Izvor: B92

Reka Leva teče ovde između dramatičnih litica koje dostižu i do 400 metara visine. Ovo čini kanjon Vraca jednim od najdubljih kanjona na Balkanu, ali i popularnom destinacijom za penjače i planinare.

Reka Leva (bukvalno prevedena kao 'leva reka'), isklesala je brojne prolaze i kanjone i pretvorila mnoga naizgled obična mesta u atrakcije koje hiljade hrle da vide. Jedan od njih je tzv Kanjon Vraca na Staroj planini na teritoriji Bugarske.

Kanjon Vraca nudi obilje mogućnosti za ljubitelje planinskog biciklizma, paraglajdinga... Tu ćete pronaći čak 116 planinarskih staza, od onih pogodnijih za pitome avanturiste do onih koji više ne znaju šta da rade sa izazovima koje su savladali.

Najzanimljiviji takav izazov svakako je "Centralni zid" – izazovna vertikalna stena visoka čak 450 metara. Zbog toga se ovde održavaju brojna državna i međunarodna prvenstva u penjanju. Evo početaka bugarskog alpinizma.

Pogađate, upravo zbog ovih fascinantnih formacija od stena i kamenja, ceo kanjon je dobio ime po "kapijama" još u srednjem veku. Danas je uvršten u listu prirodnih znamenitosti (tačnije, i danas se nalazi na listi od upisa 1964. godine).

Njena lepota je privlačila posetioce još u antičko doba, o čemu svedoči istoimena stara nekadašnja tvrđava – Vraca. Osnovali su ga Rimljani, a danas su od njega ostali samo tragovi.

Kada poželite predah uz dobar obrok, svratite u obližnji hotel Čajka, koji takođe ima svoj restoran, igralište i malo jezero. To je popularna destinacija među domaćim i stranim posetiocima, ali treba napomenuti da će vam biti potrebna rezervacija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.