Izvor: B92

Nedavno istraživanje je pokazalo da bi više od polovine putnika spakovalo svoje kofere, uputilo se ka aerodromu i odletelo na potpuno nepoznatu destinaciju bez pitanja. To su prepoznali i turistički profesionalci pa su za takve putnike pripremili nova iznenađenja

Putovanja iznenađenja su danas možda i najbrže rastući i najpopularniji trend kad je turizam u pitanju. Ako vas zanimaju takva putovanja, dovoljno je da se spakujete i ponesete dobru volju sa vama, naravno i pasoš, sve ostalo je prepušteno profesionalcima da organizuju.

Ponekad nazvano „tajanstvenim odmorom“, putovanje iznenađenja je upravo onako kako zvuči. Umesto da sami planirate putovanje, putničke agencije obavljaju sve što treba umesto vas. Oni takođe i biraju destinaciju čije ime saznajete na samom aerodromu neposredno pred poletanje.

Za mnoge putnike je to savršeno rešenje, posebno ako ste nesigurni ili loše donosite odluke. Ovako sve drugi planira i završava umesto vas. Prema rastućem interesovanju, 2024. godina bi mogla biti godina u kojoj putovanja iznenađenja postaju glavni trend.

U poslednjoj deceniji se globalno pojavljuje sve više kompanija za organizaciju iznenadnih i sličnih putovanja. Uvek se činilo da je planiranje odmora deo uzbuđenja, ali možda element misterije dovodi putnike u iskušenje da traže novi način da istraže svet.

Evo kako to uopšteno funkcioniše. Prvo odabirete paket i cenu, koliko daleko želite da idete i koliko dana želite da putujete, zatim ispunjavate upitnik. U njemu navodite koja su vaša prošla putovanja, interesi, sklonosti na putovanjima, problemi mobilnosti i ograničenja u ishrani. Tim stručnih istraživača tada počinje da planira vaše putovanje.

Otprilike nedelju dana pre vašeg polaska, stiže vam mejl sa zagonetnim savetima o tome gde ste krenuli, poput vremenske prognoze, tako da znate šta da spakujete i kada i u koje vreme trebate biti na aerodromu, navodi BBC.

Zatim ćete nekoliko dana pre polaska poštom primiti pismo koje sadrži dve stvari. To su koverte koje ne smete da otvorite pre dolaska na aerodrom. To je zato što koverte sadrže ime vaše destinacije iznenađenja, plus plan puta koji uključuje rezervacije restorana i predloge za muzeje, šetnje i druge atrakcije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.