ekonomske i socijalne programe i pravnu državu, jedinstvena bitka.
Nije li to bacanje rukavice u lice međunarodnoj zajednici?
- Ne. Mi nemamo sa međunarodnom zajednicom nikakvih sporova. Ničega nema u programu SPS što bi bilo antievropski. Moram da kažem da nismo to činili da bi smo se dopali Evropi, nego da bi se dopali sebi. Sa Evropom imamo, samo dva spora. Prvi je Haški tribunal. SPS je jedini bio i ostao protiv izručenja naših građanina haškom tribunalu. Druga stvar je da mi ni pod kojim uslovom nećemo da povučemo tužbu protiv NATO pakta za ratnu otštetu.
Na vašoj izbornoj listi su i članovi "Slobode", ljudi sa kojima ste se razišli na 6. Kongresu SPS.Znači li to da ste, zapravo, poništili odluke tog Kongresa?
- Ne. Šesti kongrs je apsolutno odlučujuća i presudna stvar, ono što je dominantno za našu politiku. Ne može niko biti u SPS ko ne priznaje odluke Šestog kongresa. Te odluke moraju da prihvate svi, uključujući i Slobodana Miloševića. On je u razgovoru sa rukovodstvom to prihvatio i tako se i ponaša.
Hoće li Miloševićeva reč biti poslednja prilikom izbora poslanika u narodnu Skupštinu Srbije?
- On će kao peredsednik, naravno, imati pravo da predloži, ali će o svemu odlučivati, kako to stoji u Statutu, organi partije i njen Glavni odbor.

VOLJA NARODA
U javnosti je "procurela" vest o navodnoj postizbornoj koaliciji DSS i SPS.Koliko je to realno?
- Mislim da je realna svaka ona koalcija koja bi proistekla iz volje naroda. Moramo sačekati da vidimo volju naroda.
Da li bi ste podržali manjinsku vladu DSS-a?
- Ako narod bude tako definisao odnose bili bismo spremni da jednu manjinsku vladu podržimo uz ove uslove.
Da li ima tajnih pregovora u vrhu Vaše partije i DSS?
- Nema. U ovom trenutku mi ne pregovoramo ni sa kim.
Postoji kombinacija, jedna od njih je i koalicija SRS i SPS-a, i u kojoj bi mandatara dali radikali?
- Ako srpski narod tako bude glasao, tako će i biti. Volja naroda - glas boga, to mora da se poštuje.
Koja vam je stranka programski najbliža?
- Kako sad stoje stvari mi programski nemamo blisku ni jednu partiju. Na političkoj sceni postoji samo jedna jasno profilisana partija , to je SPS.
Ali, vi ste imali u svojoj istoriji i periode približavanje krajnjoj desnici?
- Približavali samo se samo oko nacionalnih pitanja, što ja ne smatram desnim.

MONARHIJA
- Mi socijalisti jesmo po svom uverenju, naravno, republikanci ali zaista mislim da se pitanje monarhije mora razrešiti na referendumu. Pa, kako narod odluči.

ZAKASNELI "PATROTIZAM"
Kako komentarišete odluku Vlade Srbije da odbaci UNMIK-ov Ncart standarda za Kosovo i Metohiju?
- Kasno gospodo, kasno. To je taj višak patriotizma koji se javi pred izbore. To je rezultat njihove kapitulanske politike, njihovnje snishodljivosti. Oni su na Kosovu i Metohiji u ove tri godine postigli katastrofalne rezultate. Oni su dogurali dotle da, danas - sutra, treba da se, možda, u Briselu izglasaju uslovi za nezavisno Kosovo i Metohiju. To je rezultat njihove politike.
Miroljub Labus, lider G 17 plus u nedelju je kazao da, zapravo, Kosovo u evrospke integracije ide sopstvenim putem, mimo onog koji važi za SCG.
- On je vodio tu poltiku, s obzirom da je njegova koncepcija "Srbija na prvom mestu"pa je kosovsko pitanje izvan Srbije. To je jedna zanimljiva koncepcija samostalne Srbije koja se razvija i kod gospodina Labusa i kod gospodina Batića. To je politika - iz Srbije izbaci što više teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: